Preko dvjesto vrsta ptica leti nad ninskom lagunom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN

U organizaciji Turističke zajednice grada Nina te u partnerstvu  sa Solanom Nin danas se obilježava 5. europski dan prebrojavanja ptica.

Za ljubitelje ptica, ali i sve koji vole prirodu, ovo je jedinstvena prigoda  da se upoznaju s osebujnim svijetom jedinstvenog močvarnog staništa  ninske lagune.

Cilj je promocija iznimne biološke vrijednosti solana i lagune, kao iznimno važnog močvarnog staništa, s naglaskom na faunu ptica. Ovo je  jedno od svega nekoliko vrlo rijetkih staništa na našoj obali u koja spadaju i niske muljevite i pjeskovite obale s močvarnim dijelovima. Mediteranska vlažna područja koja pod utjecajem plime i oseke predstavljaju  neka od globalno najugroženijih staništa, a u Republici Hrvatskoj su kritično ugrožena. Od preko 200 vrsta ptica koje obitavaju na području grada Nina najpoznatije su: vlastelica, morski kulik, mala bijela čaplja i vodomar. Dobivanje EDEN nagrade, koja posebnu pažnju poklanja biološkoj raznolikosti temeljeno na održivom i odgovornom turizmu, navelo je Turističku zajednicu grada Nina da organizira godišnji ekološki susret u Solani Nin.

Manifestacija se odvija pod stručnim vodstvom jednog od najcjenjenijih hrvatskih biologa Gorana Šafareka koji volontira i pomaže Turističkoj zajednici grada Nina u razvoju manifestacije i utemeljenju turističkog proizvoda birdwatching turizma. Poučit će zainteresirane kako  promatrati ptice te koje vrste žive na solanama.

Posjetitelji se očekuju u 10 sati ili u 14 sati na poljima Solane Nin kako  bi se upoznali sa značajem tog dana i brige o ptičjem svijetu, te u 19 sati  kada će se održati predavanje o značenju močvarnih staništa za očuvanje ptičjeg svijeta.

Preporučuje se sportska odjeća i obuća prilikom terenskih obilazaka, a  može se ponijeti i dalekozor

Ulaz u Solanu Nin je besplatan!

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno