Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

‘Nećemo zabraniti alkohol i pušenje, ali možemo ako bude potrebno. Ples može, ali ne preveliko grupiranje’

02.10.2020. 09:06


Ministar zdravstva Vili Beroš sinoć je u RTL Direktu komentirao današnji sastanak epidemiologa i ugostitelja. Ono što javnost najviše zanima – tvrdi da se ne razmatra zabrana točenja alkohola i pušenja u zatvorenim prostorima. Ne razmišlja se, kaže, ni o stišavanju glazbe na 65 decibela.
“U ovom trenutku se o tome ne razgovara, ali isto tako ću reći, da epidemiolozi raspolažu s tim, ali i mnogim drugim mjerama, ukoliko će biti potrebne. Sadašnja epidemiološka situacija je takva da u Stožeru nismo razgovarali ni o ograničenju točenja alkohola, a ni o zabrani pušenja”, kazao je Beroš i dodao kako u razgovoru s predstavnicima ugostitelja, event i glazbene industrije treba pronaći modus suživota s virusom.
“Imamo dva cilja. U prvom redu spriječiti širenje virusa, ali i omogućiti normalne gospodarske tokove”, rekao je. Rekao da se u ovom trenutku čak ni ne razmišlja o stišavanju glazbe na 65 decibela.
“Svjesni smo činjenice da će se dio prometa sa otvorenih površina, dolaskom lošeg vremena prenijeti u zatvorene površine i moramo razmotriti mogućnosti za nastavljanje tih gospodarskih djelatnosti. Prva uputa o plesu data je u svibnju i odnosila se na ples na svadbama i tada je rečeno da za jednog plesača treba osigurati četiri metra kvadratnog prostora te da se ne preporuča ples osobama koje ne žive u istom kućanstvo ili su u stalnom bliskom kontaktu. U kolovozu su žarišta postali noćni klubovi i tada je izdana preporuka koja se odnosi na plesne podije. Rečeno je da bi bilo puno bolje da se oni upotrebljavaju za mjesta za konzumaciju pića i ostalog, a ne i za ples. Nitko nikad nije i neće zabraniti ples”, kazao je Beroš za RTL, ali i dodao kako grupiranje i blisko druženje više osoba koje inače nisu u bliskom kontaku apsolutno nije dobrodošlo u vijeme dok je virus još uvijek oko nas.
Napomenuo je kako je stav Stožera da, dok je to moguće, se ne kažnjava nego apelira i educira i ukazuje na potrebu odgovornog ponašanja.