Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Pomiču granice programom »Upoznajmo i spoznajmo zvučnu knjigu«

02.10.2021. 09:40


Povodom 15. Tjedna cjeloživotnog učenja Znanstvena knjižnica Zadar organizira edukaciju kojom će biti prezentiran put nastanka zvučne knjige, a sudionici će moći, u studiju za izradu zvučne knjige, poslušati zvučnu knjigu iz fonda Knjižnice po vlastitom odabiru. Zainteresirani sudionici dobit će i pristupne podatke za korištenje zvučnih knjiga i iz vlastitog doma.
– Povodom Tjedna cjeloživotnog učenja željeli smo napraviti nešto novo i nešto što nije tradicionalno vezano uz cjeloživotno učenje, već se nekako indirektno povezuju. Tako smo došli do programa »Upoznajmo i spoznajmo zvučnu knjigu« u kojem svim zainteresiranima predstavljamo građu Znanstvene knjižnice koja je prilagođena osobama s poteškoćama.


Važnost inkluzije
– Ovaj program prvenstveno je namijenjen teže pokretljivim te slijepim i slabovidnim osobama, ali tijekom godina iz knjižnice smo uvidjeli važnost inkluzije i osoba s disleksijom i disgrafijom kao i svih stručnjaka koji su uključeni u probleme osoba koji ne mogu čitati standardnu tiskanu građu, među njima su logopedi, nastavnici i pomoćnici u nastavi, ali i roditelji čija djeca imaju navedene poteškoće, rekao je Tomislav Blažević, djelatnik Znanstvene knjižnice i jedan od organizatora ovih edukacija te dodao kako im je upravo to i bila misao vodilja.
Željeli smo na neki način spojiti logopde, defektologe, pomoćnike u nastavi, pedijatre i druge stručnjake koji rade s djecom koja imaju problema s čitanjem i neprepoznavanjem slova. Željeli smo im pokazati kako u svom radu mogu koristiti upravo naš fond knjiga, kako im omogućiti da i oni čitaju, da budu ravnopravni sudionici cijelog sustava učenja i obrazovanja, pojašnjava Blažević te pritom dodaje kako je Znanstvena knjižnica jedna od rijetkih knjižnica u Hrvatskoj koja je prilagođena osobama s poteškoćama. Edukacija se održavala od 27. rujna do 1. listopada od 16 do 17 sati u čitaonici prilagođenoj osobama s invaliditetom koja se nalazi u prizemlju Znanstvene knjižnice.


Osluškivanje potreba korisnika
Inače, Znanstvena knjižnica Zadar ulaže posebne napore kako bi knjižnične usluge približila osobama s invaliditetom. Od 2010. godine u Knjižnici djeluje Čitaonica prilagođena osobama s invaliditetom, a ovim programom i edukacijama nastojali su senzibilizirati i širu javnost za probleme osoba s poteškoćama. Osim toga, knjižnica svakodnevno pruža usluge osobama s teškoćama, tako je slabovidnim osobama omogućeno povećalo, a slijepim osobama računala s čitačem zaslona, a stručni djelatnici knjižnice pomažu korisnicima pri pretraživanju i posudbi knjižnične građe te podučavaju korisnike samostalnoj upotrebi raspoloživih pomagala.
– Osim Hrvatske knjižnice za slijepe mi jedini imamo ovakve pogodnosti za rad s osobama s poteškoćama, za korisnike u kolicima imamo pristupnu rampu, imamo zvučni studijo i opremljenu Čitaonicu te smo opremljeni i za Zadar, ali i za regiju, objašnjava Blažević te nastavlja kako stalno osluškuju potrebe svojih korisnika i od njih traže povratnu informaciju kako bi znali što im je potrebno.
– Na zahtjev slijepih korisnika, konvertira se tiskana knjižnična građa u njima čitljiv elektronični oblik objašnjava dalje knjižničar te dodaje kako su veliki dio zvučnih knjiga napravili sami i to sukladno željama korisnika pa se tako najviše snimaju djela suvremenih zadarskih autora kao što su Tomislav Marijan Bilosnić, Slavko Govorčin, Ante Sikirić, Želimir Periš. U snimanju zvučnim materijalana najviše im pomažu smjernice koje je izdala Međunarodna udruga knjižničarskih društava.
 




***Više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista!