Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Groblja – počivališta mrtvih i briga živih

Autor: Velimir Brkić

01.11.2009. 23:00
Groblja – počivališta mrtvih i briga živih

Foto: Velimir BRKIĆ



U tijeku je druga faza izgradnje novog starigradskog groblja vrijedna 14,3 milijuna kuna. Na mjesnom groblju u Selinama predviđeno je proširenje i izgradnja mrtvačnice. Lokacijska dozvola je ishodovana te očekujemo građevinsku dozvolu. I na groblju u Tribnju je predviđena gradnja mrtvačnice, kaže općinski načelnik Krste Ramić
Ovih dana odlazimo na grobove naših pokojnika i nosimo cvijeće i palimo svijeće, molimo. Groblja nas podsjećaju koja je naša sudbina, mjesta gdje doživljavamo krhkost ljudske egzistencije. Smrt nas nekako ponovno sastavlja. Groblja su i mir mrtvih i briga živih.
Općina Starigrad uz pomoć Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Zadarske županije u posljednjih nekoliko godina ulaže znatna financijska sredstva kako bi podigla razinu ukopa, dostojnog početku trećeg tisućljeća. Općinska vlast je poduzela krupne korake kako i ovo područje ne bi zaostajalo za drugima u Hrvatskoj.
Groblja pretijesna
– U tijeku je druga faza izgradnje novog starigradskog groblja vrijedne 14,3 milijuna kuna. Na mjesnom groblju u Selinama predviđeno je proširenje i izgradnja mrtvačnice. Lokacijska dozvola je ishođena, očekujemo građevinsku dozvolu. I na groblju u Tribnju je predviđena gradnja mrtvačnice radi podizanja kulture sprovoda i civiliziranijeg odavanja počasti počivalištima svojih bližnjih, kaže općinski načelnik Krste Ramić, dodajući da Općina nastoji graditi svoju budućnost u duhu bogate tradicije, a istodobno odgovoriti svim zahtjevima modernog života i uspješnog poslovanja.
Podgorska mirila nekadašnjih 13 velebitskih zaseoka otišla su u povijest te vjerno sačuvana za podsjećanje na prošlost i jedinstvenu turističku ponudu. Mirilo (mjera) se označavalo za svakog pokojnika uzglavnim i podnožnim kamenom, popločenjima između njih te simbolima u plitko urezanom reljefu uzglavnog kamena. Mirila koja su se štovala i posjećivala više od samoga groba danas tek čuvaju uspomenu na pokojnike preminule na planinskim obroncima, koje se moralo prenositi do seoske crkve i do groblja na kojem ih se pokapalo. Ovih dana, usprkos recesiji, pozvani smo shvatiti pravu simboliku uređivanja grobova najmilijih.
Postojeća groblja u Starigradu i Selinama postala su pretijesna, neprimjerena trenutku življenja. Izgradnjom novog groblja u Starigradu i proširenjem postojećeg groblja u Selinama omogućit će se da svaka obitelj ima svoju grobnicu, poručuje Ramić.
Manjak ukopnih mjesta na postojećem starigradskom groblju postoji već desetljećima, a novo groblje trebalo bi riješiti problem nedostatka grobnica za najmanje sljedećih 100 godina.
Zahtjevni radovi
Trenutačno se izvode radovi na izgradnji 150 grobnica s tri i šest ukopnih mjesta, 40 skupnih grobnica, mrtvačnica i kameni zid oko groblja. Vrijednost investicije iznosi 14,3 milijuna kuna koju je etapno doznačuje Kalmetino ministarstvo te Općina, odnosno žitelji koji imaju koncesiju nad grobnicama. Kalmetino ministarstvo u izgradnji starigradskog groblja sudjelovat će s ukupno 9,3 milijuna kuna. Projektant groblja je tvrtka BOS projekt, izvođač radova tvrtka Ploter, a nadzor vrši tvrtka Denmar iz Zadra, kazao je Ramić istaknuvši da dosadašnja investicija iznosi oko 20 milijuna kuna ako se računaju i radovi u protekle četiri godine kad se izgradilo 106 grobnica sa po tri i šest ukupnih mjesta, spomeničko-memorijalni plato i zemljani radovi.
– Usprkos gotovinskom popustu i obročnom plaćanju dok nije započela izgradnja prvih grobnica bila je relativno slaba zainteresiranost građanstva za grobnice. No, čim su se započele uočavati vizure novog groblja za kupnju grobnica pojavio se izuzetan interes tako da nam je i ovih novih 150 grobnica, odnosno sveukupno 256 grobnica, zaista premalo. Naime, već postoji čak 37 novih zahtjeva za grobnicu, upoznaje nas Ramić dodajući kako su započeli i ukopi u novom groblju.
Iako je još uvijek gradilište, novo starigradsko groblje je već jedno od najljepših duž cijele županije, posebice svojom lokacijom i arhitektonskim rješenjem. Posebna estetska kvaliteta novog groblja na obroncima krševitog Velebita, na Brigu Šikića, je u tome da se svojim kamenim zidovima, prilazima, stepenicama, rasporedom grobnica i arhitektonskim rješenjem jednostavno stopilo s podvelebitskim okolišem.
Novo groblje na kosom kamenitom terenu ima dimenzije 150 puta 100 metara, odnosno gradi se na površini od oko 15 tisuća metara četvornih. Zbog specifičnosti terena radovi na groblju nadasve su zahtjevni. No vizure konačnog izgleda bude zadovoljstvo i ponos, reći će Ramić.
Usprkos recesiji vrijeme desetljećima duge stagnacije je prošlo te su Podgorci odlučno krenuli u budućnost s naglaskom na razvoj ovog podvelebitskog kraja.
– Želimo da Općina Starigrad bude bliska svakom građaninu, da bude srdačno i neponovljivo iskustvo svakom gostu, a da istodobno bude Općina koje će se sa svojim sadržajima mjeriti s razvijenim županijskim i hrvatskim općinama. A kad je mijenjamo, nastojimo je mijenjati sa željom da identitet, tradicija i šarm ostanu isti, zaključio je Krste Ramić.