Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Od veljače 14 ugovora o sufinanciranju samozapošljavanja

Autor: Hana Radulić

01.10.2012. 22:00
Od veljače 14 ugovora o sufinanciranju samozapošljavanja


Financijska potpora za otvaranje obrta trenutačno iznosi 18.614,40 kuna, dok je financijska podrška za otvaranje poduzeća 24.198,72 kuna, kaže Elena Jurić sa zadarskog Zavoda za zapošljavanje
S ciljem poticanja zapošljavanja mladih na snagu bi najkasnije u studenome trebale stupiti zakonske izmjene kojima Vlada pokušava smanjiti rastuću alarmantnu stopu nezaposlenosti mladih osoba u Hrvatskoj.
Tako bi se jedna od novina Zakona o poticanju zapošljavanja mogla odnositi i na ukidanje do sada potrebnog roka prijave na burzi rada.
Krojački obrt
Naime, dosad je među ostalim osnovnim uvjetima za mogućnost samozapošljavanja bio i onaj da osoba mora biti šest mjeseci na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u trenutku podnošenja zahtjeva.
Prema najavama, prijedlog izmjena zakona ide za time da takve osobe više ne bi morale biti prijavljene na burzi pola godine odnosno tri mjeseca ukoliko se žele zaposliti putem tzv. volontiranja za naknadu od 1.600 kuna. Za dobivanje potpore mladi bi ubuduće mogli konkurirati čim se prijave na burzu.
Stručno osposobljavanje za rad ili volontiranje na taj način bilo bi omogućeno i onima koji su već radili, ali na poslovima izvan struke.
– Točno je da su najavljene izmjene kriterija, ali još nemamo službenih izmjena u programu samozapošljavanja, kaže Elena Jurić, rukovoditeljica Odsjeka APZ-a zadarske Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
– Od veljače 2012. godine, ističe dalje Jurić, od kada je počela provedba programa potpisano je 14 ugovora o sufinanciranju samozapošljavanja, a radi se o sljedećim djelatnostima: krojački obrt, knjigovodstveni servis, dva frizerska salona, ugradnja stolarije, održavanje izvanbrodskih motora, keramičarski obrt, praonica rublja, turistički obrt, obrt za preradu drva, poduzeće za računovodstvene usluge, obrt za izradu nakita i suvenira, dentalni laboratorij i obrt za postavljanje parketa, kaže Elena Jurić, navodeći da ukoliko osoba ostvari pravo na financijsku podršku dužna je dvanaest mjeseci ostati u svom obrtu ili poduzeću i redovito plaćati obvezne doprinose prema rješenju Porezne uprave.
Osnivanje vlastitih tvrtki
– Što se pak tiče financijske potpore za otvaranje obrta ona trenutačno iznosi 18.614,40 kuna, dok je financijska podrška za otvaranje poduzeća 24.198,72 kuna godišnje, kaže Jurić.
Iako su se iz Vlade mogle čuti i najave o mogućnosti povećanja potpore za samozapošljavanje, one u svakom slučaju neće biti niže.
Za zapošljavanje u kućnoj radinosti odlučuje se tako sve veći broj nezaposlenih mladih osoba, čija je nezaposlenost proteklog mjeseca u odnosu na isto razdoblje lani porasla za čak 15 posto. Uvođenjem zakonskih izmjena za poticanje zapošljavanja Vlada i resorno ministarstvo žele još više potaknuti sve mlade osobe koje imaju ideju da se upuste u osnivanje vlastitih tvrtki.
Inače, za dobivanje dokumenta kojim se omogućuje legalno obavljanje poslova u domaćoj radinosti postrebno je izdvojiti tek sto kuna. Što se tiče umirovljenika oni svojim registriranjem ne ostaju bez prava na mirovinu.