Kako otjerati strah od vrtića?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Sebastian GOVORČIN
Dok su roditelji bili na predavanju, djeca su "radila" u radionici

"Prilagodba djeteta na jaslice i vrtić" tema je o kojoj se jučer govorilo na predavanju koje je u Gradskoj knjižnici Ogranak Arbanasi jučer organizirala Udruga odgojitelja predškolske djece "Maraška".

- Rujan je mjesec kad je u pitanju prilagodba djeteta u jaslicama i u vrtiću. Tada je potrebno puno raditi i s djecom i s roditeljima kako bi onoj djeci koja prvi put ulaze u vrtić i susreću se s tom ustanovom taj dolazak bio što lakši, rekla je Edita Tošić, odgojiteljica predškolske djece koja je održala predavanje.

Ona je govorila o načinima kako djecu pripremiti za odlazak u vrtić i kako im pomoći u njihovoj prilagodbi na novu sredinu. Istaknula je važnost suradnje odgojitelja i roditelja. Naime, ponekad se zna dogoditi da roditelji imaju strah od vrtića, a strahovi se prenose i zato se djeca mogu početi bojati. Objasnila je da prilikom ulaska djeteta u vrtić treba u obzir uzeti individualne osobine djeteta, njegov stupanj razvoja, djetetovu dob, stanje zdravlja te obiteljsku atmosferu u kojoj dijete živi.

- Tri su tipa prilagodbe na vrtić: lakša je kad se dijete kroz otprilike dva tjedna prilagodi vrtiću, srednja je ako se dijete navikne na vrtić za nekih mjesec dana, a teži slučajevi mogu trajati od dva do šest mjeseci. Teži slučajevi adaptacije većinom se događaju kod djece koja su emocionalno labilna, nesamostalna i egocentrična, kod djece koja imaju negativna iskustva odvajanja od roditelja i strah od nepoznatih, kazala je Tošić, ističući da ovi vremenski okviri prilagodbe nisu čvrsti.

Problemi u prilagodbi mogu se manifestirati kroz brojne reakcije kao što su odbijanje hrane, odbijanje spavanja, probavne smetnje, česta pobolijevanja, plač, agresivnost, povučenost i regresija. Regresija je situacija kad se pojavljuju oblici ponašanja koji su ispod dobi djeteta.

- Period prilagodbe nije završen kad dijete prestane plakati, već kad počne spontano izražavati svoje misli, osjećaje i sposobnosti, kazala je Tošić. Što se tiče odgojitelja i roditelja tijekom prilagodbe djeteta, Tošić je istaknula važnost njihova dogovaranja, razgovaranja i suradnje. Naime, dijete promatra odnos između roditelja i odgojitelja i to može uveliko pridonostiti obliku prilagodbe. Stoga je Tošić preporučila roditeljima da se upoznaju s vrtićem i odgojiteljima te da zajedno s njima pomognu svome djetetu da se što lakše prilagodi vrtiću.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno