Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dvjestota obljetnica Ilirskih pokrajina

Autor: Ivan Stagličić

01.10.2009. 22:00
Dvjestota obljetnica Ilirskih pokrajina

Foto: Adam VIDAS



Razmišljanje o povijesti, o stanju naših krajeva u Napoleonova doba, podsjeća nas na veličinu i ugled koji je naš grad imao tijekom milenijske povijesti. Unatoč teškom gospodarskom trenutku u kojem se nalazimo, to nas obvezuje da nastavimo projekte lokalnoga razvoja. Želja nam je da svi Zadru vratimo barem dio staroga sjaja, istaknuo je rektor prof. dr. sc. Ante Uglešić
“Hrvati i Ilirske pokrajine 1809. – 1913.”, naziv je međunarodnog stručnog skupa koji se danas okončava na Sveučilištu u Zadru, a danas je započeo u Svečanoj dvorani. Skup organizira Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest, Hrvatskim državnim arhivom, Sveučilištima u Zadru, Splitu i Rijeci te Veleposlanstvom republike Francuske u Zagrebu. Skup je započeo u Zagrebu, u četvrtak, a za druga dva radna dana izabran je Zadar.
U pozdravnom obraćanju sudionicima u povodu početka zadarskog dijela Skupa, rektor prof. dr. sc. Ante Uglešić kazao je da mu je osobita čast i zadovoljstvo zaželjeti dobrodošlicu na Sveučilište u Zadru sudionicima stručnog skupa koji se organizira u povodu dvjestote obljetnice Ilirskih pokrajina.
– Razmišljanje o povijesti, o stanju naših krajeva u Napoleonova doba, podsjeća nas na veličinu i ugled koji je naš grad imao tijekom milenijske povijesti. Unatoč teškom gospodarskom trenutku u kojem se nalazimo, to nas obvezuje da nastavimo projekte lokalnoga razvoja. Želja nam je da svi Zadru vratimo barem dio staroga sjaja, istaknuo je rektor Uglešić.
U ime gradonačelnika dr. Zvonimira Vrančića, skup je pozdravio pročelnik Upravnog odjela za kulturu i šport imenovan je prof. Radovan Dunatov koji je kazao kako je gradonačelnik spriječen ranije preuzetim obvezama, ali će njegov duh biti sa sudionicima skupa. U ime zadarskoga župana, Stipe Zrilića sudionike je pozdravio njegov zamjenik dr. sc. Đani Bunja podsjetivši kako su Grad Zadar i Zadarska županija postali mjesto održavanja niza znanstvenih skupova, što je velika pohvala zadarskom Sveučilištu koje je najčešće u ulozi organizatora, ali i svima drugima koji u tome sudjeluju.
– Izbor Zadra kao grada domaćina skupa, uz Zagreb, bio je logičan kad se sjetimo da je Zadar bio sjedište provincije Dalmacije, kazao je Bunja.
U ime organizatora, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, skup je pozdravio akademik Franjo Šanjek istaknuvši:
– Simpozij koji organiziramo u povodu dvjestote obljetnice Ilirskih pokrajina podsjeća nas na duge veze koje još od Karla Velikoga postoje između naše obale i Francuske. Bilo tu i neugodnih trenutaka kao kad su francuski vitezovi križari 1202. razrušili Zadar za profit Mlečana. Francuska vlast bila je i tijekom Ilirskih pokrajina ovdje okupacijska, ali ta okupacija je bila puno plemenitija od nekih drugih, jer Francuzima treba zahvaliti za prodor prosvjetiteljskih ideja, gradnju prvih cesta, prvih zdravstvenih ustanova, prvih škola na narodnom jeziku, kazao je akademik Šanjek i podsjetio na Napoleonov proglas u kojemu je car kazao kako želi biti kao otac, a hrvatskom narodu i hrvatskim prostorima želi napredak.
U radnom dijelu stručnog skupa održano je tridesetak predavanja o mnogim vidovima života u Ilirskim pokrajinama, a sudionici su posjetili i Muzej antičkoga stakla.
I. STAGLIČIĆ
 
— Slika
Francuzi su i kroz okupaciju donijeli prosvjetiteljske ideje, istaknuto je u Svečanoj dvorani
Adam VIDAS