Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Opasna, ali i prolazna skupina

Autor: Matej Lordanić

01.11.2009. 23:00
Opasna, ali i prolazna skupina


Zadar, hrvatski viceprvak nalazi se u skupinu C Eurokupa zajedno s grčkim Arisom, izraelskim Hapoelom, te litavskim Šiauliaijem. Predstavnici svih klubova složili su se da će sva gostovanja biti teška, jer sve četiri momčadi imaju bučne navijače i iznimno teško ih je pobijediti na njihovom parketu. Prolazak u drugi krug nije nerealno očekivati, no za ostvarenje toga cilja nasušna je potreba pobjeđivati kod kuće, a eventualni bodovi s gostovanja bili bi zlata vrijedni.
Bez mnogo dvojbi, najzvučnija momčad skupine C je solunski Aris. Iz novije povijesti toga kluba valja istaknuti poraz u finalu ULEB kupa 2006. godine od moskovskog Dinama. Ove sezone košarkaši Arisa nastupali su u kvalifikacijama za Euroligu, no u dva susreta bolji od njih je bio Maroussi. Aris je bio bolji 69:67 u prvoj utakmici, ali Maroussi ih je u drugoj deklasirao 89:60 i plasirao se u Euroligu. Osim neuspjeha u kvalifikacijama za Euroligu, Aris nije dobro počeo sezonu ni u domaćoj ligi. Poraz u 1. kolu od Olympiacosa nije tragedija, ali uvjerljivih -35 od PAOK-a sigurno neće dobro odjeknuti u svlačionici solunskoga kluba. Vrijedno je još spomenuti kako je nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Euroligu smijenjen trener Andrea Mazzon, kada kormilo kluba preuzima bivši trener AEK-a i Pamese, grčki stručnjak Fotis Katsikaris.
Neuigrani Aris
Najveće ovlasti na parketu ima Amerikanac Keydren Clark. Ovaj, 180 cm visoki, razigravač prošle je sezone, također nastupao u žutom Arisovom dresu. U šest utakmica Eurocupa prosječno je bilježio 14.5 koševa uz 3.3 asistencije. Osim njega, u momčadi su još tri Amerikanca: braniči Quinton Day i Aaron Miles te krilni igrač Jeremy Richardson. Richardson u svojoj biografiji ima i nastup u NBA ligi prošle sezone, u dresu Orlando Magica, ali u prvih nekoliko utakmica ove sezone još nije dokazao da je pojačanjhape za momčad Fotisa Katsikarisa. Branič Aaron Miles je zablistao u svom debiju u Arisu protiv Olympiacosa postigavši 27 poena, a uz to je iza njega solidna euroligaška sezona u dresu Panioniosa. Stoga je za očekivati da će Miles biti jedna od udarnih napadačkih oštrica solunske momčadi. Uz već nabrojane igrače, u momčadi je engleski centar Andrew Betts koji je ovoga ljeta na Eurobasketu branio boje Ujedinjenog Kraljevstva. On je na EP-u u Poljskoj prosječno postizao 6.5 poena uz 3.5 skoka, dok je prošle sezone u dresu Arisa bio na prosjecima od 9.7 koševa i šest skokova. Ostatak momčadi čine grčki igrači, a najpoznatiji su Nikos Hatzivrettas i Demos Dikoudis, bivši igrači Panathinaikosa. Poznato ime u europskoj košarci je i Mihalis Kakiouzis, bivši igrač Montepaschija iz Siene, Barcelone, Efes Pilsena i AEK-a. Trener Katsikaris u rotaciji koristi još i Nikosa Barlosa koji može popuniti obje krilne pozicije.
Prvih nekoliko utakmica ove sezone pokazuju kako momčad Arisa još nije posložena i uigrana. Trenera Katsikarisa očekuje još mnogo rada, a uz to, poteškoće mu predstavlja i ozljeda centra Demosa Dikoudisa. Srećom, Zadar s Arisom igra već u 1. kolu, 24. studenoga u Dvorani Krešimira Ćosića. Zadrani stoga imaju realna uporišta nadati se pobjedi jer neuspjeh u kvalifikacijama za Euroligu, kao i dva poraza u domaćoj ligi govore da Aris nikako nije nepremostiva prepreka, iako ima kvalitetnu vanjsku liniju i solidne igrače pod košem.
Hapoel pobjednik 2004.
Momčad Hapoela iz Jeruzalema je stari znanac Zadra iz Eurokupa. Podsjetimo, Zadar i Hapoel su prije dvije godine bili u istoj skupini tadašnjeg ULEB kupa. Vrijedi naglasiti kako je te sezone Zadar u Jazinama svladao Hapoel s čak 28 poena razlike, ali obje momčadi su do danas u potpunosti promijenile svoje sastave. Hapoel ima značajnu povijest u Eurokupu, budući da je 2004. godine podignuo trofej za pobjednika toga natjecanja, pobijedivši u finalu Real iz Madrida.
U odnosu na prošlu sezonu, Hapoel je ostavio samo dva igrača, Sharona Shasona i Yuvala Naimyja, dok je ostatak momčadi promijenjen. Momčad iz Jeruzalema je pojačana kvalitetnim igračima, a novopridošli Amerikanci su već u prvim utakmicama pokazali kako će biti udarne igle i najvažniji igrači trenera Guyja Goodesa. Chester Tre Simmons, prošlosezonski igrač Maccabija iz Tel Aviva, u prvim se utakmicama pokazao kao odlična kupovina. U dvije kvalifikacijske utakmice Eurokupa protiv francuskog Roannea postizao je postigao 22, odnosno 20 poena, dok je u 1. kolu domaće lige protiv Maccabija iz Rishona zabio 25. Uz Simmonsa, pozicije dva i tri odlično pokriva Dijon Thompson, dobar strijelac i kvalitetan skakač koji je u Izrael došao iz ukrajinskog Azovmaša. Pod obručem ordiniraju Kevinn Pinkney i Leo Lyons, a potonji je došao sa Sveučilišta Missouri gdje je pokazao dobar šut izvana, solidne fizičke predispozicije te raznovrsnost u igri. Kevinn Pinkney već ima iskustvo igranja u Europi, budući da je prošle sezone uspješno nastupao u dresu talijanskog Cantua, gdje je prosječno bilježio 14.2 poena uz 7.2 skokova, a njemu i Lyonsu će pod košem pomagati Uri Kokia, te Sharon Shason, inače vrlo opasan u šutu za tri poena. Opasan je i Brandon Hunter koji je prošle sezone u dresu Premiate Montegranaro bilježio 13.3 poena i 9.5 skokova u prosjeku. Bekovske pozicije pokrivaju talentirani razigravači Yuval Naimy i Yogev Ohayon.
Hapoel je za ovu sezonu složio kvalitetnu i napadački potentnu momčad, vrlo opasnu u šutu te sposobnu svima pomrsiti račune. Ton u igri ovoj momčadi, očito je, davat će Amerikanci Simmons, Thompson, Pinkney i Lyons, uz pomoć domaćih igrača Shasona i Naimyja.
Treća litavska momčad
Iako momčad litavskog Šiauliaia postoji tek od 1994. godine, vrlo brzo su se prometnuli u treću silu litavske košarke, iza nedodirljivih Žalgirisa i Lietuvos Rytasa. Poznati trener Antanas Sireika složio je momčad sazdanu ponajviše od domaćih igrača, uz pomoć tek dvojice Amerikanaca i jednoga Letonca. U prvih šest kola Baltičke lige to se pokazalo dobrim receptom. Šiauliai je u 1. kolu kod kuće izgubio od Žalgirisa, u drugom je kući ispratio Nevežis s čak 26 poena razlike, da bi potom redom pobjeđivao Valmieru, Tartu Rock i Ventspils, sve do posljednjega kola kada je uvjerljivo poražen od Lietuvosa iz Rytasa. Najopasniji igrač Šiauliaia je 21-godišnje krilo Deividas Gailius, igrač vrlo opasan u šutu za tri poena. Trenutačno je s prosjekom od 21.2 poena prvi strijelac lige. Poziciju krila pokriva prekaljeni Mindaugas Žukauskas koji je produžena ruka trenera Sireike na parketu. Žukauskas je u svojoj bogatoj karijeri bio član Žalgirisa, Montepaschija iz Siene, Scavolinija, te ljubljanske Olimpije. Na krilnim pozicijama, također igraju talentirani Mindaugas Kuzminskas i Amerikanac Brandon Brown. Prilično veliku minutažu uživa američki razigravač Derrick Low uz kojega par braniča čini Siksnius. Low, 188 cm visoki branič, prošle je sezone igrao u Australiji, te u francuskom Rouenu, a ove sezone za Šiauliai prosječno postiže 12.3 poena uz 4.3 asistencije. Pod košem ordiniraju Letonac Raitis Grafs, te Vytautas Sarakauskas. Grafs, inače letonski reprezentativac, prošle je sezone nastupao u dresu ASK Rige s kojom je igrao protiv Zadra. U dvije utakmice protiv Zadra Grafs je postigao 14, odnosno 10 poena. Manju minutažu znaju dobiti i Vaidotas Volkus i Zilvinas Petraitis koji u momčadi imaju sporedne uloge. Momčad s klupe vodi trofejni trener Antanas Sireika, osvajač zlatne europske medalje s reprezentacijom Litve na EP-u Švedskoj 2003. godine. U svojoj kolekciji Sireika ima i brončanu olimpijsku medalju iz Sydneyja koju je, također osvojio s reprezentacijom Litve.
Ipak, Šiauliai je najslabija momčad ove skupine, ali i s njima svakako treba biti na oprezu. Litavske momčadi su uvijek opasne ako ih krene šut, a Šiauliai ima mnogo igrača koji su itekako sposobni zagorčati život Zadru. Uz to, zna se da je košarka u Litvi sport broj jedan, pa će Zadrane osim u Jeruzalemu i Solunu, koji su dobro poznati kao vrlo neugodni parketi za goste, i u Šiauliaiu čekati vruća atmosfera.


Skupina C


24.11.2009. Zadar – Aris, Hapoel – Šiauliai.
1.12.2009. Šiauliai – Zadar, Aris – Hapoel.
8.12.2009. Hapoel – Zadar, Šiauliai – Aris
15.12.2009. Zadar – Hapoel, Aris – Šiauliai.
5.1.2010. Aris – Zadar, Šiauliai – Hapoel.
12.1.2010. Zadar – Šiauliai, Hapoel – Aris.




 


Dodi: Aris favorit skupina


Generalni menadžer Hapoela Gigi Dodi nakon ždrijeba je poručio kako kao favorit ove skupine vidi momčad Arisa.
– Naša je skupina izrazito jaka. Aris je jedna od najvećih momčadi u Europi i oni su, po mom mišljenju, glavni favoriti. I ostale momčadi iz skupine, međutim, kao i Aris, imaju odane navijače.