Paški sirevi jednostavno najbolji!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
pag_cemeljic
Alenka FESTINI
Ante Čemeljić primio je zlatnu plaketu uime svojeg oca Frane Čemeljića

Frane Čemeljić, Ivica Oliverić, Emil Oštarić i Krunoslav Vidas, ovčari i mljekari s otoka Paga, osvojili su zlatne plakete za kvalitetu paškog sira na 10. izložbi hrvatskih ovčjih i kozjih sireva u Poreču. Njihov uspjeh poprima jasnije obrise ako se zna da je za zlatnu plaketu u Poreču konkuriralo čak 146 vrsta sireva 52 različita proizvođača.

Na manifestaciji su s otoka Paga sudjelovali još i predstavnici Udruge uzgajivača paške ovce "Rogujica" iz Paga - Ante Donadić, predsjednik, Ante Čemeljić, tajnik te članovi Upravnog odbora "Rogujice" Tonći Sabalić i Ante Donadić mlađi.

Dojmove sa 10. izložbe hrvatskih ovčjih i kozjih sireva u Poreču s nama je podijelio Ante Čemeljić koji se pohvalio i da je Udruga uzgajivača paške ovce "Rogujica" postala članicom Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza.

- Jako nam je drago što je naša Udruga primljena u Savez. Naime, kao članica Saveza ostvarit ćemo kvalitetnu suradnju s ostalim udrugama, a sigurno je da ćemo tako imati više informacija i mogućnosti za razvijanje kvalitete svoje djelatnosti, rekao je Ante Čemeljić, koji je kao predstavnik Paga primljen u Upravni odbor Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza.

Čemeljić napominje da su članovi "Rogujice" već ozbiljno krenuli s nizom projekata čiji je cilj ovčarima pomoći u poslu te im omogućiti da rade bolje i kvalitetnije.

Udruga je tako organizirala nekoliko predavanja na kojima su predavači bili stručnjaci u mljekarstvu.

Osim toga, od ovoga je vikenda krenuo još jedan projekt - edukacijski tečaj za zvanje mljekar - sirar. Tečaj se održava u suradnji s Prirodnoslovnom školom iz Karlovca, a prijavljeno je 25 paških ovčara.

Kako doznajemo u "Rogujici", tečaj se sastoji od 125 sati nastavnog dijela te od dijela obuke na terenu. Predavanja će se održavati tijekom vikenda u večernjim satima. Polaznici tečaja od stručnjaka će moći doznati i naučiti puno važnih i novih stvari vezanih uz ovčarstvo i mljekarstvo. Poput hranidbe ovaca, reprodukcije i zoohigijene, mužnje i održavanja opreme za mužnju, kao i još mnogo toga vezanog uz proizvodnju sira, održavanje tehnologije za sirenje pa sve do same prodaje sireva na tržištu. Po završetku tečaja svi polaznici stječu zvanje mljekar-sirar, koje mogu upisati u radnu knjižicu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno