Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Paški sirevi jednostavno najbolji!

Autor:

01.11.2009. 23:00
Paški sirevi jednostavno najbolji!

Foto: Alenka FESTINI



Udruga uzgajivača paške ovce “Rogujica” postala članicom Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza.
– Kao članovi Saveza ostvarit ćemo kvalitetnu suradnju s ostalim udrugama, a sigurno je da ćemo tako imati više informacija i mogućnosti za razvijanje kvalitete svoje djelatnosti, rekao je Ante Čemeljić
Frane Čemeljić, Ivica Oliverić, Emil Oštarić i Krunoslav Vidas, ovčari i mljekari s otoka Paga, osvojili su zlatne plakete za kvalitetu paškog sira na 10. izložbi hrvatskih ovčjih i kozjih sireva u Poreču. Njihov uspjeh poprima jasnije obrise ako se zna da je za zlatnu plaketu u Poreču konkuriralo čak 146 vrsta sireva 52 različita proizvođača.
Na manifestaciji su s otoka Paga sudjelovali još i predstavnici Udruge uzgajivača paške ovce “Rogujica” iz Paga – Ante Donadić, predsjednik, Ante Čemeljić, tajnik te članovi Upravnog odbora “Rogujice” Tonći Sabalić i Ante Donadić mlađi.
Dojmove sa 10. izložbe hrvatskih ovčjih i kozjih sireva u Poreču s nama je podijelio Ante Čemeljić koji se pohvalio i da je Udruga uzgajivača paške ovce “Rogujica” postala članicom Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza.
– Jako nam je drago što je naša Udruga primljena u Savez. Naime, kao članica Saveza ostvarit ćemo kvalitetnu suradnju s ostalim udrugama, a sigurno je da ćemo tako imati više informacija i mogućnosti za razvijanje kvalitete svoje djelatnosti, rekao je Ante Čemeljić, koji je kao predstavnik Paga primljen u Upravni odbor Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza.
Čemeljić napominje da su članovi “Rogujice” već ozbiljno krenuli s nizom projekata čiji je cilj ovčarima pomoći u poslu te im omogućiti da rade bolje i kvalitetnije.
Udruga je tako organizirala nekoliko predavanja na kojima su predavači bili stručnjaci u mljekarstvu.
Osim toga, od ovoga je vikenda krenuo još jedan projekt – edukacijski tečaj za zvanje mljekar – sirar. Tečaj se održava u suradnji s Prirodnoslovnom školom iz Karlovca, a prijavljeno je 25 paških ovčara.
Kako doznajemo u “Rogujici”, tečaj se sastoji od 125 sati nastavnog dijela te od dijela obuke na terenu. Predavanja će se održavati tijekom vikenda u večernjim satima. Polaznici tečaja od stručnjaka će moći doznati i naučiti puno važnih i novih stvari vezanih uz ovčarstvo i mljekarstvo. Poput hranidbe ovaca, reprodukcije i zoohigijene, mužnje i održavanja opreme za mužnju, kao i još mnogo toga vezanog uz proizvodnju sira, održavanje tehnologije za sirenje pa sve do same prodaje sireva na tržištu. Po završetku tečaja svi polaznici stječu zvanje mljekar-sirar, koje mogu upisati u radnu knjižicu.