Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dvije premijere HNK Zadar

02.10.2019. 12:28
Dvije premijere HNK Zadar


Što donosi nova kazališna sezona 2019./2020. jutros su u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar predstavili vodeći ljudi zadarskog teatra – ravnatelj HNK Zadar Renato Švorinić, producentica Jadranka Svaguša, voditeljica marketinga Nena Ninčević Mandić, te ravnateljica premijerne predstave “Tri verzije života” Nina Kleflin.
Kazališna sezona, izvijestio je ravnatelj Švorinić, započinje 17. listopada s predstavom Satiričkog kazališta Kerempuh “Ja od jutra nisam stao” autorice Une Vizek u režiji Nane Šojlev. Švorinić je posebno najavio i dvije premijere Hrvatskog narodnog kazališta Zadar “Tri verzije života”, u režiji Nine Kleflin, te predstavu “Hanibal podzemni”, u režiji Matjaža Latina.
Više je o premijeri “Tri verzije života” govorila Nina Kleflin, redateljica predstave. Ona je istaknula da je riječ o komediji nastaloj prema tekstu Yasmine Reza, francuske glumice i autorice, te velikom imenu u suvremenoj dramskoj literaturi.
– U predstavi je riječ o odnosima unutar braka, u kojoj će se na zanimljiv i zabavan način, uz britak humor, prikazati kako male nijanse mogu izmijeniti život, kazala je redateljica, te dodala da je riječ o dva bračna para, jednoj običnoj večeri i jednoj neobičnoj zabuni. Dva bračna para glume Alen Liverić, Žana Bumber, Davor Jureško i Tamara Šoletić.
Producentica Jadranka Svaguša naglasila je da iako publika uvijek pokazuje veći interes za komedije nego drame, kazališna sezona obuhvaća oba žanra. Svaguša je posebno istaknula predstavu “Cigla” u izvedbi GDK Gavella, u režiji Krešimira Dolenčića u kojoj je obrađena ratna tematika. Riječ je o drami o raspadu sustava, obitelji i pojedinca ispisana kao svojevrsna kronologija događanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.
Na konferenciji u kazališnom foajeu kao pozornosti posebno vrijedna izdvojena su i dva Krležina naslova: predstava “Leda” HNK u Šibeniku u režiji Borisa Svrtana i “Kraljevo” HNK u Mostaru u režiji Ivana Lea Leme.
Voditeljica marketinga Nena Ninčević Mandić navela je da su u tijeku upisi za novu pretplatu do 11. listopada, uz već uobičajene pogodnosti za studente, te kako je cijena pretplate ostala ista.