Godinu dana od otvaranja CGO Biljane Donje nestaju odlagališta otpada

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Dino Perović, Mihael Zmajlović i Sven Muller

Prethodna Vlada se obvezala izgraditi sve centre za gospodarenje otpadom do 2010. godine. Tako su intenzivno radili da je realizacija do 2012. godine bila nula. A ovako radimo zadnje četiri godine - dva centra su izgrađena i u probnom radu, Marišćina i Kaštijun za Primorsko- goransku i Istarsku županiju. Za dva su osigurana sredstva i u tijeku su natječaji za izvođače radova, to su Bikarac za Šibensko-kninsku i Biljane Donje za Zadarsku županiju, a još tri centra do kraja godine dovršavaju prijavu za odobravanje sredstava. Ovih sedam centara pokriva potrebe za oko dva milijuna stanovnika Hrvatske. Danas smo uručili poziv za dostavu projektne dokumentacije za financiranje EU sredstvima Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje. Centar je vrijedan 385 milijuna kuna, a za njegovu ćemo realizaciju iz EU fondova i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurati 90 posto sredstava, rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Ministar Zmajlović jučer je Dinu Peroviću, direktoru tvrtke Eko d.o.o., uručio poziv za dostavu projektnog prijedloga za sufinanciranje EU sredstvima izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje.

Bez odlagališta

Vrijednost centra je 385 milijuna kuna. Izgradnjom CGO-a Biljane Donje riješit će potrebe gospodarenja otpada za stanovnike Zadarske i dijela Ličko-senjske županije. U roku od godinu dana od otvorenja tog centra sanirat će se sva odlagališta otpada na tom području.

- S obzirom da financiranje iz EU fondova iznosi oko 70 posto, u Fondu osiguravamo dodatna sredstva za izgradnju centara i to do 90 posto iznosa ukupne investicije kako bismo jedinicama lokalne samouprave olakšali realizaciju ovih financijski zahtjevnih projekata. Jedinicama lokalne samouprave tako preostaje osigurati samo 10 posto preostalog iznosa, istaknuo je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Muller.

Centrom za gospodarenje otpadom Biljane Donje upravljat će tvrtka Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom, obnovljivim izvorima energije i energetsku učinkovitost Zadarske županije. Direktor tvrtke Eko d.o.o. Dino Perović zahvalio je ministru Zmajloviću na pozivu za dostavu projektne dokumentacije, kao i pomoći od strane Ministarstva i Fonda na realizaciji ovog projekta te osnivačima EKO d.o.o. Zadarskoj županiji, Gradu Zadru i Gradu Benkovcu.

- Natječaj za izvođača radova na izgradnji centra je raspisan krajem srpnja, sada možemo očekivati skoro osiguranje sredstava, a sljedeći korak nakon toga su sami radovi. Centar će biti izgrađen do kraja 2018. godine i njegovom izgradnjom će se uspostaviti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom u županiji - rekao je direktor tvrtke Eko d.o.o. Dino Perović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno