Jesu li na brodu Baron Gautsch bili naši?

Slika korisnika admin

KRATKA PRIČA O JEDNOM GLUMCU ROĐENOM U ZADRU

Više sam puta primijetio kako u hrvatskim filmovima snimanim 90-ih,  a i kasnije, skoro da i nema filma u kojem ne glumi Ivo Gregurević, a to  me onda podsjetilo na doba ex-Yu i učestalost pojavljivanja Bate Životinje. On je pak glumio u i u onim filmovima koji nisu bili ni snimljeni.  Ima ona njegova izjava: "Jednom su počeli snimati jedan film u kojem  nisam glumio pa sam morao malo popričati s režiserom." Ali, dobro, to  su dobri glumci pa je to bilo i logično. Nedavno smo, naravno na  odličnom HRT-u 3, imali i reprizu (u stvari, toliko je godina prošlo da to  više i nije repriza) filma Vatroslava Mimica "U oluji" iz 1952. u kojem glumi i pokojni Antun Nalis i onda sam shvatio. Nalis je preteča i Gregurevića i Životinjovića. Nema poznatijeg filma onoga doba u kojem on nije  glumio i to vrlo dobro. "Plavi devet", "Sinji galeb", "H-8", "Martin u oblacima"... i da sada ne nabrajam više. A dobar glumac. I za kraj, da Vam  kažem dva kurioziteta koje sigurno niste znali. Antun Nalis je rođen u  Zadru (1911. g.), a glumio je u, vjerovali ili ne, čak 150 filmova i serija, a  počeo je glumiti tek u srednjim godinama.

P.S. Kada smo kod Vatroslava Mimice, jedna stvar mi je vrlo zanimljiva.  To ime Vatroslav je uistinu vrlo rijetko arhaično ime. Zamislite da se danas tako zove npr. zapovjednik vatrogasne postrojbe, ili inženjer zaštite  na radu.

HRABRA POSADA BRODA BARON GAUTSCH

Prošlog smo tjedna na HTV 3 mogli pogledati zanimljiv dokumentarac  o potonuću austrougarskog putničkog parobroda "Baron Gautsch" i o  njegovoj olupini. Sve je podsjećalo na priču o "Titanicu" samo u manjem  obimu broda i žrtava i što je onaj naletio na ledenu santu, a ovaj na podvodnu minu. Ah, da. I u oba slučaja kriv je nemar posade. Po pričanju  svjedoka, a i po nevjerojatno čudnom profilu spašenih i poginulih, ispada da se velika većina posade spasila, dok su veliku većinu poginulih  činili djeca i žene. Posada je gazila preko malih i nemoćnih da bi stigla  prije u čamce, a onda ih tukla veslima po glavama samo da im ne bi  slučajno ugrozili kukavičke stražnjice.

Ali, što je tu meni jako zanimljivo? Radi se o brodu iz doba Austrougarske, a kao što je poznato ona nije imala svoje more doli ovog našeg - Jadranskog, pa tako ni mornare Austrijance ili Mađare. To je činjenica koju  jako vole napominjati autori raznih HRT-ovih dokumentaraca, a osobito  oni koji rade, inače odličan "TV-kalendar". Uvijek se napominje kako su  na brodovima tog vremena većinu posade sačinjavali hrvatski mornari,  npr. na artičkoj ekspediciji gdje je ispalo da su naši najzaslužniji za otkrivanje tzv. "Zemlje Franje Josipa", ali i na drugim brodovima i u drugim  situacijama. Po toj logici, dobar dio posade "Barona Gautscha" su morali  biti "naši" mornari, samo što se u ovoj sramotnoj priči o tome nije rekla  ni jedna riječ. Logično.

"ZAKON!"... PA ONDA "ZAKON I RED"

Konačno se netko na HTV-u sjetio da imaju pravi biser koji svakako  treba pogledati više puta. Radi se o humorističnoj seriji "Zakon!", snimljenoj prije koju godinu, a koju su premijerno emitirali u kasnim satima tako da je malo tko mogao pogledati. A odlična je serija, na granici  apsurda, ali smiješna, što je i bit takvih uradaka. Sada je možemo gledati  u dobrom večernjem terminu na drugom programu i samo treba maknuti manju djecu zbog određene količine neprikladnih izraza i sve je kako treba. Čudan je to humor, ali dobar. Ulaze policajci u samostan i legitimiraju jednog svećenika, a drugi kaže: "Brat nepomuk je ovdje turistički. On je Čeh." - "Neka, neka" - kaže inspektor - -"Bit će posla za naše  ronioce", a vrhunac je kada u crkvi sjedne za orgulje i zasvira "Smoke on  the Water". Kristijan Ugrina toliko pak dobro glumi, da mi je sada žao što  sam ga pobijedio u natjecanju za najljepši brk. Netko se još sjetio da odmah nakon hrvatskog "Zakona!" prikazuje i britanski "Zakon i red", a na  RTL-u ide simpatično-smiješna domaća "Mjesto zločina" (gluma podsjeća na "Krv nije voda"), pa je cijela večer na granici apsurda.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno