Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ivan Ljubičić osvojio Lyon

Autor: Zlatko Horvat

01.11.2009. 23:00
Ivan Ljubičić osvojio Lyon


Ivan Ljubičić drugi je put osvojio Lyon i dočekao naslov poslije 29 mjeseci! Načekao se, post je trajao od lipnja 2007. godine i trave ‘s-Hertogenboscha. Poslije premijernog ATP naslova 2001. godine, Ljubičić je sada pokvario francuski party, nakon što se rekordnih sedam domaćih tenisača našlo u četvrtfinalu Lyona. No, kao pobjednik je izašao Ljubičić, koji je osvojio deveti naslov u karijeri, svladavši u finalu Michaela Llodru sa 7:5, 6:3 poslije jednog sata i 36 minuta igre. Za razliku od Ljubičića, Marin Čilić se jučer nije upisao u pobjednike, u finalu Beča Čilića je sa 6:4, 6:3 svladao Austrijanac Jurgen Melzer.
Ljubičić je kod 5:5 spasio dvije break lopte, što se pokazalo presudnim. U idućem je gemu oduzeo servis Francuzu, 107. igraču svijeta, dobivši prvi set. Istina, druga dionica nije najbolje počela za Ljubičića, Llodra je poveo sa 2:0. No, Ljubičić je uzvratio sa pet gemova u nizu, serijom koja mu je otvorila put do trofeja u meču u kojem je Ljubičić iskoristio tri od devet, a Llodra jednu od četiri break lopte.
– Lyon je posebno mjesto za mene. U Lyonu sam osvojio prvi turnir, sada sam u istom gradu osvojio prvi turnir kao otac. Sin Leonardo za tri dana slavi prvi rođendan i nema boljeg dara od ovog! – rekao je Ivan Ljubičić na svečanom proglašenju. Leonardo je također bio u Lyonu, zajedno s mamom Aidom, ali nije ga bilo na finalu…
– Mučio sam se s ozljedama u posljednje vrijeme. Zato bih želio uživati u ovom naslovu. Bit će slavlja, ali nema stanke, ovog tjedna igram u Baselu.
Dan ranije Ljubičić je u polufinalu pobijedio Arnauda Clementa sa 6:2, 6:4, koji mu je s puta maknuo Tsongu, a Llodra Gillesa Simona. Ljubičiću je za naslov pripalo 103.400 eura i 250 bodova, koji ga vode na 24. mjesto ATP ljestvice. Bio je to 21. finale Ljubičića u karijeri, prvi poslije veljače i Zagreba 2008. godine (Stakovski).
Marin Čilić nije uspio osvojiti Beč i priključiti se Goranu Ivaniševiću i Ivanu Ljubičiću na listi pobjednika. Znao je Čilić da ga čeka Davis Cup atmosfera, gledatelji su silno željeli pomoći Jürgenu Melzeru, 35. igraču svijeta, rođenom prije 28 godina upravo u Beču. Melzer je postao prvi austrijski pobjednik ovoga turnira poslije 1988. godine i pokojnoga Horsta Skoffa.
Nastavio je Melzer dominaciju nad hrvatskim tenisačima, protiv kojih sada ima omjer 15-4. Jedini protiv kojeg je u minusu je upravo Čilić, kojeg je jučer dobio prvi put u četvrtom pokušaju. Ljubičić (0-4), Karlović (0-5), Ančić (1-2) i Zovko (0-3) su u minusu…
Pobjedniku Melzeru je pripalo 86.500 eura, Čiliću 49.950 eura i 150 bodova, koji mu neće ući u ukupni zbroj za ATP ljestvicu, kao ni među bodove za London i ATP finale budući da je popunio kvotu na ATP turnirima kategorije 250. No, zato su iduća dva tjedna ključni u lovu na London.
 


Samo jedno dvostruko slavlje


Četvrti put u povijesti dva hrvatska tenisača igrala su finale na dva ATP-a u istom danu. Ivan Ljubičić i Mario Ančić su u veljači 2005. godine bili u završnici Dubaija i Scottsdalea. Ljubičić je poražen od Rogera Federera, Ančić od Australca Arthursa. Osam mjeseci kasnije Ljubičić je slavio u Metzu (Monfils), dok je Ančić poražen u Tokiju (Moodie) nakon što je prokockao dvije meč lopte. Konačno, treća sreća stigla je 2007. godine kada je Ivan Ljubičić osvojio ‘s-Hertogenbosch (Wessels), a Ivo Karlović Nottingham (Verdasco). Hrvatski tenis je imao razloga za dvostruko slavlje i 1996. godine, kada je Iva Majoli osvojila Tokio, a Goran Ivanišević Zagreb.
Igrala su se i dva hrvatska finala, u Umagu 1990. godine Goran Prpić je pobijedio Gorana Ivaniševića, dok je u Zagrebu ove godine Marin Čilić bio bolji od Marija Ančića.