Muhe požurile otvaranje uljara

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin

Berba maslina u našoj  županiji nije započela nikada  ranije. Ona narodna "dušni  dan, skale van" je očito  prošlost. Za ovu godinu nova  uzrečica: "Sveti Jerolim za  ulje te molim."

Klimatski nepovoljna godina za masline koju će trebati  što prije zaboraviti. Slabo pupanje, prosječna cvatnja, loša  oplodnja prvenstveno kod  domaćih sorata samo su dio  onog što je snašlo maslinare.  Maslinina muha poharala je  maslinike. Gotovo da nema  ploda koji u sebi nema ličinku dvije maslinine muhe. Plodovi krcati ličinkama počinu  otpadati, a meso ploda pod  proždrljivošću ličinaka nestaje.

Je li samo obilje kiše tijekom ljeta i izostanak žege jedini krivac što muha ubire  danak. Sigurno da je to samo  ono manje, ali neznanje, tvrdoglavost, robovanje tradiciji  glavni su uzrok što će i u ovako lošoj maslinarskoj godini  ulje biti lošije kvalitete, a o  količini da se i ne govori.

Pravovremenu zaštitu, od u  literaturi spominjanog najopasnijeg štetnika ploda masline, maslinine muhe trebalo je  obaviti na vrijeme. Ne samo  da se je zakasnilo sa zaštitom  maslina od maslinine muhe  već je ona u najvećem dijelu  izostala. Danas postoje brojni  načini kako zaštititi plod  masline od maslinine muhe,  od prskanja do postavljanja  raznih mamaka. Naravno sve  to košta, ali košta i ulje koje  se bez imalo grižnje savjesti  prodaje po cijeni od sto kuna.

Za litru ulja moguće je kupiti dovoljno prvoklasnih mamaka s kojima se mogu zaštititi plodovi na 15 do 20 stabala maslina. Stara narodna  uzrečica kaže: "Treba rabiti  pinjurice, a ne samo grablje."

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno