Educirano 47 nezaposlenih osoba iz Zadarske županije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Nova znanja za EU projekte lokalnog razvoja
Čak 75 posto polaznika koji su na početku projekta bili nezaposleni danas rade, a 85 posto je izjavilo da im je projekt pomogao prilikom zapošljavanja. Čak 5 polaznika odlučilo se za samozapošljavanje, a 3 polaznice edukacije zaposlile su se još tijekom projekta u agenciji ZADRA NOVA te danas rade upravo na pripremi i provedbi EU projekata
Siniša KLARICA
Nova znanja za EU projekte lokalnog razvoja naziv je projekta čija je završna konferencija održana danas u zadarskom Poduzetničkom inkubatoru

Nova znanja za EU projekte lokalnog razvoja naziv je projekta čija je završna konferencija održana danas u zadarskom Poduzetničkom inkubatoru. Zahvaljujući projektu 47 nezaposlenih osoba iz Zadarske županije educirano je za pripremu i provedbu EU projekata. Verificirani programi obrazovanja za voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova provodili su se u Zadru i Benkovcu, nakon čega su organizirane specijalizirane edukacije u području EU fondova kako bi polaznici stekli specificirana i iznimno tražena znanja o tome kako pripremiti projekte za Program ruralnog razvoja, kako izraditi analizu troškova i koristi, investicijsku studiju, studiju izvodljivosti, itd. Partneri, u ovom projektu kojeg je provodilo Pučko otvoreno učilište Algebra bili su: Grad Zadar, Grad Benkovac i Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

Na raspolaganju profesionalni savjetnik

Kako je rekla Martina Bašić, inače voditeljica projekta i rukovoditeljica Odjela za prijavu i provedbu EU projekata u Algebri, tijekom edukacija polaznici su imali na raspolaganju profesionalnog savjetnika, koji im je pomogao osvijestiti vlastite snage i slabosti.
- Projekt se provodio u partnerstvu s Gradom Zadrom, Gradom Benkovcem i Agencijom za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, u kojima je bila organizirana stručna praksa. Uz to, organizirali smo studijsko putovanje u Zagreb, na kojem su polaznici imali priliku upoznati se s funkcioniranjem EU projekata iz perspektive konzultanta kroz radne sastanke s konzultantskom tvrtkom WYG savjetovanje. Na samom kraju projekta organizirano je upoznavanje polaznika edukacija s lokalnim organizacijama - potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava, kako bi uspostavili direktan kontakt i dogovoriti suradnju na pripremi i provedbi svojih EU projekata, rekla je Martina Bašić.
Uvjerenja s pravom upisa zvanja "voditelj izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova" dobilo je jučer 39 uspješnih polaznika i polaznica edukacija. Zanimljivo je da 75 posto polaznika koji su na početku projekta bili nezaposleni danas rade, a 85 posto je izjavilo da im je projekt pomogao prilikom zapošljavanja. Čak 5 polaznika odlučilo se za samozapošljavanje, a 3 polaznice edukacije zaposlile su se još tijekom projekta u agenciji ZADRA NOVA te danas rade upravo na pripremi i provedbi EU projekata.

Ukupna vrijednost projekta 994.250,71 kn

- Nas 10 je sudjelovalo u praksi u Razvojnoj agenciji ZADRA NOVA i odmah po završetku prakse su mi ponudili posao, što sam bez razmišljanja prihvatila, čime se zapravo ispunila i svrha projekta - zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba, što sam i sama bila prije početka provedbe projekta izjavila je Marija Podrug Kasalo, polaznica edukacija.
Marijo Demo koji je pohađao edukacije u Benkovcu primijenio je znanja o tome kako napisati projekt za financiranje iz EU fondova na svoju firmu, koju je otvorio još tijekom trajanja projekta. Napisao je projekt u vrijednosti od 300.000 kuna za proširenje infrastrukture koja će omogućiti brži i stabilniji internat u Benkovcu i okolici, a sada je u procesu evaluacije.
- Vjerujemo da će projekt unaprijediti kapacitete organizacija iz Zadarske županije kako u pripremi, tako i u provedbi uspješnih EU projekata. Također, s obzirom na promjene kojima svjedočimo na tržištu rada, smatramo da bi bilo važno uz nezaposlene veća sredstva namijeniti za edukaciju zaposlenih osoba kako bi mogli pratiti događanja na tržištu rada i kvalitetnije obavljati svoje poslove, izjavila je Martina Bašić.
Ukupna vrijednost projekta bila je 994.250,71 kn, koliko i iznos bespovratnih sredstava. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)