Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Darujte svoje slobodno vrijeme starima i nemoćnima

01.10.2013. 22:00
Darujte svoje slobodno vrijeme starima i nemoćnima


U Domu sv. Frane smješteno je 60 osoba, od kojih je polovica nepokretnih, no u svim svojim programima Dom skrbi o ukupno 300-tinjak starih i nemoćnih osoba. Sv. Frane jedini u Hrvatskoj ima Dnevni boravak za svoje štićenike, imaju i program Halo pomoć, kao i službu kućne njege na zadarskim otocima


Jučer je obilježen Međunarodni dan starih i nemoćnih osoba, a zadarski Dom za odrasle osobe sv. Frane u petak, na blagdan svetog Frane obilježava 130. godišnjicu osnutka. Bit će to prava fešta, najavila je jučer ravnateljica Doma sv. Frane Marija Pletikosa.
Zgrada u kojoj se nalazi Dom je, također stara punih 130 godina. Sagrađena je davne 1883. godine i to dobrovoljnim prilozima građana Zadra, u to vrijeme okupljenih oko udruge “Uprava javne dobrotvornosti”. Tada je Dom djelovao kao Ubožnica Sv. Frane gdje su se smještale siromašne i od svih napuštene starije osobe. Od zadarskog Doma sv. Frane u Hrvatskoj je stariji jedino onaj u Dubrovniku “Domus Christi”.
Dom sv. Frane skrbi o odraslim osobama s psihičkim poteškoćama, a osnivač mu je Ministarstvo socijalne politike i mladih koje financira osnovnu djelatnost, odnosno smještaj starih i nemoćnih osoba, dok sve druge programe, a ovaj Dom ih ima nekoliko, financiraju Grad Zadar i Zadarska županija. Trenutačno je u Domu smješteno 60 osoba, od kojih je polovica nepokretnih, no u svim programima Dom sv. Frane skrbi zapravo o 300-tinjak starih i nemoćnih osoba. Sv. Frane jedini u Hrvatskoj ima dnevni boravak za svoje štićenike, koji se nalazi iza zgrade Ljepotica, u zgradi gdje je nekada bio Prekršajni sud. Osim toga imaju i program Halo pomoć u koji je uključeno 100-tinjak korisnika, a tu je i služba kućne njege na zadarskim otocima Silbi, Olibu, Istu i Ižu. Ravnateljica Pletikosa kaže kako su trenutačno u pripremama za proširenje ovog programa na Kožino i Petrčane.
Dom ima 49 zaposlenih, ali bez volontera teško da bi ovaj zadarski Dom mogao biti toliko na usluzi starijim i nemoćnim sugrađanima.