Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadarski vinograd kod austrijske Supernove

Autor: Velimir Brkić

01.10.2009. 22:00
Zadarski vinograd kod austrijske Supernove

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Vinogradarstvo nije samo posao, već ono može postati ljubav. Kada postane ljubav tada se ne napušta. Sve se može ostaviti, ali zemlja nikada, poručuje Pere podrijetlom iz benkovačkog naselja Dobra Voda, poznatog poljoprivrednog naselja na administrativnoj granici Grada Benkovca i Općine Stankovci


Podalje od pogleda, nekoliko stotina metara od Jadranske magistrale na samom izlazu iz grada u pravcu Rijeke, na lokaciji Dolac Babinka nalazi se poveliki vinograd prekriven zaštitnom mrežom protiv tuče i ptica. Vinograd na samoj periferiji grada s gotovo 100.000 stanovnika, u neposrednoj blizini gradilišta do sada najvećeg shopping centra Dalmaciji, austrijskog Supernova shopping centra vrijednog 85 milijuna eura, u vlasništvu je javnosti dobro poznatog Zadranina Petra Babića, umirovljenog proizvođača betonskih blokova.
Ništa bez motike
– Ove loze moraju dati urod, objašnjavao je, svojim uobičajeno jakim glasom, žestoko gestikulirajući, Babić je objašnjavao neobičnu odluku da na periferiji grada od trogodišnje loze proizvede vino. Primjerice, da bi loze crnoga grožđa ušle u proizvodnju, načelno je potrebno barem četiri do pet godina.
– Nedaleko od zadarske Veletržnice, gdje je u tijeku intenzivna prodaja grožđa, vinograd sa oko 1.500 trsova vinove loze sorti babić, merlot, frankovka, debit i plavina, posađen je prije tri godine na zemljištu površine oko 3.000 metara četvornih. U berbu ću krenuti početkom idućeg tjedna. Po slobodnoj procjeni, ubrat će se oko 1.000 kilograma kvalitetnih plodova, ponosno će 72-godišnji Pere kojem je vinogradarstvo najveća umirovljenička razbibriga.
Nije bez razloga narodna izreka da zemlja život znači, jer zemlja ne samo da je hraniteljica, već je i nadahnuće. Nada i ufanje. Radeći zemlju čovjek se oplemenjuje, pronalazi svoje duhovno zadovoljstvo. Od zemlje se ne treba uvijek očekivati zarada i koristoljublje, ali ona uvijek nešto daje, samo je treba raditi. Za rad u zemlji je neizostavan alat motika.
– Vinogradarstvo nije samo posao, već ono može postati ljubav. Kada postane ljubav tada se ne napušta.
Sve se može ostaviti, ali zemlja nikada, poručuje Pere podrijetlom iz benkovačkog naselja Dobra Voda, poznatog poljoprivrednog naselja na administrativnoj granici Grada Benkovca i Općine Stankovci.
Slatko bez “cukra”
– Vinogradarstvo je vrlo usko povezano s poviješću mog rodnog naselja bogatog vinogradima. Sjeverno od naselja teče potok Dobra Voda gdje se nalaze i ostaci srednjovjekovnog naselja i groblja s temeljima crkve Sv. Jeronima i bunarom. Svi stanovnici su Hrvati i katolici, objašnjava Pere, iz obiteljske loze poznatog franjevca fra Josipa Babića rođenog 1729. godine.
– Nema vina bez motike. Bez obzira na mehanizaciju u vinogradu je neizostavna motika. Prostor u redu ispod panja koji ne hvataju noževi freze treba okopati, kaže Babić dok ga pitamo u čemu je tajna dobrog domaćeg vina.
– Tajne nema, dobivamo odgovor sa smiješkom.
– Sve je vrlo jednostavno, kaže Babić. Od dobrog grožđa lako je proizvesti i dobro vino pridržavajući se vinarske i podrumarske struke.
– Naravno, puno pomaže ono po starinsku kako sam naučio od mojeg dida. Nakon berbe grožđe smastim i ostavim da kuha na dropu osam dana. Prva tri dana miješam mast dva puta dnevno i to ujutro i uvečer. Nakon toga ostavim da lagano kuha. Osmi dan ulijevam mošt u drvene bačve gdje ostavim da zrije do kraja studenoga. Tada vino pretačem u inoks tankove i ono je spremno za konzumiranje. Naravno da mast ne bacam već od njega pečem rakiju, otkriva Babić.
– A kada dodaješ “cukar”? – pokušao sam ga iznenaditi.
– “Cukar”? Nikada! Moje grožđe nosi preko osamnaest gradi sladora i nema razloga za dodavanje “cukra”, odlučno je odgovorio Babić, pojašnjavući da uživa u svom malom obiteljskom gospodarstvu na kojem se nalazi i bunar s pitkom vodom i pudarica, talijanska betonska kućica.