Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Maroja: Smjena predsjednika Beljaka je nelegalna

02.10.2020. 14:31


Nakon što je Glavni odbor HSS-a obznanio da je smijenio predsjednika stranke i da su za smjenu bila 52 člana, u lokalnoj organizaciji stranke provjerili smo jesu li i oni bili za njegovu smjenu. Predsjednik Gradskog odbora, Marijan Maroja, međutim, kaže kako Beljak nije smijenjen budići da ovo tijelo nema ovlasti za donošenje te odluke.
Naime, Glavni je odbor donio čak i odluku o sazivanju izvanredne glavne skupštine stranke, zbog čega su formirali i deveteročlani Odbor za pripremu izvanredne skupštine. Kroz nadopunu dnevnog reda iskoristili su mogućnost za dodano izglasavanje nepovjerenja predsjedniku stranke, kao i podnošenje zahtjeva za Beljakovom smjenom te je odluka većinom glasova na kraju i prihvaćena.
Čelnik zadarske organizacije, Marijan Maroja, pak napominje kako je ova smjena nevažeća i Beljak je i dalje predsjednik te po statutu ima pravo voditi stranku do isteka mandata u veljači.


Čekaju odluku Ministarstva
– Beljak je i dalje predsjednik jer Glavni odbor po statutu nema nadležnosti za donošenje takve odluke te je u pravu kada kaže da nije moguće na ovakav ga način smijeniti. Statut nalaže koji su razlozi i postupci razrješenja nekog člana, što znači da odluku o isključenju nikako ne može donijeti Glavni odbor. Na odluku Časnog suda netko se može žaliti i Glavni odbor može dati svoje mišljenje, ali u njegovoj nadležnosti nije ni pokretanje postupka ni izglasavanje isključenja. Ovo je stoga učinjeno sasvim mimo statuta, kaže Maroja. Na pitanje hoće li se ova situacija odraziti na rejting stranke, otvoreno odgovara:
– Situacija u stranci nije dobra jer je očito da se ne može stabilizirati i da su u stranci stalno nekakvi neredi. Beljakov izbor za predsjednika stranie održan u srpnju jedna skupina u stranci ne može prihvatiti te su podnijeli žalbu Ministarstvu uprave i pravosuđa tražeći da izbornu skupštinu proglasi nelegalnom. Mogu to prihvatiti jer je njihovo pravo da optuže Beljaka za nestatutarno održavanje skupštine. No, s druge strane, oni ipak mimo statuta idu na isključivanje Beljaka iz stranke, na što nemaju nikakvo pravo. Osim toga, moglo se pričekati odluku Ministarstva uprave i pravosuđa i ukoliko oni ocijene da izborna skupština nije bila u skladu sa statutom, ona se poništava i saziva nova. Međutim, Beljaku mandat ističe tek u veljači iduće godine, pa ukoliko se ova skupština i proglasi nelegalnom, on ostaje predsjednik do isteka mandata, pojašnjava čelnik zadarskog HSS-a kojega smo pitali smatra li u tom slučaju da je za stranku bolje da je do veljače iduće godine vodi Beljak ili da se povuče sa svoje dužnosti.


Nismo na politici Stjepana Radića
– Teško je na to odgovoriti jer za mene je najveći problem naše stranke što ona nema ideološke granice na lijevoj ili desnoj poziciji, odnosno što HSS ima puno onih kojima u stranci, s obzirom na način na koji razmišljaju, nije mjesto jer su ili previše lijevo ili previše desno. A taj konglomerat od krajnje ljevice do krajnje desnice nije HSS i to nije politika Stjepana Radića. Kada se te granice odrede, onaj tko želi biti član HSS-a prihvaća ih, umjesto da samo kaže da ih prihvaća, pa se ponaša kao klerikalac. Stjepan Radić bio je antiklerikalac i antikomunist, poručuje Maroja koji se ipak nada da će se stranka oporaviti do lokalnih izbora iduće godine:
– Na razini grada i županije već razmišljamo o lokalnim izborima i vodimo razgovore o suradnji. Naravno da ova situacija u Središnjici utječe na svih, ali mislim da će se to riješiti. Ja osobno prihvaćam svako legalno rješenje, odnosno ono po propisu i statutu jer se ne može na ovakav način tvrditi da je nešto bilo nestatutarno ili nelegalno i onda još probati isključiti Beljaka, zaključuje Maroja.