Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Osobe s down sindromom demonstrirale konobarske vještine

Autor:

01.10.2009. 22:00
Osobe s down sindromom demonstrirale konobarske vještine

Foto: Vedran SITNICA



Program se u početnim fazama odvija u Puli i Rovinju, a u idućim fazama i u drugim hrvatskim gradovima kroz ovakve otvorene radionice, radi senzibiliziranja lokalne zajednice za osobe s Down sindromom, kazala Branka Butorac, ravnateljica centra za rehabilitaciju Down sindrom centar Pula, inače rodom Zadranka
Mladići i djevojke Down sindrom centra Pula jučer su u cafe baru Maraschino prezentirali ugostiteljske vještine osoba s Down sindromom. Posluživali su posjetitelje i donosili narudžbe, a sve kako bi pokazali da uz primjeren rad mogu postići jako puno. Prezentacija je organizirana u sklopu PAPO programa (pokušaj, analiziraj, ponovi i odlučno nastavi).
Program je verificiran 2008. godine od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, a dio je opće rehabilitacije mladih i odraslih osoba s Down sindromom na putu prema osamostaljenju, kroz koji je do sada prošlo 26 osoba iz cijele Hrvatske.
– Program se u početnim fazama odvija u Puli i Rovinju, a u idućim fazama i u drugim hrvatskim gradovima kroz ovakve otvorene radionice, radi senzibiliziranja lokalne zajednice za osobe s Down sindromom, kazala Branka Butorac, ravnateljica centra za rehabilitaciju Down sindrom centar Pula, inače rodom Zadranka.
Ovakvim programom nastoji se poticati uključivanje djece i mladih u sve segmente društvene zajednice i njihova maksimalna samostalnost, što je, kako ističe i Suzana Periša, predsjednica Udruge za Down sindrom Zadarske županije, izuzetno važno te se na tome radi sve više. Ako pokažu interes, i mladi iz Zadra dobit će mogućnost uključiti se i krenuti u program čiji novi ciklus kreće u studenom.