Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U Gradskom vrtu potvrditi jesenski urod

01.10.2013. 22:00
U Gradskom vrtu potvrditi jesenski urod


Zadar će u subotu u Gradskom vrtu pokušati “potvrditi” teško izboreni bod protiv Dinama. Mogli bismo, slobodno, reći da je ovo svojevrsna utakmica jeseni u kojoj momčad Ferde Milina može i mora ostvariti pozitivan rezultat


Dinamo na Stanovima nije uspio pobijediti Zadar i to je ono što momčad Ferde Milina i čelne ljude Kluba može i mora ispuniti zadovoljstvom. Momčad koja vrijedi milijune, i u kojoj jedan igrač vrijedi koliko cijela momčad Zadra, nije uspjela pronaći način kako ugurati loptu u suparničku mrežu. Za to, naravno zasluge snosi momčad, tj. igrači i trener koji su koncepcijski i izvedbom na travnjaku pokazali kako se brane boje kluba i Grada. Zadar je do ovoga boda došao isključivo momčadskom igrom u kojoj je svaki pojedinac u svakom trenutku igrao za kolektiv. Usuđujemo se reći da je to bio jedini način kako anulirati nedostatke u odnosu na vrijednost i kvalitetu “modrih” koja je stajala nasuprot i osvojiti bod koji u konačnici može značiti puno. Valjda ne treba podsjećati da je zbog tog jednog boda Zadar prošle sezone ostao u prvoligaškom društvu.
Ako se po jutru dan poznaje onda Zadar ove sezone ima dobre šanse da i prije posljednjeg kola osigura ostanak u prvoligaškom društvu. U ovome trenutku ne bi htjeli ići predaleko, ali postoje naznake da prvoligaš sa Stanova u sezoni 2013./14. može napraviti i iskorak prema sredini ljestvice. Ali, ipak je najbolje najprije “skočiti pa reći hop”. Zadar u ovome trenutku čvrsto drži 7. mjesto na ljestvici sa 11 osvojenih bodova i gol razlikom 10:18. Dinamo je bez obzira na “samo” jedan bod koji je osvojio na Stanovima zadržao vodeću poziciju, ali sada konkurentima, Rijeci, Hajduku i Lokomotivi “bježi” samo jedan bod.
Derbi 11. kola igrao se na Kantridi gdje je Rijeka dočekala Hajduk. Na kraju su se obje momčadi morale zadovoljiti bodom u dvoboju koji su zasjenili navijački neredi koji ponovno postaju sve učestaliji na nogometnim stadionima. Paljenje i bacanje baklji, što na travnjak, što prema gostujućim navijačima, ponovno postaje trend kojem se svim mogućim načinima mora stati na kraj. Bili smo svjedoci slične situacije i na Stanovima gdje je 100-tinjak BBB bacilo desetak baklji na travnjak zbog čega je Bruno Marić morao na dvije minute zaustaviti utakmicu. Srećom, na Stanovima su gostujući navijači daleko od domaćih pa nije bilo mogućnosti, kao u Rijeci, da bacanjem baklji ugroze čak i dječje živote. Sramota.
Rijeka je trenutačno najbliži pratitelj Dinama, ali samo zbog gol razlike, točnije zbog više postignutih golova od Hajduka. Iz istog razloga Lokomotiva drži 4. mjesto, tj. oni su “u plusu” deset golova. Za razliku od Hajduka i Rijeke, koji imaju 12 golova “viška”. Lokosi su na uvjerljiv način došli do pobjede u 11. kolu, na Maksimiru su “do nogu” potukli Osijek rezultatom 5:0. A upravo taj Osijek, koji je sa šest osvojenih bodova na dnu prvoligaške ljestvice, u subotu dočekuje Zadar. Ono što smo i pretpostavili, a što su na Stanovima sigurno i priželjkivali dogodilo se u srazu Hrvatskog dragovoljca i Slaven Belupa. Kao i na Stanovima mreže se nisu tresle i oba su se kluba morala zadovoljiti s po jednim osvojenim bodom. Dragovoljci su na 8. mjestu zadržali bod prednosti ispred “farmaceuta” kojima niti smjena Ivana Katalinića nije donijela veliki pomak u igri i rezultatu. Posljednja utakmica 11. kola igrala se na Parku mladeži gdje je Splitu u goste došla momčad Istre 1961. Pogotkom Križmana Puljani su iz Splita odnijeli sav plijen i trenera Stanka Mršića uveli u velike probleme. Split je ovim porazom, ipak zadržao 5. mjesto na ljestvici, ali sada njegova prednost pred Istrom iznosi samo jedan bod.
Zadar će u subotu u Gradskom vrtu pokušati “potvrditi” teško izboreni bod protiv Dinama. Mogli bismo slobodno reći da je ovo svojevrsna utakmica jeseni u kojoj momčad Ferde Milina može i mora ostvariti pozitivan rezultat. Ne samo da može osvojiti bod ili tri, već te bodove mora “oduzeti” konkurentu s dna ljestvice. Zadrani su protiv Dinama dokazali da mogu i, bez obzira na to što to neće biti lagan zadatak, u gradu na Dravi mogu osigurati mirnu i spokojnu jesen. Vjerujemo da ćemo o tome i pričati i pisati u subotu oko 17 sati.
U 12. kolu nas očekuje novi derbi. Dinamo će na Maksimiru ugostiti Rijeku. Obje momčadi bi mogle biti umorne nakon nastupa u Europskoj ligi, ali ipak za očekivati je neizvjesnu i tvrdu utakmicu u kojoj bodovi mogu otići na obje strane. Momčad s Kantride je često znala “zagorčati” život “modrima”, nije nemoguće da se to dogodi i ovoga puta. U Splitu će se igrati gradski derbi i to na Poljudu gdje će Hajduk ugostiti momčad iz Parka mladeži. I tu bi moglo biti “vatre” jer Stanku Mršiću nad glavom visi “mač otkaza”, ako ne uspije osvojiti barem bod protiv gradskog susjeda. S druge strane Igor Tudor se želi još više približiti Dinamu, pa čak ga i preskočiti na ljestvici u slučaju da na Maksimiru ne bude pobjednika. Lokomotiva će pobjednički niz pokušati nastaviti na gostovanju u Koprivnici. Farmaceuti vjeruju da se napokon mogu odlijepiti s dna i dat će sve od sebe za drugu prvenstvenu pobjedu. Istra 1961 ima priliku pobjedom protiv Hrvatskog dragovoljca možda i preskočiti Split na ljestvici. Za očekivati je da će dati sve od sebe da to i učine, ali opasno bi bilo očekivati da će im dragovoljci biti lagan zalogaj. Pred nama je neizvjesno 12. kolo u kojem bi moglo biti dosta iznenađenja. Nadajmo se onom u Gradskom vrtu. Ako bi to uopće pobjeda Zadra nad Osijekom i bila.