Prijevoznici ne plaćaju carinski parking

Slika korisnika admin
kamioni
Carinski parking u Gaženici ionako ne udovoljava zakonu koji je donijela ista država koja je tjerala prijevoznike da na njemu parkiraju i to plaćaju

Trošak parkiranja na teretnim kolodvorima na kojima se carini roba snosit će uvoznik, odnosno izvoznik robe, a model naplate parkiranja utvrdit će otpremnici u suradnji s predstavnicima terminala, prijevoznika, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva financija.

Zaključak je to s jučerašnjeg sastanka održanog u Carinskoj upravi između Ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmeta i ravnatelja Carinske uprave Mladena Barišić s predstavnicima Koordinacije udruga i klastera hrvatskih cestovnih prijevoznika koje je predvodio Antun Kolak. Prethodi mu višemjesečno oštro protivljenje prijevoznika koji ni krivi ni dužni plaćaju parking za vrijeme dok čekaju carinjenje, iako su tamo zbog državnih propisa, odnosno uvoznika i izvoznika ne svojom voljom.

Na sastanku su sudjelovali državni tajnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Dražen Breglec i Ivica Perović te predstavnici Udruženja međunarodnih otpremnika, Hrvatske gospodarske komore, Udruge Hrvatski izvoznici te predstavnici vlasnika i držatelja terminala.

Dogovoreno je da će se idući sastanak svih zainteresiranih održati u utorak, 6. listopada u 9 sati u HGK u Zagrebu, na kojem će biti predstavljen prijedlog konkretan modela naplate parkiranja na carinskim parkiralištima.

Također, prijevoznici su na sastanku kazali da će se u navedenom razdoblju suzdržati od jednostranih mjera, čime je izbjegnut prosvjed koji je bio najavljen na teretnim kolodvorima, a stotine kamiona bilo je spremno na blokadu.

Dragan Brzoja koordinator prijevoznika na području Zadarske županije zadovoljan je dosadašnim raspletom.

Nama je u Zadru problem Gaženica, ali niti Gaženica niti nitko drugi u Hrvatskoj osim Jankomira i nema dokumentaciju za iznajmljivanje, odnosno rad kao propisni parking. Zakon zabranjuje parkiranje ispod i iznad nadvožnjaka i kažnjava ga, a ovdje je parking upravo pod njim. Pročelnik zadarske carinske ispostave je dao naputak da parkirališni listić nije uvjet prihvaćanja carinske deklaracije na obradu. Datira još od 15. rujna. U EU od prethodne godine prijevoznici ne plaćaju ovu naknadu i logično je da se i kod nas primijeni isto rješenje, kaže Brzoja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno