Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sprema se niz socijalnih, radnih i ekoloških akcija

02.10.2020. 09:16


Na Narodnom trgu u Zadru organizatori volonterske akcije »72 sata bez kompromisa« održali su konferenciju za novinare povodom ovogodišnjeg volonterskog maratona koji će se održati u vremenskom periodu od 15. do 18. listopada i to čak peti put u Zadru. Ove godine održava se pod motom »Budi promjena«. Projekt će, kako su istaknuli organizatori, obilježiti niz socijalnih, radnih i ekoloških akcija, a potporu im pružaju brojni društveni subjekti, poput Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru, gradskih tvrtki Nasadi i Čistoća, a potporu zadarskoj akciji dao je i Volonterski centar Zadar.


Sudjeluje 14 gradova i jedna općina
– Cijeli volonterski projekt »72 sata bez kompromisa« je pod pokroviteljstvom Ureda za pastoral mladih Zadarske nadbiskupije i našeg povjerenika don Zvonimira Mikulića. Ove godine se projekt održava po peti put u našem gradu zbog čega smo jako zadovoljni. Na nacionalnoj razini u projektu sudjeluje 14 gradova i jedna općina, od čega imamo četiri nova grada koja su se uključila, a to su Rijeka, Križevci, Krk i Šibenik. Moto ovogodišnjeg projekta je »Budi promjena«, što potpuno odgovara trenutačnoj situaciji koja nas je zadesila, kako bismo poručili upravo mladima da ne smiju zaboraviti kako su nositelji ovog društva u kojem živimo te da trebaju pokazati tu jednu promjenu, jer iako nas je zadesila ovakva situacija i dalje postoje ljudi koji trebaju našu pomoć, ali i površine koje treba očistiti. Neka se odvaže i budu promjena. Osobe koje se mogu odazvati akciji su u dobi od 15 do 35 godina. Akcije će biti razne, ekološke, radne, dok će socijalne na žalost biti reducirane zbog epidemioloških mjera, ne smijemo ići u domove za starije i nemoćne, međutim pokušat ćemo urediti da ipak ostvarimo nekakav susret sa štićenicima na određenoj udaljenosti, primjerice da nas promatraju s prozora, a da im mi odozdo otpjevamo nešto i sl. Takvo nešto ćemo odraditi i u Centru za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov gdje ćemo se putem video poziva družiti s korisnicima, istaknula je Marijana Mašić, koja je uz Anu Albin glavna koordinatorica projekta.
– Ove godine imamo više radnih i ekoloških akcija s obzirom na epidemiološku sliku. Ostvarili smo suradnju s Čistoćom, naime čistit ćemo jednu gradsku površinu, zatim s Nasadima koji će nam između ostalog donirati i cvijeće koje ćemo posaditi u Domu za starije i nemoćne na Sfingi, te u vrtiću Voštarnica i Grigor Vitez. Tu su i akcije u Posudionici medicinskih pomagala i u posudionici Doma za odrasle osobe Sv. Frane. Ići ćemo u posjet obitelji u Škabrnji, u Ninu i dvjema obitelji ovdje u Zadru. Ići ćemo i u Azil za napuštene pse, prošle godine smo zamijenili 37 kućica, a ove godine ih čistimo, istaknula je Albin.


Poseban poziv muškarcima
Mladi volonteri provodit će akcije i s Udrugom slijepih Zadarske županije, dok će s udrugama Porat i Nada čistit infektivni otpad.
– Ukoliko ne želite sudjelovati sami, možete se prijaviti u grupi od pet ljudi, a posebno pozivamo muškarce kojima je ovo prigoda da pokažu da su jaki i na djelima, a ne samo na riječima. Budimo promjena jer ovo je jedinstvena prilika da iziđemo iz sebe i na jedan trenutak se darujemo drugima, zaključila je Andrea Jerković, članica užeg organizacijskog tima, kojeg čini i Ena Klepić zadužena za vođenje promocije akcije putem društvenih mreža, ali i Renato Nović, član Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru.
Trenutačno je 50 prijavljenih volontera za razliku od dosadašnjih godina kada ih je bilo oko 150, a organizatori očekuju kako bi se do početka akcije brojka mogla popeti na stotinjak prijavljenih.