Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Moralna načela i vrijednosti trebaju biti vrela nadahnuća za budući rad

Autor: Ante Rogić

01.10.2012. 22:00
Moralna načela i vrijednosti trebaju biti vrela nadahnuća za budući rad

Foto: Zvonko KUCELIN



Svaki je pojedinac dužan djelatno se angažirati u rješavanju gorućih društvenih pitanja i aktivno sudjelovati u stvaranju uvjeta za gospodarski i socijalni napredak te sveopće dobro cijele zajednice – dr. sc. Ante Uglešić


Na Sveučilištu u Zadru jučer je održana svečana promocija magistara znanosti. U prisustvu prorektora dr. sc. Leonarda Marušića, dr. sc. Dijane Vican i  dr. sc. Roberta Bacalje, te promotorice dr. sc. Nade Zgrabljić Rotar promociju je vodio rektor Sveučilišta u Zadru dr. sc. Ante Uglešić.
Rektor je jučerašnju promociju nazvao značajnim iskorakom u karijerama novih magistara, ali i dragocjenim doprinosom rastu akademske zajednice.
– U vama, dragi promoventi, u vašoj kreativnosti i inovativnosti, vidimo vrijedan potencijal ne samo mi ovdje na Sveučilištu, nego i ustanove na kojima radite i društvo u cjelini. Jedna od ključnih sastavnica moje misije jest doprinijeti, u okviru ovlasti rektora, poboljšanju uvjeta za što kvalitetniji nastavni proces te stvaranju pozitivnog okružja za znanstveno-istraživački rad. Zato sve naše nastavnike i znanstvenike potičem da uzornim, odgovornim i čestitim prenošenjem znanja i provođenjem istraživanja i dalje budu nosivi, vertikalni stup naše zajednice. Isto tako često ističem da moralna načela i vrijednosti trebaju biti vrela nadahnuća za budući rad. Svaki je pojedinac dužan djelatno se angažirati u rješavanju gorućih društvenih pitanja i aktivno sudjelovati u stvaranju uvjeta za gospodarski i socijalni napredak te sveopće dobro cijele zajednice. Duboko sam uvjeren da je to moguće ostvariti samo neumornim radom i stvaralaštvom, kazao je Uglešić napominjući novim magistrima kako će im samo trajno, cjeloživotno usavršavanje omogućiti kvalitetno obavljanje sve složenijih profesionalnih zadataka, čime će dati značajan doprinos svojoj zajednici.
– Vjerujem da se društvo u cjelini izgrađuje zahvaljujući onim pojedincima i skupinama koji su nadahnuti težnjom za novim spoznajama postizali vrhunske rezultate. Ono što često zabrinjava u društvu jest svojevrsna moralna anemija, odnosno obezvrjeđivanje etičkih, vjerskih, duhovnih i općeljudskih vrijednosti. Stoga je u ovo vrijeme sveopće afirmacije znanstvenih i teoloških postignuća, važno inzistirati na njegovanju vrijednosti osjećaja za dobro i zlo, jer kao što upozoravaju mnogi ugledni znanstvenici znanstveno-tehnološki napredak bez moralnosti nije jamstvo boljeg svijeta, kazao je rektor Uglešić i zaključio:
– Dragi promoventi, vaša dosadašnja postignuća rezultat su vašeg marljivog rada u suradnji i pod budnim vodstvom mentora. Uspjeli ste zahvaljujući vašoj nadarenosti i upornosti, visokoj razini motiviranosti i organiziranosti. Na tome vam od srca čestitamu ime Sveučilišta u Zadru i svoje osobno. Ispunjavajte svoje obveze savjesno, slijedeći načela objektivnosti, korektnosti, nepristranosti, tolerancije i dijaloga.
U magistre znanosti promovirani su: Dajana Antunović, Nada Beverin, Toni Glučina, Ivana Gospić Čolak, Stanka Kristić, Sanja Marinov, Maja Siriščević, Silvio Šop i Ivanka Šubašić.
Promotorica je bila doc. dr. sc. Nada Zgrabljić Rotar