Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Otvoreni 22. Dani psihologije u Zadru

02.10.2020. 09:20


Međunarodni znanstveno-stručni skup Dani psihologije u Zadru, koji se već više od 40 godina održava u organizaciji Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru, jučer je otvoren na patformi Zoom. Zbog epidemijskih okolnosti brojni stručnjaci iz zemlje iz inozemstva svoja će izlaganja na 22. izdanju manifestacije prezentirati u virtualnom okruženju, što je psiholozima prilika da novi način komunikacije u jednoj od budućih prilika i znanstveno obrade.
Sve sudionike, ali i veliki broj studenata iz okruženja, pozdravio je prorektor za znanost i informacijsku strukturu prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić, inače dugogodišnji voditelj i predavač na Odjelu za psihologiju Sveučilišta u Zadru.


Najveći broj priopćenja
– Četvrt stoljeća bio sam uključen u skup u različitim ulogama, a sada mi je zadovoljstvo u ime Uprave pozdraviti konferenciju kao prorektor. Unatrag nekoliko mjeseci dogodile su se promjene koje su bitno promijenile naše živote, a jedna od njih je i privremeni prelazak u online okruženje. Ali sljedeći put naći ćemo se ponovno uživo i svi zajedno uživati u gostoprimstvu Zadra i našeg sveučilišta. Dane psihologije nisu zaustavila ni ratna zbivanja niti pandemija. Sada, kada imamo najveći broj prijavljenih priopćenja, cilj nam je prenijeti ih akademskoj zajednici na neviđen način, rekao je prorektor Penezić.
Već na prvom simpoziju »Kako smo? Život u Hrvatskoj u doba korone« moći će se čuti izlaganja »Prediktori psihičkog zdravlja za vrijeme pandemije COVID-19 u Hrvatskoj«, »Bihevioralni imunosni sustav u COVID-19 pandemiji«, »Rizični i zaštitni aspekti partnerskih odnosa tijekom pandemije COVID-19 u Hrvatskoj«, »Jesu li cijenu pandemije u većoj mjeri platili oni najsiromašniji?« i sl. Istovremeno ili kasnije u drugim sobama slušat će se izlaganja iz područja psihologije rada, psihologije obrazovanja i školske psihologije, kognitivne psihologije, razvoja mozga i izazovima digitalnog doba itd.


Znanstvenici iz Hrvatske i svijeta
Predsjednica organizacijskog odbora doc. dr. sc. Marina Vidaković i predsjednica programskog odbora izv. prof. dr. sc. Irena Burić u pozdravnim su riječima izrazile zadovoljstvo bogatim programom koji sudionike očekuje do subote.
– Imamo pozvana predavanja četiri renomirana znanstvenika iz Hrvatske iz svijeta, dva pozvana simpozija, preko 180 radova kroz sedam simpozija, 19 usmenih sekcija i 4 poster sekcije, okrugli stol, predstavljanje novih izdanja Sveučilišta… Nadam se da će svatko naći nešto zanimljivo za sebe, rekla je Burić.
Skup se zatvara u subotu nakon jutarnjih izlaganja.