Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Zadru broj zahtjeva pao na deset tjedno

01.10.2010. 22:00
U Zadru broj zahtjeva  pao na deset tjedno


Za razliku od tjedana u rujnu kad se mislilo da će novi zakon na snazi biti od 1. listopada i kad smo zaprimali između 15 i 20 zahtjeva tjedno, broj zahtjeva je ponovno vraćen na prosječnih tjednih desetak, rekao je Petar Kolanović
Od kada je odlučeno da će se usvajanje novog zakona o mirovinskom osiguranju prolongirati do daljnjega, broj zahtjeva za prijevremenom mirovinom u Područnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Zadru, prema riječima njegova predstojnika Petra Kolanovića, ponovno je vraćen na uobičajene brojke.
– Za razliku od tjedana u rujnu kad se mislilo da će novi zakon, odnosno njegov dio koji se odnosi na povećanje umanjenja mirovina zbog prijevremenog odlaska u mirovinu, na snazi biti od 1. listopada i kad smo zaprimali između 15 i 20 zahtjeva tjedno, broj zahtjeva je ponovno vraćen na prosječnih tjednih desetak. Koliko mi je poznato nitko nije povukao zahtjev za prijevremenom mirovinom. To, ustvari, nije ni moguće učiniti budući da podnositelj zahtjeva za odlazak u prijevremenu mirovinu mora sa sobom donijeti radnu knjižicu i odluku o prestanku radnog odnosa. Dakle, nema povratka na radno mjesto. Jedino ako ga poslodavac želi ponovno zaposliti. Postoji i postupak predkompletiranja kada djelatnik o svojim namjerama HZMO obavijesti nekoliko mjeseci ranije. Tu, pak, ima prostora predomisliti se, pojasnio je Petar Kolanović.
Prema njegovu mišljenju realno je za očekivati da će izmjene zakona o mirovinskom osiguranju na snagu stupiti 1. siječnja 2011. godine.
Podsjetimo da novi prijedlog zakona kod prijevremenog odlaska u mirovinu predviđa mjesečno umanjenje mirovina od 0,34 posto, godišnje od 4,08 posto, a za pet godina umanjenje mirovine bi dostizalo čak 20,4 posto.
Prema važećem zakonu za svaki mjesec prijevremenog odlaska u mirovinu oduzima se 0,15 posto iznosa mirovine koji bi radnik dobio u slučaju odlaska u starosnu mirovinu. Godišnje umanjenje iznosi 1,8 posto, a oni koji u mirovinu odu pet godina prije ispunjenja uvjeta za odlazak u starosnu mirovinu, gube 9 posto maksimalnog iznosa mirovine.