Ovi mališani razvijaju kritičko i kreativno mišljenje

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Jesu li životinje mudre? Je li netko mudar ako sjedi zamišljeno? Je li netko mudar ako čita debele knjige? Tko je zapravo mudar čovjek i kako ga prepoznati? Niz pitanja upućenih mališanima od 9 do 11 godina, koja su se mogla čuti prekjučer navečer u Gradskoj knjižnici Zadar, na ovogodišnjoj prezentaciji jedne od radionica udruge Mala Filozofija. Spomenuta udruga realizira jedinstven edukacijski projekt - radionice, u ovisnosti o dobi polaznika, u okviru kojih mališani imaju priliku kroz zabavu i druženje, putem inovativnih metoda, razvijati kritičko i kreativno mišljenje.

Pohvala Ministarstva znanosti

- Udruga Mala filozofija bavi se razvojem i usmjeravanjem kritičkog i kreativnog mišljenja kod djece, mladih i odraslih. Za razliku od klasičnog pristupa obrazovanju koje nas usmjerava što da učimo, mi smo naše programe usmjerili ka konceptu kako razmišljati, točnije - kako kvalitetno razmišljati! Jednostavnom formulom praktičnu filozofiju prilagođavamo određenom uzrastu te kroz konstruktivan dijalog potičemo djecu na pronalaženje i rješavanje problema, naglašava prof. Bruno Ćurko, predsjednik udruge.

Koliko je njihov projekt dobar, zapravo od kardinalne važnosti u odgoju djece, posebice u kontekstu brojnih istraživanja, govori i ono najnovije o političkoj pismenosti maturanata koje donosi poražavajuće rezultate o skoro pa potpunom izostanku kritičkog razmišljanja među mladima i o kojem zadnjih nekoliko dana polemizira cijela zemlja. To, kao i niz drugih istraživanja potvrđuju staru tezu o izostanku adekvatnog načina obrazovanja koji bi učenike poticao na razmišljanje, a ne samo usvajanje znanja. Radionice poput ove „svjetlo su u tunelu" i svaki bi roditelj kojem je stalo da mu djete nauči kritički razmišljati, a ne samo upijati, kada je Hrvatska u pitanju, najčešće vrlo diskutabilne autoritete, trebao upisati svog mališana u Malu filozofiju. U prilog tome svjedoči i mišljenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koje drži da je riječ o: „vrlo dobrom i inovativnom programu, ponajprije zbog njegove kvalitete, ali i pokušaja da se djecu od rane dobi usmjeri prema analitičnome i kreativnom mišljenju".

A to se itekako moglo vidjeti u srijedu u Gradskoj knjižnici, među mališanima koji su sa zanimanjem pratili profesore, dječji razigrano se natjecali u izricanju svojih odgovora, trudeći se već odmalena upotrijebiti mozak.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno