VINA KER-VIN Perfekcionist i zaigrani unositelj novih sorti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Tomislav Glavić - eko vinar sa 200 odličja i 11 šampionskih titula
Uz zlata i šampionske titule za »crnjake« Cabernet, Merlot, Syrah i cuvee. Tomislav se zaigrao i s Cabernet Francom, jednosortnim Grenacheom, pa dizanjem Plavine, pa Maraštine i posadio još »egzotičan«, makar naš, Grk
Vedran SITNICA
Uz novi vinograd i ovdje prvoposađeni Grk

Viteško vino godine (Maraština), zlatna vina sa Sabatine (Merlot i Cabernet Sauvignon), jedini Grk i Cabernet Franck u Zadarskoj županiji, Plavina za natjecanja, zlatno i srebro sa hrvatskog natjecanja Vina od davnina (Plavina, Maraština), uz 200 odličja i 11 šampionskih tutula sa vinskih smotri, od međunarodnog ogleda na Sabatini, lokalnih, pa do Ludbrega (Plavina).. i sve za eko vina (»To je moja i naša nadinska niša jer smo naj eko selo u državi«).

Čovjek kojem dan traje duže

Sve to i još puno drugog naći ćete kod: predsjednika Udruge nadinskih vinogradara i vinara, predsjednika Udruge vinara Zadarske županije, predsjednika Udruženja obrtnika Benkovca, predsjednika Sekcije poljoprivrede Obrtničke komore Zadarske županije i viteza, odnosno člana Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova. Ne znam jesam li sve nabrojao, da bi predstavio Tomislava Glavića.
Dakle čovjeka kojem dan očito traje nešto duže od 24 sata. I to bez da kažemo da je Ker-Vin u stvari naziv dvojnog obrta - keramika i vino, a smatra ga se vhunskim pedantom od keramičara u Zadarskoj županiji?! Sjetio sam ga se kad smo obilazili vinariju u Alto Adiggeu, kojoj je dioničar i pokretač bio car Franjo Josip, a gdje su prije inoxa i sličnih čuda, preuzetih u vinarstvu iz mljekrastva, ne tako davno, postojali ogromni bazeni za vino obloženi staklokeramičkim pločicama. Glavić bi bio idealan za ta vremena. No, nije nimalo manje idealan za vrijeme ovdašnje - vinske revolucije.

Obiteljski posao s osiguranim nasljeđem

Da li bi se sve navedeno stiglo, a uz obradu 5 ha vinograda? A Tomislavovi vinogradi primjer su vinograda-apoteke, bez travke, s panjima i grožđem postrojenom kao na vojnoj paradi. Stiže, jer kompletna je obitelj, od supruge Tatjane, kćeri Martine i Marte, sina Martina, a nevjesta Antonela je enolog, da spomenemo i to, u poslu i pomoći. Djeca imaju i »zahvalnicu« na svakoj boci:
- Crna vina nose naziv Martin i oznaku sorte (kupaže), bijela Martina, a rose - Marta, prenosi nam Tomislav.
Martin nije samo na boci već je u bocama i njegov »znoj, smijeh i suze« jer je u obrtu s ocem već zaradio 10 godina radnog staža.
- A u poslu od prije, kad me nije ni smio prijaviti, uz smjeh će Martin.
U zaseoku smo Glavića tik nad Nadinskim vinogradima- blatom s kojima je sve ovako ozbiljno počeo:
- Naravno da su sve obitelji imale tradicionalno vinograde i vino za sebe, ali ovo počinje sa podjelom odnosno koncesioniranjem Nadinskih vinograda od naših 112 obitelji. Od tada sam zakupac potom i vlasnik 2,5 ha, a u međuvremenu sam preuzeo i 2,5 ha nasada pokojnog oca, dakle radimo 5 ha, kaže Tomislav.
- 22.000 panja, dodaje Martin.

Od hobija i strasti do pretežnog posla

Vinogradarstvo-vinarstvo je od 2003. uključio u prethodni keramičarski obrt.
Prvotno hobi, pa posa uz posao, pa...?
- Sad već prelazi onaj prvotni keramičarski, dodaje Martin.
Plasman ovdje vinarima ostaje problem, za velike trgovine većina nije, a sa lokalnim ugostiteljstvom i turizmom...?
- Otvoren je kroz županiju i interes župana Božidara Longina i Danijela Segarića osobno, set razgovora u kojima sudjelujemo kao Udruga vinara. Dugo svi pričamo o problemima, a ništa se ne poduzima. Sad smo to otvorili, našli se i s ugostiteljima i moguće je imati pomake već do idućeg ljeta, ističe Tomislav.

Obnovljen vinograd čeka i podrum i kušaonu

Što ste zatekli u vinogradu, a što je sad? I kad je krenula profesionalna proizvodnja, nagrade? I što dalje?
- Bio je Grenache 90% i nešto Cinsauta (sada posvuda sa Nadina nestalog), stari nasad, a od 2008. do 2017. ide obnavljanje i sadnja sadašnjih sorti (vidi okvir Paleta vina), do zadnjeg Grka kojeg smo po preporuci prof. dr. Edija Maletića prvi ovdje posadili, a evo sve su mi količine i bezecirane, a da je bilo i pet put više grožđa otišlo bi. I rijedak je nasad Cabernet Franca kojeg sam kao oca Merlota i Caberent Sauvignona htio iskušati, pa i probati klasičnu bordošku kupažu, iako ga za sad radim jednosortnog. Prva nagrada bila je 2007. za Cuvee, tada drugačiji od sadašnjeg, u Polači na Martinju, s otvorenim vinima. Slijedile su mnoge pa sad imamo 200 odličja, raznih, a i 11 šampionskih titula od ovdašnjih lokalnih smotri, preko Sabatine, kao međunarodnog ogleda, do Ludbrega s kojima drugujemo otkud smo krenuli i s ovdašnjim edukacijama u počecima. Vinograd je sad od 2 do 11 godina star, a crne sorte sa 80% dominiraju. S vinima na tržištu smo od 2012.. I dalje sam dominantno sa 60 do 70% u prodaji grožđa, imamo stalne kupce, dijelom istaknute vinske profesionalce, koji se vraćaju i postižem vrsne cijene, pa je proizvodnja vina ovisno o godini od 5 do 10.000 litara, Najviše se proda starim kupcima, a u lokalima sam manje, jer je to boutiqe proizvodnja. Ograničen prostor podruma razlog je da ne možemo na veću proizvodnju, tu su i financije, a i ne volim srljati bez temeljite pripreme. Ipak sad smo u planu trajnog rješenja s novim podrumom i kušaonom.

Vina Ker-Vin
Nadin 109
23 420 Benkovac
tel. 098-429-111/098-339-670
e-mail: tomislav.glavic1@gmail.com
web: www.ker-vin.hr

 

Paleta vina

Martin Merlot, 075l, 2017. 14,7% alk. - vrhunsko

Martin Syrah, 0,75l, 2016. 14,7% alk. - vrhunsko

Martin Cabenet Sauvignon, 0,75l, 2016., 14,6% alk. - vrhunsko

Martin Cabernet Franc, 0,75l, 2018,, 14,5% alk. - u pripremi

Martin Grenache, 0,75l, 2019. u pripremi

Martin Cuvee (Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Grenache), 0,75l, 2018., 14,5% alk. - vrhunsko

Martin Plavina, 0,75l, 2019. - u pripremi

Martina Maraština, 0,75l, 2019. 13,5% alk. - kvalitetno

Martina Grk, 0,75l, 2019. 15% alk. - vrhunski

Marta Rose (Grenache), 0,75l, 2019., 12,5alk. - kvalitetno

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)