Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dopunsko od jučer 70 kuna za sve

01.10.2013. 22:00
Dopunsko od jučer 70 kuna za sve


Svima onima koji su unaprijed platili premiju obračunat će se preplaćeni iznos i dobit će obavijest o visini tog iznosa uz mogućnost umanjenja buduće obveze plaćanja ili mogu zatražiti da im se preplaćeni iznos vrati


Barem jedna lijepa vijest u moru onih, svakodnevnih loših i manje lijepih je svakako kad nešto pojeftini kao što je to u slučaju dopunskoga zdrastvenog osiguranja za one koji su ga do sada plaćali 130 kuna, a poskupljenja za one koji su ga do sada plaćali 50 kuna.
Naime, kao što je već svekolikoj javnosti poznato, od jučer, 1. listopada nova jedinstvena cijena police za sve osiguranike dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a iznosit će 70 kuna mjesečno.
Kako bi stvari bile jasnije, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ovih je dana na svojim službenim stranicama objavio priopćenje u kojem je objašnjeno na koji način građani mogu ostvariti svoje pravo plaćanja dopunskoga zdrastvenog osiguranja.
U njihovom priopćenju tako stoji da osiguranici koji već imaju ugovorenu policu koju sami plaćaju, uplaćivat će 70 kuna mjesečno na isti račun kao i do sada i na isti poziv na broj. Osiguranicima će se postupno zamjenjivati dosadašnje iskaznice dopunskog zdravstvenog osiguranja, čiji se izgled mijenja i u koji je inkorporiran novi logo HZZO-a, ali postojeća iskaznica je važeća dok nova ne stigne na kućnu adresu.
– Za umirovljenike koji su temeljem administrativne zabrane putem Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ugovorili plaćanje premije, HZZO će izvršiti korekciju iznosa premije te stoga umirovljenici ne trebaju dolaziti u ispostave HZZO-a, niti HZMO-a. Oni koji plaćaju premiju trajnim nalogom putem OTP banke, Diners cluba ili American expressa, ne moraju činiti ništa, jer će HZZO za njih izravno obaviti sve potrebno oko promjene visine mjesečne premije – stoji u priopćenju HZZO-a.
Dalje se naglašava kako osiguranici koji su ugovorili trajni nalog u drugim bankama ili na obračunu plaće trebaju sami dati nalog da im se izvrši korekcija mjesečnog obroka do dana dospijeća mjesečne premije u listopadu.
Svi oni građani koji su unaprijed platili premiju obračunat će se preplaćeni iznos i dobit će obavijest o visini tog iznosa uz mogućnost umanjenja buduće obveze plaćanja ili mogu zatražiti da im se preplaćeni iznos vrati.
– Dopunsko zdravstveno osiguranje HZZO-a će i dalje u potpunosti pokrivati sudjelovanje u svim vrstama zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja tzv. “participacije” kao i plaćanje participacije od deset kuna za pregled u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te pri izdavanju lijeka u ljekarni. Postojeća iskaznica dopunskoga zdravstvenog osiguranja i nadalje je sredstvo plaćanja sudjelovanja u svim zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj koje imaju ugovor s HZZO-om – stoji na kraju priopćenja koje je javnosti upućeno iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.