PROSVJED: Radnici Adrije i bez posla i bez plaće

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

U krugu zadarske riboprerađivačke tvrtke Adria čiji strojevi "šute" već više od mjesec dana, jučer je organiziran skup na kojem su uz 60-ak radnika sudjelovali i sindikalni čelnici PPDIV-a, Šimo Orešković i Ivica Blažević. Nakon kolektivnog godišnjeg odmora radnici su se okupili kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo isplatom svega 40 posto plaće za kolovoz i činjenicom da i dalje ne rade, niti znaju kad će se vratiti u tvorničke hale.

- Dobila sam 1.200 kuna, odnosno 40 posto plaće za kolovoz, a cijeli rujan ne radim jer nas vode kao da smo na godišnjem odmoru. Želim da se uprava javno izjasni: kad će nam uplatiti preostalih 60 posto plaće, kad ćemo se vratiti na posao i hoćemo li se uopće ikada više vratiti i nastaviti raditi, zahtjevala je odgovor jedna radnica iz skupine. No odgovor nije dobila jer su se direktor Miodrag Lacić i njegov zamjenik Igor Musap odbili pojaviti pred radnicima sve dok su s njima novinari. U upravnoj zgradi nakratko su primili predstavnike sindikata koji su se nakon dva pokušaja pregovora vratili s odgovorom "Ništa od pregovora dok su nazočni novinari", a osim toga, obojica su dala do znanja kako nemaju namjeru  napuštati zgradu sve dok su predstavnici javnosti u krugu tvornice.

- Sve što tražimo je da radimo i zaradimo plaću. Godinama slušamo kako će biti bolje, a dočekale smo najgore, negodovale su radnice izražavajući ujedno i sumnju da će se u ponedjeljak vratiti na posao kako im je Uprava poručila.  

Spremne i na najgori scenarij, radnice su sindikaliste pitale za svoja zakonska prava, no Orešković im je rekao da se ne zavaravaju da će išta postići ukoliko dobiju platne liste i krenu s njima na FINU kako bi ovrhom došle do neisplaćenog dijela plaće za kolovoz.

- Nedavno otpuštenih 56 radnica iz Knina i Benkovca u srijedu je pokrenulo ovrhu i blokiralo račun Adrije. njihova potraživanja za plaće i otpremnine iznose oko 750 tisuća kuna i prvi novac koji sjedne na račun isplaćivat će se njima, rekao je Orešković te zaključio kako je za radnike Adrije u ovom trenutku najbitnije da se vrate na posao i da se proizvodnja, koja znači ujedno i nekakav priliv novca, nastavi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno