Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Besplatno stručno vodstvo kroz Meštrovićevu izložbu

01.10.2013. 22:00
Besplatno stručno vodstvo kroz Meštrovićevu izložbu


Na izložbi koja je otvorena do 1. prosinca izložena je 21 skulptura u mramoru, drvu, gipsu i bronci, te 13 crteža i litografija


Narodni muzej Zadar uz izložbu Ivana Meštrovića “Zahvalimo njoj…”, otvorenoj u povodu 130. godišnjice rođenja umjetnika, svakog četvrtka od 18 sati organizira besplatno stručno vodstvo za građanstvo kroz postav izložbe (uz plaćanje ulaznice). U sve ostale dane, vodstva se naplaćuju uz prethodnu najavu na broj telefona 023/211-174 ili 023/251-851. Cijene ulaznica je 20 kuna, dok učenici, studenti, hrvatski umirovljenici, osobe s invaliditetom i grupne posjete (od 10 do 30 posjetilaca) plaćaju ulaznicu po cijeni od 10 kuna.
Djeci predškolskog uzrasta, studentima povijesti umjetnosti, učenicima Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Zadra, studentima Akademije likovnih umjetnosti, kao i članovima strukovnih udruga Društvo povjesničara umjetnosti, Hrvatsko muzejsko društvo, ICOM, HDLU ulaz je besplatan.
Narodni muzej Zadar je za škole i predškolske ustanove pripremio posebnu ponudu. Organizirano je vodstvo po izložbi i radionica u trajanju školskog sata i u korelaciji s nastavnim gradivom.
Na izložbi koja je otvorena do 1. prosinca izložena je 21 skulptura u mramoru, drvu, gipsu i bronci, te 13 crteža i litografija. Ivan Meštrović realizirao je izabrana djela u razdoblju od 1905. do 1947. godine. Stilsko-oblikovnim značajkama ona predstavljaju različite Meštrovićeve faze, a ujedno dočaravaju Meštrovićeve iznimne kreativne dosege na navedenu temu. S njima Ivan Meštrović progovara o osobnom doživljaju majke kroz različite interpretativne poruke senzualnosti, majčinske ljubavi i patnje, iskonskog izvora života i kroz personificiranje uloge majke. U takva promišljanja uklapa svoje duhovno sazrijevanje koje interpretira u oblikovanju religijskih tema rođenja i smrti Isusove.
Izložena djela pripadaju fundusima Atelijera Meštrović u Zagrebu, Galerije Meštrović u Splitu i Spomen galerije Ivana Meštrovića u Vrpolju.