Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

U obnovu dvorane Mocire ove godine investirano 714 tisuća kuna

02.10.2018. 09:38


Dvorana Mocire napokon je dočekala "svojih 5 minuta". Nakon 30-tak godina, koliko je prošlo od izgradnje ove sportske dvorane,  javna ustanova za upravljanje sportskim objektima Zadarski sport, uz  pomoć Sportske zajednice Grada Zadra i Hrvatskog Olimpijskog odbora,  ove je godine investirala u njeno obnavljanje oko 714 tisuća kuna!
To je najveći zahvat na dvorani od kada je izgrađena, rekao nam je u  razgovoru Jurica Dilber, ravnatelj Zadarskog sporta, javne ustanove iz  oblasti sporta koja, osim ŠRC Mocire, upravlja i sljedećim objektima u  gradu Zadru: ŠRC Ravnice, Otvoreno plivalište Kolovare i Tenis tereni Zadar.


U planu prelazak na grijanje plinom
Brušenje i lakiranje parketa, iscrtavanje novih crta, uređenje kompletno novih svlačionica sa sanitarnim čvorovima, novim instalacijama i radijatorima, postavljanje zaštitne obloge na zidovima dvorane, postavljanje 700 sjedalica na tribinama, videonadzor unutar i izvan dvorane,… To  su samo neki od zahvata koji su napravljeni u 2018., ispričao je Dilber, ali  tu ne staje priča. Novi radovi, za koje se više nije imalo sredstava u ovoj,  kreću već s 1. siječnjem 2019. godine.
– Napravili smo maksimalno koliko smo mogli u skladu s našim mogućnostima, a ostalo je išlo u sklopu programa Aktivna zajednica Sportske zajednice Grada Zadra i Zadarske županije, u suradnji s HOO-om.  Od većih radova koji će se izvršiti u 2019. godini je promjena stolarije i  vrata. S obzirom na to da je dvorana limena, zimi gubimo dosta topline i  nikako je ne možemo zagrijati, a ljeti pak nikako ohladiti, pa je to jedan  od nužnijih narednih zahvata, kazao je dodavši kako je, osim toga, za  urediti još preostao i ulaz u dvoranu, zatim uredske prostorije sa sanitarnim čvorovima, prostorija za suce, postavljanje novog razglasa i promjena rasvjete (postavljanje LED rasvjete radi uštede energije),…
– Ove godine nismo imali više sredstava pa ćemo sve to nastojati realizirati kroz sljedeću godinu, dodao je.
Također, Dilber je kazao kako je jedan od planova i prelazak na grijanje  plinom. Naime, plin je doveden do same dvorane pa je jedan od narednih zahvata i prelazak s lož ulja na plin što će za Zadarski sport definitivno biti isplativije i efikasnije.
Dodao je kako je dvorana dom mnogih zadarskih sportskih i rekreativnih klubova i svakako je zaslužila detaljnu obnovu. Tu se odvija malonogometna liga, trenira RK Zadar, RK Arbanasi, ženski rukometni klub,  održavaju se utakmice svakog vikenda, rekreacija malog nogometa, raznorazni turniri poput onog Denisa Špike,…
– Naši sportaši se ne moraju više sramiti svoje dvorane kao što je to,  nažalost, bilo donedavno, kazao je Dilber.


Poplava napravila neplanirani trošak
Osim dvorane Mocire, Zadarski sport ulaže i u ŠRC Ravnice. Uz vanjske terene koji su nakon uređenja postali zaista reprezentativni i uvelike  korišteni od sportaša i rekreativaca, Dilber nam je najavio i izgradnju teretane na otvorenom, tzv. street work out teretanu,i to već kroz iduću godinu.
– Ona će se nalaziti tamo gdje je bio vrtić. Stavit ćemo novu podlogu,  nekoliko sprava za vježbanje, vanjska teretana će biti povezana s unutrašnjom, ali se taj vanjski dio neće naplaćivati već će biti dostupan svakome tko poželi vježbati, kazao je Dilber dodavši kako trenutno čekaju  ponude.
Dilber se prisjetio velike poplave iz 2017. koja je uništila kompletan  parket u ŠRC Ravnice pa je postavljanje novog bio jako veliki, a neplanirani trošak. Također, najavio je i popločavanje prilaza dvorani na Ravnicama.
– Sportaši znaju unijeti dosta šljunka i prašine, zato se to mora dodatno urediti. Također, izmjestit ćemo i dio parkinga koji se sada nalazi također na prilazu dvorani kako bi dodatno osigurali i tamošnje dječje  igralište, kazao je Dilber dodavši kako veliku muku muče s parkingom  predviđenim za korisnike ŠRC Ravnice.
– Za sada nemamo rješenja. Parking koji je besplatan koriste većinom  oni koji nisu korisnici ŠRC Ravnica pa zato oni koji dolaze na Ravnice  često nemaju kamo parkirati. Još uvijek ne znamo kako to regulirati.  Možda ćemo staviti rampu na ulaz ili video nadzor, ili pak postaviti redara da danju nekako regulira ulazak automobila. Noću se zaključava pa  tada nema problema, ali ostaje nam dan kada na parkingu bude i po 35  automobila od kojih je možda 10 čiji vlasnici zapravo koriste terene i  prostorije ŠRC Ravnice, kazao je Dilber.




Igralište proširiti s još nekoliko sprava za djecu
Igralište za djecu na Ravnicama jedno je od najposjećenijih u Zadru,  upravo zato što je skoro pa jedino kompletno ograđeno i time vrlo sigurno. Veliki plus igrališta su i sprave prilagođene raznim uzrastima. Dilber  nam je, svjestan popularnosti igrališta zbog koje ono često zna biti i poprilično napučeno, najavio možebitno proširenje igrališta kojim bi se  dobilo dodatnih 2 do 3 metra.
– Još nismo sigurni kako ćemo to provesti u djelo, ali voljeli bismo igralište proširiti s još nekoliko sprava za djecu, i to na mjestu gdje je trenutno šljunčani parking za automobile na prilazu dvorani. Međutim, to još  moramo razmotriti jer su nam tamo stabla, a ne želimo ih micati, kazao  je Dolber.
On se kratko dotaknuo i četiri teniska terena koja se nalaze ispod dvorane Mocire u uvali Draženica. Tereni su trenutno u najmu Teniskog kluba Zadar.
– Održavamo terene nasipavanjem tenisita, farbanjem i sl., međutim,  kako je riječ o dosta nesređenim imovinskim odnosima, Zadarski sport  za sada nažalost ne može učiniti ništa doli tih minimalnih intervencija,  kazao je Dilber dodavši kako se, radi djece koja tamo treniraju, nada kako će se ti odnosi uskoro riješiti.
– Žao mi je djece koja tamo treniraju, da se nemaju gdje presvući ili  otuširati, ali to nažalost nije pod našom nadležnošću, dok terene  sređujemo koliko možemo. Također, bilo bi dobro da se postavi i (montažna) tribina, kazao je Dilber.


Radovi i financiranje
Investicije u dvorani Mocire u 2018. godini:
1. sanacija, brušenje, lakiranje parketa i iscrtavanje novih linija na parketu koštali  su 176.332,00 kn bez PDV-a, što je financirano iz vlastitih sredstava
2. postavljanje zaštitnih zidnih obloga za sigurnost igrača iznosilo je 72.551,13  kn s uključenim PDV-om, što je financirano putem Sportske zajednice Grada Zadra  kroz program Aktivne zajednice
3. postavljanje 700 komada sjedalica na tribine dvorane Mocire, garderobnih klupa i antitraumatske podloge stajalo je 176.636,25 kn, od čega je 70.000,00 kn financirano od strane HOO-a, 70.000,00 kn financirano je putem Športske zajednice  Grada Zadra, 20.000,00 kn financirano je od strane Športske zajednice Zadarske  županije (sva tri partnera sudjeluju u programu Aktivne zajednice), dok je ostatak od  16.636,25 kn financiran iz vlastitih sredstava Javne ustanove za upravljanje sportskim objektima Zadarski sport
4. uređenje svlačionica i sanitarnih prostorija koštalo je 184.269,00 kn bez PDV- a, a financirano je iz vlastitih sredstava Javne ustanove za upravljanje sportskim objektima Zadarski sport
5. video nadzor iznosio je 33.722,50 kn, a financiran je iz vlastitih sredstava Javne ustanove za upravljanje sportskim objektima Zadarski sport