Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Oprez, prati vas Sjena!

Autor: Ivana Burica

01.11.2009. 23:00
Oprez, prati vas Sjena!

Foto: Adam VIDAS



Kad radim na rješavanju ljubavnih jada, moje je da utvrdim činjenice na koje naiđem u radu. Ljubavnike mogu snimiti ako u javnosti izmjenjuju nježnosti, no čim oni za sobom zatvore vrata, tu prestaje moja ingerencija, priča detektiv Sjena
Vinko Grgić, vlasnik i osnivač privatne detektivske agencije “Detektiv Sjena”, prvi je privatni detektiv u Zadru. Štoviše, jedini je i na cijelom obalnom potezu od Rijeke do Splita te 13. od dosad ukupno 14 registriranih privatnih detektiva u cijeloj zemlji.
Agencija “Detektiv Sjena” osnovana je 1. srpnja 2009. godine, a prema riječima njenog vlasnika, već je u prvih nekoliko mjeseci svojeg postojanja poslovala “kao velika”.
– Ne bih imao ništa protiv kad bi se nastavilo ovim tempom. Moje dosadašnje iskustvo pokazuje da je ova vrsta djelatnosti na zadarskom pa i širem području itekako potrebna i, po svemu sudeći, bit će posla, kazuje prvi zadarski privatni detektiv, po struci profesor matematike i fizike.
Pa, otkud matematičar i fizičar u detektivskim vodama, pitamo.
Od profesora do detektiva
– U prosvjeti sam radio desetak godina do početka Domovinskog rata kada sam pristupio u aktivni sastav policije. Kroz rat sam bio zapovjednik temeljne policije, voditelj odsjeka granične pomorske i aerodromske policije, a za vrijeme vojno-redarstvenih akcija Bljesak i Oluja bio sam zapovjednik policijske i interventne satnije. Tijekom 1997. godine postao sam voditelj odsjeka ratnog zločina i terorizma. Aktivno sam sudjelovao u radu odsjeka općeg kriminaliteta i odsjeka kriminaliteta zlouporabe opojnih droga. U mirovinu sam, na vlastiti zahtjev, otišao 30. lipnja 2009. kao voditelj smjene u dežurstvu PU zadarske. Na ideju o bavljenju ovim poslom došao sam razmišljajući što ću raditi kad odem u mirovinu. Naime, osjećam se radno sposobnim i imam želju stvarati pa nisam sebe mogao zamisliti kao nekog klasičnog umirovljenika. Prvo sam se tako planirao vratiti prosvjeti i tamo raditi po ugovoru o djelu. No, po ugovoru o djelu ne bih mogao raditi u nastavi pa sam morao promijeniti taj plan. Pala mi je na um ideja o bavljenju detektivskim poslom te sam, da bih postao detektivom, u MUP-u položio ispit i stekao formalnu titulu privatnog detektiva, ispričao nam je Vinko Grgić. Ipak, nije nam se pohvalio i da je tijekom svog djelovanja u policiji primio više pohvala i priznanja za svoj rad te je završio i obuke u organizaciji FBI-a, a član je IPA-e (međunarodna policijska udruga) te da je u svom dosadašnjem iskustvu usavršio sve metode detektivskog posla. Podatke o tomu pronašli smo na web stranicama detektivske agencije www.detektiv-sjena.com.
Osim toga Vinko Grgić je od 2001. godine i ponosni vlasnik Zahvalnice Vlade RH za izradu memorijala u postupku kojega RH vodi protiv SR Jugoslavije pred Međunarodnim sudom pravde zbog kršenja odredbi Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.
Internetske krađe
Kad je o vrsti slučajeva s kojima se dosad susretao riječ, Grgić ističe da nema pravila te da ga se angažira za rješavanje najrazličitijih situacija: od korporativnih prijevara, preko utvrđivanja krađa na internetu do klasičnih ljubavnih problema, a zvali su ga i iz jedne strane detektivske agencije radi prikupljanja dokaza o okolnostima smrti jedne osobe iz RH koja je u toj zemlji imala životno osiguranje.
– To mi je jedan od dosad zanimljivijih slučajeva, a moje je bilo da prikupim dokaze o uzrocima smrti, vrijeme i mjesto gdje je osoba pokopana i sve ostale okolnosti oko toga. Nakon što sam sve proučio i dokumentirao podatke sam dostavio naručitelju. Ne, ne bih se izjasnio o tomu što sam utvrdio. Tim više što i ne znam je li slučaj dosad riješen, tajanstven je naš sugovornik koji dodaje da ga možda najčešće angažiraju vlasnici privatnih tvrtki.
– Trenutačno radim za nekoliko privatnih firmi čiji su vlasnici osjetili da im u tvrtki nestaju vrijedni alati, da su im djelatnici neodgovorni prema radnim obvezama i sredstvima za rad. U tim sam se firmama otvoreno predstavio ljudima tko sam i što sam te su oni svjesni da će moja izvješća biti dokaz o njihovu odnosu prema radu. Zovu me i za korporativne prijevare. Kad naiđu takve ponude, surađujem sa stručnjacima iz te domene. Nakon provedene istrage objedinim naša izvješća te ih dostavim naručitelju, kazuje Grgić koji na pitanje je li imao slučajeve krađe identiteta odgovara niječno. No, bilo je, kaže, slučajeva internetskih krađa koje je uspješno riješio.
Kad se spomene privatni detektiv, “ljubavni jadi” prva su asocijacija.
“U lovu” na ljubavnike
– Da, imao sam nekoliko takvih slučajeva i zanimljivo je reći da su ljubavnici i ljubavnice češće nego supružnici ti koji traže detektivske usluge. Mogu reći da mi je posao općenito dinamičan, a da su upravo ljubavnici najzabavniji klijenti. Ne, detalje o poslu ne bih iznosio tako da ljudi koji osjećaju da bi im netko mogao biti za vratom ne bi postali paranoični, u šali će naš sugovornik. No, u šali je uvijek barem pola istine.
– Kad je riječ o “ljubavnim jadima”, uskačem svojim kolegama iz Splita i Zagreba, a tako i oni meni. Ovo je mala sredina pa “ljubavne jade” na ovom području rješavaju moji kolege iz drugih sredina, priča Grgić.
Pitamo ga prerušava li se na zadacima i na koji način “hvata ljubavnike”.
– Ne, ne prerušavam se. Dapače, treba biti što manje upadljiv te se izgledom i ponašanjem što više prilagoditi sredini. Poželjno je nositi neutralne boje odjeće, a nije dobro niti da je automobil, primjerice, crven. Kad radim na takvim slučajevima, moje je da utvrdim činjenice na koje naiđem u radu. Ljubavnike mogu snimiti ako u javnosti izmjenjuju nježnosti, no čim oni za sobom zatvore vrata, tu prestaje moja ingerencija, priča detektiv Sjena koji je kao posebno drag izdvojio slučaj ljubomornog supruga koji je dao pratiti svoju suprugu.
– Kad sam mu predočio činjenice koje govore o kretanju i boravku (vani) njegove supruge, da se zadržava na mjestima kao što su pedikura, manikura, frizeri i slično, suprug je bio toliko sretan da mi je ponudio bonus. I osobno mi je drago da je slučaj tako završio. Naime, nisam baš sretan ako moj posao rezultira rastavom nečijeg braka.
– Za neke slučajeve sam naručitelje usluga odgovarao od svojeg daljnjeg aganžmana budući da u nekoliko dana svojih opservacija nisam bio na tragu njihovih sumnji. No, naručitelji usluga bi inzistirali da nastavim s radom. Ipak, ako će to nekome donijeti mir, smatram to prihvatljivim, kazao je Grgić.
 


Koliko košta usluga detektiva?


Usluga detektiva iznosi 200 kn (bez PDV-a) po satu + stvarni troškovi.
Standardna usluga uključuje angažman jednog detektiva, uporabu vozila i detektivske tehnike.
Izračun satnice započinje od trenutka polaska detektiva iz sjedišta detektivske agencije prema odredištu i završava dolaskom detektiva u sjedište.
*Pod stvarnim troškovima podrazumijevaju se prijevoz, putovanje, telefonske usluge, poštanske usluge, stručne konzultacije i posebne nagrade ili naknade za prikupljanje informacija.
Korištenje vozila: 4 kn po kilometru, do 10 kilometara je besplatno.




 


Priroda posla


Privatni detektiv pomaže fizičkim i pravnim osobama (bankama, osiguravajućim društvima, odvjetničkim uredima i slično) u:


pronalaženju i analiziranju informacija
povezuje tragove u rješavanju misterija
otkriva podatke u predmetima pravne, financijske ili osobne prirode
vrši provjere i utvrđuje vjerodostojnost podataka i zaposlenika
istražuje računalne prijevare kao što su krađe identiteta, uznemiravajući e-mailovi i nezakonito preuzimanje zaštićenog materijala
privatni detektiv također pruža pomoć u istrazi sudskih postupaka, zaštiti predmeta, slučajeva nestalih osoba i bračnih problema.