Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

TREĆI PJESNIČKI SUSRET Kroz svoje stihove dali obol manifestaciji koja granice ne pozna

02.10.2019. 07:36
TREĆI PJESNIČKI SUSRET Kroz svoje stihove dali obol manifestaciji koja granice ne pozna


Poezija bez granica naziv je pjesničkog susreta koji se održao u utorak u atriju Kneževe palače, s početkom u 19 sati.
U organizaciji Makedonskog društva »Biljana« iz Zadra, a u sklopu 16. Dana makedonske kulture, održan je treći pjesnički susret Poezija bez granica, koji se održava od 2017. godine. Narodni Muzej Zadar domaćin je ovog programa već dvije godine, dok je prvi susret održan u Providurovoj palači, doznajemo od organizatora.
Posebnost ove manifestacije je u tome što pjesnici govore autorske stihove ili stihove njima dragih pjesnika na materinskom jeziku. Tako da su se u Kneževoj palači u utorak mogli čuti stihovi na bošnjačkom, makedonskom, slovenskom, srpskom i naravno na hrvatskom jeziku.


Dvanaest pjesnika govorilo na materinjim jezicima
Sudjelovalo je dvanaest pjesnika koji su ovom prigodom govorili po dvije pjesme.
Kroz cjelovečernji program, pjesnike je vodila zadarska pjesnikinja i recitatorica Nikolina Mojić, koja je uz autorske stihove na hrvatskom jeziku, govorila i na makedonskom, a koje je sa hrvatskog na makedonski jezik prevela Mirjana Majić, predsjednica MKD »Biljana« Zadar. Za ovu večer pjesnikinja Mojić je u svoj repertoar uvrstila i pjesmu »Strepnja« Desanke Maksimović, što je publika prihvatila s naklonošću.
Mirjana Majić, predsjednica društva MKD »Biljana« i inicijatorica ovog pjesničkog susreta, posebno se zahvalila Narodnom muzeju i pjesnicima prije početka službenog dijela programa.
– Raduje me što smo se i ove godine okupili u ovom predivnom prosturu, u atriju Kneževe palače. Zahvaljujem ravnateljici Muzeja što nam je ustupila prostor i ove godine te se nadam da će se ova suradnja nastaviti, rekla je Majić dodavši kako ju posebno raduje broj pjesnika koji se okupio u slavu pisane riječi.


Pjesnici stigli čak i iz Rume
– Veliko hvala vama pjesnicima koji ste došli i iz drugih gradova i mjesta, iz Šibenika, Knina, Poličnika pa čak i iz Rume, i koji ćete podijeliti stihove s nama, jer poezija nema granice i to dokazujemo večerašnjim susretom, zaključila je Majić.
Ispred Narodnog Muzeja, u ime ravnateljice Renate Peroš, pjesnicima i njihovim gostima se obratila Antonija Klaić.
– Drago nam je što se Poezija bez granica održava već drugu godinu u našem prostoru. Divno je vidjeti toliko pjesnika na jednom mjestu koji govore stihove na svom materinskom jeziku, rekla je Klaić.
U divnoj atmosferi pjesničke večeri, pjesnici Zlatomir Vujko, Hase Salihović, Anka Zekanović, Ljiljana Dobra, Ivan Dobra, Nikola Marinović, Veronika Tomić, Keti Mijolović, Zorica Buljanović, Marija Ivoš, Mirjana Majić i Nikolina Mojić su kroz svoje stihove dali obol manifestaciji koja granice ne pozna.
Nakon službenog dijela programa, nastavilo se druženje uz stihove i domjenak. (N. M.)