Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Jovanović glavni trn u oku HDZ-a

01.10.2010. 22:00
Jovanović glavni trn u oku HDZ-a


HDZ-ovci su jučer u Saboru zatražili od Jovanovića da podnese ostavku na mjesto predsjednika Nacionalnog vijeća protiv korupcije
Nakon što se SDP-ov zastupnik Nenad Stazić, vjerojatno zbog slučaja Brijuni, malo primirio, njegov stranački kolega Željko Jovanović postao je glavni trn u oku HDZ-a. Već danima traje nesmiljena verbalna paljba između Jovanovića i HDZ-ovaca, a Frano Matušić i Jovanović skoro su se i fizički obračunali u četvrtak navečer nakon sudjelovanje u HTV-ovoj emisiji Otvoreno. Ljutiti HDZ-ovci zatražili su jučer u Saboru od Jovanovića da podnese ostavku na mjesto predsjednika Nacionalnog vijeća za praćenje borbe protiv korupcije, no on kao da u svemu uživa, pa je i jučer poručivao članovima većinske stranke da su u kriminalnoj organizaciji.
– Jovanović bi to mjesto trebao prepustiti nekom drugom iz oporbe, nekom tko je manje poltikantski nastrojen i tko je spreman stvarno se boriti protiv korupcije. Tu dužnost obnaša osoba s predrasudama i mržnjom prema onima čiji bi rad trebalo nadzirati, rekla je potpredsjednica Vijeća Ana Lovrin (HDZ), koja Jovanoviću naročito zamjera što to tijelo nikad nije problematiziralo nijednu aferu vezanu uz nekog člana SDP-a, primjerice Riječke tržnice. Štoviše, Jovanović je, podsjeća Lovrin, nazočio SDP-ovim press konferencijama na kojima se pogrdno govorilo o pravsudnim institucijama “čim se neka istraga približila nekom od članova SDP-a”.
Međutim, premda HDZ-ova većina u Saboru može u svakom trenutku razriješiti Jovanovića, Lovrin ističe da je to tek moguća opcija jer očekuju da on to sam napravi. Kao da HDZ-u, zapravo, odgovara da Jovanović vodi to Vijeće kako bi ga mogli diskreditirati.
– U izvješću EU o radu Nacionalnog vijeća odaje nam se priznanje za poticajnu i proaktivnu ulogu u unaprjeđenju provedbe strategije suzbijanja korupcije. Meni je to dovoljno da svoj rad, na koji sam ponosan, nastavim jednakim intenzitetom kao dosad. A ako me odluče smijeniti, to će biti najbolji dokaz koliko se boje istine o kojoj ja govorim, uzvratio je Jovanović koji je jučer napisao zastupničko pitanje premijerki Jadranki Kosor u kojem traži odgovor koja su ministarstva surađivala s tvrtkom Fimi-Media i o kojim je iznosima riječ.
 


Šake ipak nisu radile


Tijekom žustrog sukoba s Matušićem u emisiji Otvoreno Jovanović je dubrovačkog HDZ-ovca nazvao ratnim dezerterom koji je 1991. godine napustio svoj grad kako bi po Europi svirao orgulje.
– Nakon emisije Matušić mi je rekao da sam nenormalna budala. Približio sam mu se i zamolio ga to ponovi još jednom, a onda je voditeljica Dijana Čuljak Šelebaj rekle dajte dečki, gotova je emisija, pa smo se razišli. Prema tome, naglašavam nikakvog fizičkog obračuna niti mogućnosti za fizički obračun, bar što se mene tiče, nije bilo, opisao je Jovanović svoj fajt s Matušićem. SDP-ovac ističe da i dalje stoji iza tvrdnje da je Matušić u Domovinskom ratu pobjegao iz Dubrovnika.
– Kad netko nije spreman na politički i intelektualni dvoboj, onda vjerojatno misli da je pokušaj fizičkog obračunavanja rješenje, ali nije došlo do kontakta, nemojte se zabrinjavati, Matušićeva je verzija. On apsolutno negira da je bio dezerter.