Danas u tri škole osamnaest učenika

Slika korisnika admin
valentin_klarin
Adam VIDAS
Sve je manje učenika na otocima

Prve škole na zadarskim otocima započele su s radom u drugoj polovici 19. stoljeća, pa su tako davne 1880. godine pučke škole postojale na Istu, Velom Ižu, Molatu, Olibu, Silbi, zatim u Kalima, Kukljici, Preku, Sutomišćici i Ugljanu na otoku Ugljanu, te u Salima na Dugom otoku, a već 1910. godine škole su djelovale na svim otocima i otočnim mjestima zadarskog arhipelaga osim Dragova, Savra, Zaglava na Dugom otoku i Zapuntela i Brgulja na Molatu, Lukorana na Ugljanu, te otoka Ošljaka, Rave, Sestrunja i Rivnja. Početkom Drugoga svjetskog rata pučku školu na zadarskim otocima nije imao jedino otok Rivanj.

Nažalost, posljednjih nekoliko desetljeća s drastičnim smanjenjem otočnoga stanovništva, negativnog nataliteta i iseljavanja mlađih ljudi s otoka, gasi se i osnovno školstvo na otocima, što dovodi do sadašnjega poražavajućeg stanja kada na zadarskim otocima djeluju samo tri škole, uz dvije osnovne škole na Ugljanu i Dugom otoku - "Valentin Klarin" u Preku i "Petar Lorini" u Salima.

- Danas je na zadarskim otocima u tri škole tek osamnaest učenika. Tako u školskoj godini 2013/2014. radi samo škola na Velom Ižu koju pohađa 13 učenika, škola na Olibu s dva učenika, a riječ je o bratu i sestri, te škola na Silbi s tri učenika, iznosi poražavajuće podatke Ines Bašić, dipl. oec. i tajnica u Osnovnoj školi Zadarski otoci.

Posljednje škole koje su zatvorene u školskoj godini 2010/2011. su škole na Molatu i Premudi, koje su do tada pohađala ukupno tri učenika, a godinu ranije prestala je s radom i škola na Olibu u kojoj je godinu prije išao tek jedan učenik. Djeca su nastavu nastavila pohađati u Zadru, a takva sudbina vjerojatno slijedi i školama koje danas još rade, iako je škola na Olibu ponovno "proradila" protekle godine zbog dva đaka - brata i sestre.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno