Longin: Nije mi bilo baš svejedno kad mi Pavošević nije dala priznanicu za 36.000 eura

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Božidar Longin

Zašto da se novac Hrvatskih šuma (HŠ) odlijeva u privatne džepove, ako se može raditi preko HDZ-ove zaklade koja se zove Fimi medija? Tako je, prema jučerašnjem svjedočenju pred sudom, predsjednik uprave HŠ Darko Beuk svome podređenom Božidaru Longinu objasnio zašto HŠ posluje s Fimi medijom.

Na suđenju HDZ-u, Ivi Sanaderu i ostalima za izvlačenje novca iz državnih tvrtki preko Fimi medije jučer su svjedočili bivši dužnosnici HŠ nadležni za javnu nabavu, bivši rukovoditelj te službe Mladen Slunjski i bivši član uprave za javnu nabavu Božidar Longin. Longin je svjedočio o poslovanju toga državnog poduzeća s Fimi medijom, te o tome kako nikada nije dobio nikakvu potvrdu za prikupljeni novac što ga je predao središnjici za stranačku predsjedničku kampanju 2005. godinu.

Longin se prisjetio kako je u studenome 2006. predsjednika uprave Darka Beuka podsjetio kako valja nabaviti prigodne novogodišnje poklone, na što mu je sugovornik odvratio neka se ne brine, jer da će to "za sve državne tvrtke jedna firma". HŠ su 2006. i 2007. s Fimi medijom poslovale na principu pozivnih natječaja. Pozivali bi pet unaprijed dogovorenih tvrtki, a posao bi dobivala Fimi media. Mladen Slunjski je kazao da im je popis tih pet tvrtki davao predsjednik uprave Darko Beuk, "a možda i od Fimi medije, u to nisam siguran". No, 2008., kada se promijenio zakon o javnoj nabavi, Fimi media nije dobila više nijedan posao s HŠ, jer su raspisani javni natječaji, koje je Fimi media izgubila, jer je dala skuplju ponudu. Longin je kazao kako to vlasnici Fimi medije Nevenki Jurak nije bilo drago, pa mu je predbacila da je "njen materijal bolji i da se ne može sve mjeriti cijenom". No ovaj tvrdi da nije nasjeo, nego da je odgovorio kako pravila ne može mijenjati, te da je "cijena ipak najmjerodavnija".

Longin je kazao kako je Beuka pitao o Fimi mediji, te da ga je ovaj na to upoznao s Barišićem. Rekao mu je, također, da Fimi media "nije privatni biznis, nego stranačka zaklada", te "zašto da se novac odlijeva u privatne džepove, ako se može raditi preko stranačke zaklade".

Longin je ispripovijedao i kako je prikupio 36 tisuća eura za HDZ-ovu kampanju za predsjedničke izbore 2005, ali za novac nikada nije dobio nikakvu potvrdu. Darko Beuk rekao mu je da je u stranačkoj središnjici održan sastanak koji je vodio glavni tajnik Ivan Jarnjak, a sudjelovali su Luka Bebić i Vladimir Šeks. Dogovoreno je da valja prikupiti novac za predsjedničku kampanju 2005. Od stranačkih dužnosnika gradskih i općinskih ogranaka u Zadarskoj županiji Zadranin Longin je prikupio 36 tisuća eura. Beuk mu je rekao neka novac odnese u središnjicu, gdje će mu stranačka blagajnica Branka Pavošević dati račun na koji da uplati novac. No ona mu nije dala račun, nego rekla da računa nema, a kada ju je on zamolio neka mu rukom potpiše priznanicu da je preuzela novac, odvratila je da "ne može ništa potpisivati, jer je predsjednik rekao da se ne može tako raditi". "Nije mi bilo baš svejedno", rekao je Longin, ali je novac ipak ostavio i o svemu izvijestio Beuka, koji se navodno "jako začudio". Ivo Sanader uložio je prigovor na Longinov iskaz, tvrdeći da nije Pavošević naložio neka ništa ne potpisuje.

Suđenje se nastavlja u srijedu, svjedočenjem Tomislava Štengla s HTV-a.

Longin ne zna čiji je novac predao
Tek je unakrsno ispitivanje pokazalo da Longin, zapravo, nije znao čijih je 36 tisuća eura predao u središnjicu HDZ-a. S novcem je u središnjicu donio popis od 13 ljudi koji su prikupili ukupnu svotu. Bili su to, prema Longinovim tvrdnjama, "predsjednici i zamjenici predsjednika općinskih i gradskih ogranaka HDZ-a u Zadarskoj županiji". No upitan jesu li oni prikupili stranački ili privatni novac, odgovorio je kako je riječ o "novcu onoga tko mi ga je predao, odande je gdje ga je skupio". Na izravno pitanje može li se zaključiti da je novac stranački, odgovorio je kako "vjerojatno jest". No na pitanje je li novac bio privatni, odgovorio je kako "ne zna kako je skupljen, vjerojatno privatnim donacijama". "Svatko ima svoje izvore", dometnuo je. Na kraju je priznao da ne zna otkud, zapravo, tih 36 tisuća eura koje su zadarski HDZ-ovci prikupili za predsjedničku kampanju Jadranke Kosor.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno