Nema šanse da podignu uzgajalište, turizam nam je onda mrtav!

Slika korisnika admin
Josip PORTADA

Nema šanse da dozvolimo izgradnju uzgajališta daganja na našem području, naš je turizam onda mrtav! Turisti koji nam dolaze svake godine, pa i oni koji su tu već podigli kuće kažu nam da će istog trena napustiti Posedarje podigne li se tu uzgajalište. U vrlo smo teškoj situaciji, ali ne odustajemo, moramo ići u prosvjed, nemamo drugog izbora, bez turizma ovo je mrtva općina! - ovako nam za uzgajalište dagnji kaže načelnik Posedarja, Ivica Zurak.

Naime, nakon što su saznali da se uzgajalište dagnji može graditi na prostoru njihove općine prema odluci Ministarstva zaštite okoliša koje  nije nadležno davati suglasnost ako je riječ o godišnjoj količini školjaka manjoj od 400 tona, Posedarci će, kaže Zurak, ići u prosvjed. Jedino ih još može spasiti rješenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja od kojeg očekuju poništenje dozvole za uzgajalište dagnji firme Mapa iz Kali.

Radi se, naime, o tome da tvrtka koja je dobila dozvolu za uzgajalište smatra kako do zagađenja mora, pa ni štete za turizam, nikako ne može doći jer su dagnje prirodni filtratori mora. A vlasnici firme, Krstini Mišlov Jelavić, trebalo bi vjerovati jer ima doktorat iz biologije i priznati je stručnjak sa ovoga područja. Osim toga, i njoj prvoj je, kako nam je u telefonskom razgovoru rekla, stalo do zaštite mora.

No, Posedarci ne misle tako. U podizanju uzgajališta dagnji doslovno vide propast za turizam svojega mjesta, a onda i samo mjesto, jer drugih solucija oni nemaju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)