Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U županiji od raka dojke godišnje umre 40 žena

01.10.2010. 22:00


Podaci o ženama oboljelim od raka u Zadarskoj županiji u posljednjih nekoliko godina pokazuju da je broj novootkrivenih slučajeva raka dojke u porastu. Za usporedbu, tijekom 1997. godine otkriveno je 66 novih slučajeva raka dojke, a 2007. evidentirana su čak 133, kaže dr. Balorda
Hrvatska liga protiv raka i Europa Donna – Hrvatska proglasile su listopad mjesecom borbe protiv raka dojke. Prva u nizu različitih manifestacija, posvećenih prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke je Dan ružičaste vrpce koji će se danas obilježiti u svim hrvatskim gradovima. U Zadru već tradicionalno zadarska sekcija Europe Donne danas će prošetati Poluotokom, od Narodnog trga, dalje Ulicom Mihovila Klaića, Forumom, Rivom do Orgulja te prema Gospi od Zdravlja, pa Kalelargom nazad na Narodni trg. Europa Donna poziva Zadrane da se priključe šetnji gradskim ulicama te tako podrže ovu tradicionalnu humanitarnu akciju.
Rano otkrivanje
Prevencija i rano otkrivanje dojke cilj je i Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke “MAMMA”. Program je krenuo 2006. godine, a njime su obuhvaćene žene u dobi od 50 do 69 godina starosti. U njegovu prvom ciklusu u Zadarskoj županiji pozvano je 29.886 žena, od kojih se odazvalo 77 posto. Dr. Ljilja Balorda, specijalistica u Zavodu za javno zdravstvo Zadar, navodi da je u prvom ciklusu otkriveno 70 novih slučajeva raka dojke od kojih ih je 56 posto bilo u ranom stadiju. Kako pojašnjava dr. Balorda, ako se bolest otkrije tako rano, onda je petogodišnje preživljavanje 85 do 95 posto.
– U rujnu 2009. godine krenuo je drugi ciklus Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke ‘MAMMA’. Na mamografsko snimanje pozvat će se 20.231 žena iz Zadarske županije, starosti 50 do 60 godina. Snimanje se u drugom ciklusu od petog mjeseca prošle godine obavlja samo na bolničkoj mamografskoj jedinici, govori dr. Balorda, pojašnjavajući kako su se ranije u prvom ciklusu snimanja obavljala i na dva privatna mamografa, a sada je teret svih mamografskih snimanja iz programa “MAMMA” na Odjelu radiologije u zadarskoj Općoj bolnici.
U drugom ciklusu, kako pojašnjava dr. Balorda, pozivaju se one žene koje su obavile mamografiju prije dvije, odnosno tri godine, one koje se nisu odazvale na prvi ili ponovljene pozive u prvom ciklusu kao i one koje su obavile mamografiju unutar 12 mjeseci kod prvog poziva, a čiji se poziv vratio.
– U drugom ciklusu, za sada je poslano 19.751 poziv. Među odazvanim ženama otkriveno je 16 novih slučajeva raka dojke, od toga 10 u ranom stadiju. Nažalost, nisu se odazvale čak 7.463 žene, odnosno njih 26 posto. Stoga, pozivamo žene da se jave na besplatni telefon 0800 200 157 svakog dana od 8 do 14 sati, kako bi, iako se nisu odazvale, dobile novi termin za snimanje. Također, mogu se javiti i one kojima ne odgovora termin koje su dobile, zamijenit ćemo ga novim, kaže dr. Balorda, dodajući kako se pozivi šalju na adresu prebivališta pa ako je došlo do kakvih promjena, treba ih prijaviti u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo.
Besplatan prijevoz na snimanje
Žene koje su na kućnu adresu dobile omotnicu iz programa “MAMMA”, dr. Balorda moli da pažljivo pročitaju priložene materijale i obrate posebnu pažnju na termin snimanja. Ako im isti ne odgovara ili je datum upisan na pozivu već prošao ili nisu dobile poziv, a pripadaju gore navedenim godištima rođenja, ili imaju bilo kakvih nejasnoća, mogu se javiti na navedeni besplatni telefon radi rješavanja nejasnoća. Što se tiče žena koje žive na otocima ili izvan Zadra, one imaju pravo na besplatan prijevoz na snimanje do Opće bolnice. Naime, kada dobiju termin trebaju samo na Jadrolinijinim trajektima i Liburnijinim autobusima pokazati poziv za snimanje, što im jamči besplatan prijevoz.
– Podaci o ženama oboljelim od raka u Zadarskoj županiji u posljednjih nekoliko godina pokazuju da je broj novootkrivenih slučajeva raka dojke u porastu. To se ne odnosi samo na program ‘MAMMA’, već sve žene u Zadarskoj županiji. Za usporedbu, tijekom 1997. godine otkriveno je 66 novih slučajeva raka dojke, a 2007. evidentirana su čak 133, kaže dr. Belorda, te nastavlja kako je tijekom 2008. godine otkriveno 111, a u 2009. 125 novih slučajeva raka dojke.
Kako su podaci za 2008. i 2009. godinu iz zadarske Opće bolnice, dr. Belorda očekuje da su konačne brojke nešto veće jer ne obuhvaćaju žene koje su liječene i operirane izvan Zadarske županije.
– Broj umrlih žena od raka dojke stagnira već nekoliko godina. Godišnje od raka dojke umre 30 do 41 žena. Stoga, još jednom naglašavamo izuzetnu važnost ranog otkrivanja raka dojke jer je tada uspješnost liječenja veća, a time i preživljavanja.
Zasad su Programom ranog otkrivanja raka dojke “MAMMA” obuhvaćene žene od 50 do 69 godina jer je kod tih godišta rizik za obolijevanje najveći. No važno je podsjetiti da i one žene koje nisu pozvane u ovom programu, a imaju 40 i više godina, da se jave svojim liječnicima primarne zdravstvene zaštite i obave mamografske preglede. Isto tako, ultrazvučne preglede trebaju obaviti žene koje su mlađe od 40 godina, a u obitelji imaju oboljelih od raka dojke po ženskoj liniji, poručuje dr. Balorda.