Ana Grgas od sutra u mirovini

Slika korisnika admin
Arif SITNICA

Svi su zamjenjivi, jedino  je Ana Grgas nezamjenjiva, komentirala je  rukovoditeljica podružnice  Savjetodavne službe Zadarske županije Gordana Dragun odlazak u mirovinu svoje dugogodišnje kolegice i  savjetodavke s terenskim  predznakom Ana Grgas. Ima  pravo Dragun, malo je savjetodavaca koji su ostavili  toliki obol u svom radu na  ovom prostoru kao Ana Grgas. Grgasica, kako je ponekad OPG-ovci zovu, svojim  znanjem i iskustvom pomogla je poljoprivrednim  proizvođačima, posebno  stočarima od Srba u ličkom  dijelu Zadarske županije do  Dugog otoka.

- U odnosu na moje prve  obilaske 1997. godine na danas, stanje na terenu se promijenilo značajno nabolje.  Izgradili su se novi objekti,  promijenio se odnos prema  okolišu i poljoprivredi OPG- ovaca. Oni su proširili svoja  znanja, povećali iskustva, a  samim time porasla im je i  proizvodnja. Reakcije na  savjete bile su različite u samim početcima. To je ovisilo  o njihovoj dotadašnjoj razini  znanja. Oni s nekim znanjima, iskustvima su lakše  prihvaćali nove ideje, a drugi su se držali tradicije i s njima nije lako ni danas, kaže  Grgas.

Kada govorimo o proizvodnji sira, dosta je reći da  Anini učenici od Netake u  Lici do Žmana na Dugom  otoku osvajaju priznanja za  kvalitetu sira.

Grgas je radila na zaštiti  dalmatinske tuke, donijela  je kokoš hrvaticu u Zadarsku županiju, doprinijela  procesu zaštitu češnjaka s  prostora Bukovice.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno