Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

PROJEKT ZA IZBORE Zadarski HSU-ovci »otkantali« šefa stranke!

02.10.2019. 10:13
PROJEKT ZA IZBORE Zadarski HSU-ovci »otkantali« šefa stranke!


Privede li Silvano Hrelja svoj plan do kraja, bit će to jedno od najvećih iznenađenja parlamentarnih izbora. Veliki projekt objedinjavanja umirovljeničkih stranaka već je u fazi pregovora, a umirovljenici bi trebali koalirati čak sa – SDP-om!
Već su obavljeni i prvi razgovori te nacionalni mediji danima pišu o velikoj koaliciji umirovljeničkih stranaka i Bernardićeve stranke. Da stvar više nije samo puka ideja na papiru kazuje i podatak da je rukovodstvo HSU-a na sjednici ovih dana donijelo odluku o primanju svih umirovljeničkih stranaka koje pod njihovom koalicijskom kapom žele nastaviti svoj rad.
Predsjednik stranke, Silvano Hrelja, medijima je potvrdio ovaj plan obrazlažući ga činjenicom da je to zapravo jedini način kojim umirovljenička politika može postati relevantna. U koaliciju bi tako, osim njegova HSU-a, ušle i Stranka umirovljenika (SU) i Blok umirovljenici zajedno (BUZ), a na iduće bi parlamentarne izbore izišli u koaliciji sa SDP-om.
Bila bi ovo vrlo intrigantna politička platforma, s obzirom da Hrvatska već ima petnaestak umirovljeničkih stranaka, među kojima pak dolazi do očekivane disperzije glasova birača. S druge strane, ostvari li se ovaj sporazum, SDP bi dobio jaku umirovljeničku bazu koja bi mu donijela dodatne glasove i povećala broj mandata u Saboru.


Sastanak u SDP-ovoj središnjici
Kako se je Bernardićeva stranka posljednjih mjeseci opasno približila HDZ-u, koalicija s umirovljenicima osigurala bi im nove postotke u borbi za preuzimanje vlasti koju su izgubili na zadnjim izborima. Naime, SDP je sa svojom Kukuriku koalicijom pobijedio na parlamentarnim izborima 2011. godine, ali je nakon poraza na idućim izborima konstantno gubio podršku birača. Nakon nedavnog porasta rejtinga, već smišljaju razne kombinacije, pa i ovu s umirovljenicima, kako bi ovoga puta snažniji »jurišali« na Sabor. Čak je i njihov politički tajnik, Davorko Vidović, o koaliranju s umirovljeničkim strankama otvoreno priznao: »Sa svima smo u kontaktu i mogu kazati da dobro surađujemo. Sa SU-om radimo već neko vrijeme i oni su podržali SDP i na europskim izborima, a s HSU-om obnovili smo staro partnerstvo. Sve te stranke imaju povijest suradnje, ali novo vrijeme nosi nove saveze i naš cilj doista jest da imamo uza se tu jednu jaku umirovljeničku opciju koja može povući i pet-šest pa i sedam posto glasova i koja nam može biti stabilan partner na duže staze«, kaže Vidović.
Ni HSU ni SDP, dakle, više ne kriju da sebe vide u političkom savezu, no pitanje je – kako bi se taj savez odrazio na lokalne organizacije?
Naime, predstavnici HSU-a, SU-a i BUZ-a uskoro bi trebali održati sastanak u SDP-ovoj centrali na Ibleru kako bi se vidjelo s koliko zapravo podružnica, članova i vijećnika ove tri stranke raspolažu. Međutim, stranka Silvana Hrelje ima jednu specifičnu situaciju u svojoj organizaciji u Zadru, a ta je da je ona u koaliciji s – HDZ-om.


Povećanje umirovljeničkog korpusa
Na koji će se način u tom slučaju lokalna organizacija uključiti u kampanju protiv HDZ-a, a s kojim su lokalno u koaliciji, pitali smo predsjednika Gradskog odbora, Duška Vukovića. On, pak, ne vidi nikakvog problema u ovoj neobičnoj političkoj računici, ali ima i jednu zanimljivu tezu po kojoj do ujedinjenja stranaka umirovljenika – neće ni doći!
– Dobro je da umirovljeničke stranke na tom planu žele nešto poduzeti i da pred birače izađu kao jedna politička snaga. To bi povećalo umirovljenički birački korpus koji brani svoja stečena prava koja su im nekim zakonima u međuvremenu oduzimana. Dakle, to je jedna vrlo pozitivna činjenica i na tome bi trebalo raditi. Istina, moram biti iskren i reći da sam, što se tiče ovog plana, malo skeptičan, budući da su tu različiti interesi, neke se stranke malo ideološki profiliraju i tu je teško naći platformu za zajednički nastup. Moglo bi se eventualno govoriti o postizbornoj koaliciji nakon uspjeha u koji, da budem iskren, sumnjam, teško je to napraviti, upozorava Vuković koji smatra da će najvjerojatnije sve ostati samo na idejama, upravo zbog ideoloških razlika među strankama.




«Naša koalicija s HDZ-om je uspješna«
Još manje pak vjeruje u koaliciju umirovljeničkih stranaka sa SDP-om koju otvoreno naziva »lošom kombinacijom«.
– Moramo znati da umirovljenici žele koalirati s većinskim strankama, ponajprije zbog ispunjenja njihovih očekivanja vezanih za status umirovljenika. Nažalost, do ujedinjenja će teško doći jer svatko od čelnika stranaka sebe vidi na prvom mjestu koalicije i tu pretežu osobni interesi, a ne oni umirovljeničkih stranaka. Ako već dođe do ujedinjenja, umirovljeničke bi stranke na parlamentarne izbore trebale izići kao jedna fronta koja brani interese umirovljenika. S jednim ozbiljnim brojem zastupnika mogli bi u koalicijama i samostalno utjecati na rješenja koja se nude umirovljenicima, pojašnjava čelnik zadarskog HSU-a.
Oni stoga nastavljaju lokalnu koaliciju s HDZ-om, što im omogućuje i statut stranke. Naime, Vuković smatra kako je njihova koalicija s HDZ-om vrlo uspješna, prije svega »jer surađuju s odgovornim ljudima koji njihove zahtjeve i programe realiziraju«.
– Zajednički se i borimo za te programe kroz treći mandat i koaliciju ćemo nastaviti, ona nije upitna, zaključuje Vuković.
 
 


Vuković: Unatoč atributu »HDZ-ovac veći od HDZ-ovaca«, branit ću zajednički program s HDZ-om


Duška Vukovića pitali smo ljuti li ga kada ga neki novinari ili političari nazivaju »HDZ-ovcem većim od HDZ-ovaca«. On pak iskreno kaže:
– Bez javne riječi kroz novine naše bi društvo bilo jako siromašno i sa znatno manje sloboda. Međutim, vrlo se često događa da pojedini novinari prišivaju određene atribute, u ovom slučaju onaj kojega je kao floskulu u nekom svom govoru izrekla gospođa Marinović. Ja sam HSU-ovac, nikad nisam promijenio stranku, a to što branimo zajednički program i što ja imam takav nastup bit će dokle god sam gradski vijećnik.