Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

[FOTO] DAN LIČKOG KRUMPIRA U LOVINCU Autohtoni i kvalitetni proizvod s kojim se treba ponositi

02.10.2019. 09:30
[FOTO] DAN LIČKOG KRUMPIRA U LOVINCU Autohtoni i kvalitetni proizvod s kojim se treba ponositi


Prošle subote u Lovincu je održana sedma manifestacija Dan ličkoga krumpira. Program ovog posebnog događanja posvećenog krumpiru okupio je brojne posjetitelje iz Like, Dalmacije i Zagorja koji su mogli uživati uz različite delicije, a posebno uz pečene pole i slaninu.
Manifestaciju je otvorio Nikola Vidaković, direktor tvrtke "Agro- Velebit" koja je organizator ove priredbe te je u svom pozdravnom govoru istaknuo zadovoljstvo što je lički krumpir prepoznat po svojoj kvaliteti. Također se dotaknuo problema kišne godine, ali je istaknuo i kako kvaliteta na kraju nije izostala, iako su poljoprivrednici imali dosta problema i straha oko ovogodišnjeg uroda krumpira.
-Lički krumpir proizvod je s kojim se moramo ponositi. Iako je iza nas kišno i hladno proljeće kvaliteta krumpira nije izostala. Namjera nam je proširiti proizvodnju krumpira koji je zbog svoje kvalitete registriran i zaštićen na zajedničkom tržištu EU gdje je dobio oznaku izvornosti i zemljopisnog podrijetla, naglasio je Vidaković.
U ime Općine Lovinac, nazočne je pozdravio načelnik Ivica Miletić koji se posebno osvrnuo na porast nataliteta u ovom dijelu Like, u kojem se otvorio i dječji vrtić "Mali medo", na radost mještana.
-"Lički krumpirići" odnosno 20-ak djece iz dječjeg vrtića "Mali medo" danas su među nama, a to posebno raduje. Otvorenje dječjeg vrtića dokazuje da se u ovoj dio Like vraća život, istaknuo je Miletić te je nadodao kako se Lika ima s čime ponositi jer uz lički krumpir tu su još najbolja šljivovica, sir škripavac ali i janjetina koja je proglašena za najbolju u EU, ponoso je rekao Miletić. (Nikolina MOJIĆ)