Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

NA MELADI Trgovcima i kupcima »nije sjela«

02.10.2019. 14:13
NA MELADI Trgovcima i kupcima »nije sjela«


Sve se čini kako je tržnica na Meladi, koja je s radom počela u travnju ove godine, za sada neuspjeli projekt. Naime, od najavljivanih 20 prodajnih mjesta, pekarnice, ribarnice te mesnice, jučer je na tržnici radio tek jedan štand te mesnica. Ovaj projekt, čije je uređenje koštalo gotovo pola milijuna kuna, zamišljen je kao prostor s dvadesetak štandova, skladištnim prostorom, sanitarnim čvorom te parkiralištem za iskrcaj robe.
Međutim, izgleda da žiteljima ovog gradskog kvarta tržnica još nije »sjela« te se nisu navikli pa u »spizu« dolaze samo stanari okolnih zgrada.


​Tužan prizor
Došli smo na tržnicu jučer oko 10 sati, kada gotovo sve tržnice vrve kupcima. Međutim, nas je dočekao pomalo žalostan prizor. Prazni i pusti štandovi u betoniranom sivom prostoru u rupi, odnosno ispod ceste, kojega je tek jedan štand uveselio razigranim bojama različitog voća i povrća. Jedna trgovkinja i nekolicina kupaca te mesnica, to je ono što se može vidjeti na pijaci jednoga od većih gradskih kvartova.
Porazgovarali smo s kupcima te jedinom trgovkinjom Zorkom i svi su nam se redom požalili na novu pijacu.
– Mi nismo živjeli od ovih stanara. Nama su najveći dio kupaca bili prolaznici koji bi stali sa strane uz cestu, na brzinu kupili što im treba i išli dalje. Imali smo kupaca iz Vrsi, s Paga iz Novalje. Sada smo zavučeni i nitko nas ne vidi. Ljudi ne mogu stati uz cestu već moraju tražiti parking i sve ovo odbilo je kupce. Ostala sam još samo ja, rekla nam je gospođa Zorka, jedina trgovkinja na novouređenoj tržnici. Istaknula je kako tržnica nije prilagođena trgovcima jer joj treba skoro tri sata dok iskrca sve stvari i posloži ih.
– Već 35 godina radim kao trgovkinja na pijaci, ali nikad nisam naišla na pijacu koja je kao ova. Tko je ovo projektirao izgleda kao da nije završio nikakvu školu. Što će nama ovo gledalište?! A kad padne kiša moramo u gumenim čizmama dolaziti i stavljati daske na pod jer sve bude poplavljeno, rekla nam je gospođa Zorka dodavši ako se ovako nastavi da će i ona odustati.


Nezadovoljni kupci i trgovci
Razgovarali smo i s nekolicinom kupaca koji su došli obaviti dnevnu spizu, ali su nam svi redom rekli kako im je bilo bolje prije.
– Prijašnja pijaca je bila na puno boljem mjestu, bilo je zgodnije za prići, bilo je više ljudi, atmosfera je bila življa, ovo je baš tužno. Na početku je bilo više štandova i bilo je ljepše, ali zbog nekog razloga svi su odustali osim jedne gospođe, rekla nam je gospođa Marija, koja često obavlja kupnju na pijaci. I ostale gospođe koje smo sreli u jutarnjoj kupovini rekle su iste riječi, kako je prije bilo ljepše jer se moglo lakše prići te je bilo više štandova i više izbora.
Provjerili smo s Tomislavom Letinićem, direktorom Tržnice Zadar gdje je došlo do »kratkog spoja« između građana i nove tržnice.
– Na tržnici na Meladi na prvom natječaju popunili smo sva mjesta na raspolaganju. Međutim, nakon nekoliko mjeseci ribarnica nije uspjela otvoriti, potom nam se odjavila i pekarnica te je od kioska ostala samo mesnica i osam štandova na kojima se prodavalo voće i povrće. Međutim, u zadnjih par mjeseci ti štandovi su se povukli. Mi smo pričali s trgovcima o razlozima povlačenja te su nam rekli kako imaju lošu posjećenost, loš promet, a najviše prigovora je na nedovoljno parkinga da kupci mogu stati obaviti kupovinu i otići dalje, pojasnio nam je Tomislav Letinić. Istaknuo je kako su ostali samo trgovci koji su prije bili prisutni i kod kojih su stanovnici navikli kupovati.
– Krajem godine raspisat ćemo natječaj kojim ćemo smanjiti cijene najma štandova u odnosu na sada. Također razmišljamo o ubacivanju nekih novih sadržaja kako bismo privukli stanovnike na tržnicu, rekao je Letinić.