Sprema se niz socijalnih, radnih i ekoloških akcija

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Od 15. do 18. listopada održava se volonterski maraton »72 sata bez kompromisa«
Moto ovogodišnjeg projekta je »Budi promjena«, što potpuno odgovara trenutačnoj situaciji koja nas je zadesila, kako bismo poručili upravo mladima da ne smiju zaboraviti kako su nositelji ovog društva u kojem živimo, kaže Marijana Mašić
Vedran SITNICA
Trenutačno je 50 prijavljenih volontera za razliku od dosadašnjih godina kada ih je bilo oko 150 pa organizatori pozivaju zainteresirane da im se priključe

Na Narodnom trgu u Zadru organizatori volonterske akcije »72 sata bez kompromisa« održali su konferenciju za novinare povodom ovogodišnjeg volonterskog maratona koji će se održati u vremenskom periodu od 15. do 18. listopada i to čak peti put u Zadru. Ove godine održava se pod motom »Budi promjena«. Projekt će, kako su istaknuli organizatori, obilježiti niz socijalnih, radnih i ekoloških akcija, a potporu im pružaju brojni društveni subjekti, poput Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru, gradskih tvrtki Nasadi i Čistoća, a potporu zadarskoj akciji dao je i Volonterski centar Zadar.

Sudjeluje 14 gradova i jedna općina

- Cijeli volonterski projekt »72 sata bez kompromisa« je pod pokroviteljstvom Ureda za pastoral mladih Zadarske nadbiskupije i našeg povjerenika don Zvonimira Mikulića. Ove godine se projekt održava po peti put u našem gradu zbog čega smo jako zadovoljni. Na nacionalnoj razini u projektu sudjeluje 14 gradova i jedna općina, od čega imamo četiri nova grada koja su se uključila, a to su Rijeka, Križevci, Krk i Šibenik. Moto ovogodišnjeg projekta je »Budi promjena«, što potpuno odgovara trenutačnoj situaciji koja nas je zadesila, kako bismo poručili upravo mladima da ne smiju zaboraviti kako su nositelji ovog društva u kojem živimo te da trebaju pokazati tu jednu promjenu, jer iako nas je zadesila ovakva situacija i dalje postoje ljudi koji trebaju našu pomoć, ali i površine koje treba očistiti. Neka se odvaže i budu promjena. Osobe koje se mogu odazvati akciji su u dobi od 15 do 35 godina. Akcije će biti razne, ekološke, radne, dok će socijalne na žalost biti reducirane zbog epidemioloških mjera, ne smijemo ići u domove za starije i nemoćne, međutim pokušat ćemo urediti da ipak ostvarimo nekakav susret sa štićenicima na određenoj udaljenosti, primjerice da nas promatraju s prozora, a da im mi odozdo otpjevamo nešto i sl. Takvo nešto ćemo odraditi i u Centru za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov gdje ćemo se putem video poziva družiti s korisnicima, istaknula je Marijana Mašić, koja je uz Anu Albin glavna koordinatorica projekta.
- Ove godine imamo više radnih i ekoloških akcija s obzirom na epidemiološku sliku. Ostvarili smo suradnju s Čistoćom, naime čistit ćemo jednu gradsku površinu, zatim s Nasadima koji će nam između ostalog donirati i cvijeće koje ćemo posaditi u Domu za starije i nemoćne na Sfingi, te u vrtiću Voštarnica i Grigor Vitez. Tu su i akcije u Posudionici medicinskih pomagala i u posudionici Doma za odrasle osobe Sv. Frane. Ići ćemo u posjet obitelji u Škabrnji, u Ninu i dvjema obitelji ovdje u Zadru. Ići ćemo i u Azil za napuštene pse, prošle godine smo zamijenili 37 kućica, a ove godine ih čistimo, istaknula je Albin.

Poseban poziv muškarcima

Mladi volonteri provodit će akcije i s Udrugom slijepih Zadarske županije, dok će s udrugama Porat i Nada čistit infektivni otpad.
- Ukoliko ne želite sudjelovati sami, možete se prijaviti u grupi od pet ljudi, a posebno pozivamo muškarce kojima je ovo prigoda da pokažu da su jaki i na djelima, a ne samo na riječima. Budimo promjena jer ovo je jedinstvena prilika da iziđemo iz sebe i na jedan trenutak se darujemo drugima, zaključila je Andrea Jerković, članica užeg organizacijskog tima, kojeg čini i Ena Klepić zadužena za vođenje promocije akcije putem društvenih mreža, ali i Renato Nović, član Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru.
Trenutačno je 50 prijavljenih volontera za razliku od dosadašnjih godina kada ih je bilo oko 150, a organizatori očekuju kako bi se do početka akcije brojka mogla popeti na stotinjak prijavljenih.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno