Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nazor: Zvezda ima mrak momčad, moramo igrati na tragu iz Beograda

Autor: Roman Morović

01.10.2012. 22:00
Nazor: Zvezda ima mrak momčad, moramo igrati na tragu iz Beograda

Foto: Zvonko KUCELIN



Zvezda je vrlo kvalitetna momčad, koja zna igrati. Moramo biti spremni adekvatno odgovoriti na to, na tragu onoga kako smo igrali protiv Partizana u Beogradu – kaže u najavi utakmice Ante Nazor.


Te subote, 22. siječnja 2011. godine, na Višnjiku se skupilo oko 7.000 gledatelja. Bila je to direktna bitka za ostanak u regionalnoj ligi. Zadar i Crvena zvezda bili su izjednačeni na dnu tablice s omjerom 5-12, s tim da su Zadrani u prvom dijelu sezone slavili u Beogradu s 13 razlike. I danas će svi reći da bi Zadar vrlo vjerojatno ostao u ligi da je dobio tu utakmicu, jer bi imao pobjedu više i bolji međusobni omjer. Ali ne da nije pobijedio, nego je izgubio sa čak 23 razlike. Iako je kakva-takva nada još trajala, mnogima je već tada bilo jasno da će Zadar ispasti iz lige. Danas, 619 dana kasnije, Crvena zvezda ponovno stiže u dvoranu Krešimira Ćosića, ovaj put na dvoboj nešto drugačijeg tipa. Zadar, u čijoj su momčadi od spomenute utakmice ostali Ive Ivanov, Ivan Batur, Marko Ramljak i Šime Olivari, teži jednoj mirnoj sezoni na putu potpune konsolidacije kluba, dok se Zvezda, u čijim redovima posljednji okršaj sa Zadrom pamte samo Aleksandar Cvetković i Bojan Subotić, ekspresno obogatila i puca ni manje ni više nego na vrh ABA lige i Euroligu sljedeće godine. Iako je sezona tek počela, stanoviti pritisak na objema momčadima već postoji. Na Zadranima da što prije upišu prvu pobjedu, s obzirom na težak raspored na početku lige, a na Beograđanima da ne bi već u prvim kolima izgubili kontakt s vrhom. Naime, oboje su u prvom kolu doživjeli poraz, Zadar od Partizana u Beogradu, a Zvezda u Splitu.
Navike poput oklopa
– Mislim da moja momčad može kud i kamo bolje. Ne vidim razlog da netko govori: ‘Partizan će se dizati, mogli ste ih iznenaditi’. To ne priznajem. Mislim da će se i Zadar dizati. Naši igrači nisu zaboravili igrati košarku. Ne vidim da su Partizanovi mladi igrači ičim bolji od naših. Samo im treba dati povjerenja, veliki volumen rada i promijeniti određene navike, koje su nam poput oklopa. Moramo to skinuti sa sebe i onda možemo ići prema gore, što smo i dokazali na prošloj utakmici. Situacija je malo opasna, jer smo došli kao pobjednici, a u biti smo poraženi. Trebamo sagledati naše greške, izgubljene lopte, njihov napadački skok, koji smo im dozvolili u drugom poluvremenu, (ne)koncentraciju sa slobodnih bacanja i još neke situacije. Imali smo dosta grešaka. Zato ne bih govorio o odličnoj utakmici, možda bih to rekao da smo na kraju pobijedili. Ali vidjeli ste što je bilo. Neke stvari koje nemaju veze sa sportom neću komentirati, a bilo ih je zaista mnogo – kaže Ante Nazor, još se jednom osvrćući na dvoboj prvog kola u Pioniru.
Bez Ivanova, debitira Allen
Trener Zadra gledao je dvoboj Splita i Crvene zvezde, a o sljedećem protivniku kaže:
– Mislim da još nisu u adekvatnoj formi, kakvu su priželjkivali na početku sezone. No, riječ je o vrlo kvalitetnoj momčadi, koja zna igrati. Još se trebaju taktički ukomponirati, ali mislim da pristup kakav su imali protiv Splita neće imati ovdje. Moramo biti spremni adekvatno odgovoriti na to, na tragu onoga kako smo igrali protiv Partizana u Beogradu.
Zdravstveno stanje u momčadi Zadra nije idealno. Ive Ivanov još muku muči s povišenom temperaturom, a ni Ante Delaš se nije posve oporavio.
– Kapetan još nije s nama. Pokušao je trenirati pa mu je opet skočila temperatura. Deset dana je u fibroznom stanju i ne znam hoće li biti u sastavu. Delaš se pomalo vraća, ali je ta temperatura također ostavila traga. Kolike će biti reperkusije na njegovo stanje na terenu, ne znam. To su nam dva nositelja igra, s kojima bi i u Beogradu drukčije izgledali. Nastojat ću Delašu otvoriti neki prostor, a kako će reagirati, vidjet ćemo. Na treningu se vidi da još nije pravi, a meni je trening jedini kriterij.
U sastavu će zato biti Chaisson Allen, 23-godišnji američki bek, visok 192 centimetra, koji je stigao umjesto otpuštenog Garyja Ervina.
– Riječ je o kvalitetnom igraču, koji će nam pomoći da nemamo one probleme, koje smo imali s prijenosom lopte i organizacijom napada protiv Partizana. Trebamo ga što prije uključiti u igru.
Energija je naš forte
Milivoje Lazić, trener Beograđana, prije tri dana na Gripama koristio je jedanaest igrača, sve osim 19-godišnjeg Luke Mitrovića. Nitko se nije posebno istakao, ali riječ je o plejadi vrlo poznatih imena, počevši od vrsnog šuteta Igora Rakočevića pa krilnog centra Borisa Savovića, krila Marka Simonovića i centra Raška Katića. Od tri stranca, dvojica su na vanjskim pozicijama, razigravač De Marcus Nelson i šuter Morris Almond, a jedan ispod koša, Elton Brown. Na jedinici su još i Filip Čović, te Aleksandar Cvetković, na dvojci Vuk Radivojević, a na mjestu krilnoga centra Bojan Subotić.
– Dobro su popunjeni i uravnoteženi na svim pozicijama. Imaju kvalitetu igre unutra i vani. Protiv Splita su nekako ušli u njihov mlin i ritam. Pojedinačno, nijedan igrač nije iskočio i povukao ostatak momčadi, tako da je još prerano govoriti o nekoj kompoziciji. Mislim da će u Zadru biti u drugačijem svjetlu nego u Splitu – ističe trener Zadra.
Nazor je na kraju dodao još nešto.
– Naša utakmica s Partizanom je bila kud i kamo energetski jača od utakmice Splita i Zvezde. To je naš forte, kojega moramo nametnuti da im se suprotstavimo. Svi govore da je Zvezda, uz Cedevitu, favorit ABA lige. Mislim da je stvarno mrak ekipa.


NAZOR O ALLENU




Riječ je o kvalitetnom igraču, koji će nam pomoći da nemamo one probleme, koje smo imali s prijenosom lopte i organizacijom napada protiv Partizana. Trebamo ga što prije uključiti u igru


Allen: Došao sam pobjeđivati


Chaisson Allen odradio je već nekoliko treninga s novim suigračima i bit će u sastavu za večerašnju utakmicu protiv Crvene zvezde.
– Drago mi je što sam došao u Zadar i sviđa mi se ovo što sam do sada vidio. Imamo dobru momčad. Znam da je liga jaka, ali siguran sam da možemo ostvariti dobre rezultate. Došao sam ovdje pobjeđivati i napravit ću sve da momčad igra što bolje – kazao je u američkom stilu Allen.
Što možemo očekivati od vas na terenu?
– Mnogo energije. Nastojat ću igrati onako, kako trener od mene bude tražio i na terenu uvijek davati sto posto od sebe. Ako treba više razigravati, spreman sam, ako treba više završavati akcije, tu sam.
Znate da je Zadar prije vašeg dolaska otpustio razigravača, te da se od vas mnogo očekuje.
– Čuo sam da je Gary Ervin bio ovdje kratko vrijeme.  Žao mi je zbog njega, ali to je odluka kluba. Na meni je da se što prije uklopim u momčad, pohvatam trenerove zamisli i vjerujem da je pred nama dobra sezona.
U Zadru je Allen naišao i na jedno poznato lice, Romea Travisa, s kojim je igrao prošle sezone u Izraelu.
– Romeo je odličan momak i pravi igrač. Drago mi je što ćemo ponovno igrati skupa i on će mi sigurno olakšati prilagodbu u novoj sredini.