Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

NIKAD NIJE DOSADNO Projekt vrtića dobio priznanje i financijsku potporu

02.10.2019. 09:52
NIKAD NIJE DOSADNO Projekt vrtića dobio priznanje i financijsku potporu


Dječji vrtić Biograd u sklopu svog redovitog programa skrbi i o skupini djece s teškoćama u razvoju iz spektra autizma za što je dobio zasluženo priznanje. Projekt rada s takvom skupinom djece dječji vrtić je aplicirao na natječaj Zaklada »Hrvatska za djecu«, neprofitabilne organizacije koju je osnovala Republika Hrvatska, te je dobio financijsku potporu.
Projekt pod nazivom »Senzorni centri za pomoć djeci s TSA u procesu inkluzije« zaklada je prepoznala kao vrijedan i kvalitetan, te će ga sufinancirati sa 49.808 kuna, što će uvelike olakšati rad s ovom osjetljivom skupinom polaznika.
– Inkluzija podrazumijeva proces u kojem se djeca s teškoćama u razvoju odgajaju i obrazuju u okruženju sa svojim vršnjacima, to je proces stvaranja osjećaja pripadnosti grupi u kojoj dijete s teškoćama boravi, kazala je Esma Brzić dodavši kako je program rada s djecom s teškoćama vrlo specifičan, iziskuje posebnu brigu.


Grad podržava i pomaže
Projekt se odnosi na pomoć djeci s teškoćama iz aspekta autizma, odnosno senzornih, govorno-komunikacijskim teškoćama kroz poseban program s mogućnošću integracije u redovne vrtićke skupine.
– Dobivena sredstva utrošit ćemo na suvremenu senzornu didaktiku, koja će biti od velike pomoći prigodom uključivanja djece u inkluzivni, odnosno redoviti program rada vrtića, naglasila je Brzić.
Grad Biograd na Moru podržava i pomaže rad ove skupine djece u biogradskom vrtiću, te ga financira.
– Stoga nas posebno raduje i priznanje zaklade, što dakako potvrđuje da smo na dobrom putu. Nažalost sve je više djece kojoj je potreban takav specijalni program a pomoći onima koji trebaju pomoć, naša je misija, poručila je Brzić.
Inače, rujan je u DV Biograd bio prepun raznoraznih aktivnosti što je dokaz da u ovoj predškolskoj ustanovi nikada nije dosadno.


Policajci, mehaničari, mornari, princeze, vitezovi
– Uz boravak u Maškovića hanu u Vrani, jedan od zanimljivijih susreta bio je onaj s biogradskom policijom, ističe Brzić.
Toga dana u Policijskoj postaji Biograd na Moru načelnika Petra Strmote bilo je vrlo živo, a radoznali mališani bili su ushićeni boravkom i razgledanjem postaje, te razgovorom s djelatnicima.
– Pažljivo su slušali svaku riječ djelatnica i djelatnika policijske postaje i imali bezbroj pitanja na koja su djelatnici strpljivo odgovarali, navodi Brzić.
Potom su s neskrivenim zanimanjem obišli i sve prostorije, vozila, a na koncu isprobali i policijske sirene, što je bio vrhunac ovoga uzbudljivog posjeta.




Suradnja s roditeljima
– Uz to, vrijedno je naglasiti da imamo i vrlo dobru suradnju s roditeljima a ona je rezultirala, jednom aktivnošću gdje se djeca upoznaju s različitim profilima, zanatima i uslugama. Tako se ta suradnja nakon vožnje vlakićem i posjete polupodmornici, nastavila ovoga puta kod jednog tate u automehaničarskoj radionici Labar, kaže Brzić.
Skupine mališana Tigrići i Mudre sove imali su prigodu vidjeti i čuti sve što ih je zanimalo o autima, kako i zašto se kvare te kako onda idu kod svog »doktora« na popravak.
– Uskoro nam slijedi posjet Javnoj vatrogasnoj postrojbi Biograd na Moru, Poljoprivrednom dobru Vrana, Tkonu na Pašmanu i drugdje. Tome se već naveliko veselimo, zaključila je Nikoleta Mustapić, teta odgojiteljica.
 


Priznanje pedagoginji Višnji Milačić Žurić


Javnosti i nije poznato pa treba naglasiti kako je Povjerenstvo za polaganje Državnog stručnog ispita za pedagoge nedavno pohvalila Višnju Milačić Žurić, pedagoginju u DV Biograd, kao najbolju mentoricu mladim pedagozima u Zadarskoj županiji. Naime, stručni suradnici/e pedagozi pripravnici u dječjim vrtićima polažu stručni ispit na temelju važećih zakonskih propisa i okvira kojima se regulira djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja.