Vježbali gađanje zemaljskih ciljeva iz helikoptera

Slika korisnika admin
Svim do sada održanim ciklusima uvježbavanja zapovijedali su hrvatski piloti

U 93. zrakoplovnoj bazi HRZ-a u Zemuniku, jučer je 11. tečaj zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova. Zajednički timovi se pripremaju za mentoriranje pripadnika afganistanskog zrakoplovstva kroz misiju Odlučna potpora, a prvi dio tečaja održan je u Ostravi u Češkoj Republici. U Ostravi su posade završile obuku na simulatoru helikoptera Mi-171, dok je letačka obuka u Zemuniku provedena na hrvatskim helikopterima Mi-8 MTV i Mi-171 Sh. Obuka je provedena i na češkom helikopteru - "topovnjači" Mi-24, iz kojeg je na vojnom poligonu "Crvena zemlja" kod Knina, provedeno i bojno gađanje iz zraka na zemaljske ciljeve.

Gađanje je organizirano iz hrvatskog helikoptera Mi-171 Sh s puško-strojnicama M-84 (PKT), a sudjelovali su češki i mađarski bočni strijelci, tzv. "Helicopter Door Gunners". Gađanjem se postiže nužna razina koordinacije za zajedničko djelovanje multinacionalnih posada sastavljenih od pilota, tehničara letača i bočnih strijelaca za savjetodavne zadaće u području operacija.

Svim do sada održanim ciklusima uvježbavanja zapovijedali su hrvatski piloti, a ovim je zapovijedao bojnik Andreas Duvnjak dok je ispred HRZ-a i PZO-a aktivnost koordinirao satnik Mario Crnkoci.

Na završetku tečaja polaznicima su uručeni certifikati o završenom osposobljavaju kroz Program obuke koji su provodili piloti instruktori, a jedan od njih, satnik Bernard Bartoluci, koji je sudjelovao u zadnjoj misiji Odlučna potpora u Afganistanu, rekao je kako je najveći interes polaznika bio čuti iskustva s terena.

- S obzirom na drugu kulturu i brojne stereotipe koji su stvoreni, iz osobnog iskustva mogu reći kako je doživljaj potpuno drugačiji. Obučavali smo mlade pilote tako da je i komunikacija i prijenos znanja tekao iznad naših očekivanja. Jedna od novina je svakako i zajednički rad hrvatskih, čeških, mađarskih i američkih timova na jednom mjestu, u Kabulu, dok smo ranije radili svatko na svom području operacije. Zbog toga je i obuka u Zemuniku na neki način uvod u ono što nas čeka u Afganistanu gdje ćemo biti ponovno u zajedničkoj misiji, istaknuo je Bartoluci.

Polaznici su kroz dva tjedna obuke u Zemuniku usvajali sadržaje i teme vezane uz rad u Afganistanu s naglaskom na standardizaciji procedura i postupaka, a upoznali su se i s pravilima i organizacijom letenja u hrvatskoj zrakoplovnoj bazi.

- Još je jedna zanimljivost obilježila ovaj ciklus Pametne obrane, a to je bura zbog koje su letačke misije bile iznimno zahtjevne jer smo imali i letenje u planinskim područjima te je to iskustvo bilo iznimno korisno za sve posade, posebice mađarske, koji u svojoj zemlji nemaju mogućnost slijetanja na visinama većim od 700 metara nadmorske visine, dodao je satnik Bartoluci.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno