Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Paški sirevi s izlaznim brojem u trgovinama Europe i svijeta

Autor:

01.11.2009. 23:00
Paški sirevi s izlaznim brojem u trgovinama Europe i svijeta

Foto: Alenka FESTINI



– Izlazni broj dobili su samo sirevi proizvedeni od mlijeka ovaca što su u vlasništvu naše tvrtke. Posjedujemo stado od 3.000 ovaca koje su pod strogim veterinarskim nadzorom. Stoga je upravo ta sirovina namijenjena za proizvodnju paškog sira koji nosi izlazni broj, kaže Pernar


Paški sir proizveden u Paškoj sirani od kolovoza nosi oznaku izlaznog broja, što znači da se ova delicija izvozi u zemljama Europe. Prve količine paškog sira već su se našle na tržištu u Austriji, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Češkoj.
 Doduše, to su tek počeci.
Veliki iskorak
No, kako nam je potvrdio Ante Pernar, direktor Paške sirane, u ovo vrijeme se u sirani pripremaju za veliki marketinški pothvat po Europi kako bi strance bolje upoznali s kvalitetom i jedinstvenim okusom paškog sira. Već od iduće godine u razdoblju sirenja paški sir Paške sirane naći će se na tržištu mnogih zemalja Europe, ali i ostalih kontinenata. Upravo grad Pag, zahvaljujući naporima Paške sirane, dobiva puno toga: paški sir u trgovinama svijeta, čime se doista malo koji grad lijepe naše Hrvatske može pohvaliti.
– Dobiti izlazni broj je veliki iskorak za našu tvrtku. Naravno, to je bila duga procedura. Tijekom 2008. godine u našu proizvodnju uveden je sustav kvalitete prema normi ISO 9001 i sustav nadzora stanja kvalitete i zdravstvene ispravnosti HACCP – Hazard Analysis Critical Control Point. Potom smo zahtjev za dobivanje izlaznog broja uputili Ministarstvu poljoprivrede, a potom u Bruxellesu kamo smo od komisije koju čine vrhunski stručnjaci za ocjenu sireva  dobili potvrdu za izlazni broj za naš paški sir, kaže Pernar.
Istaknuo je da su kriteriji tamošnje komisije bili izuzetno zahtjevni.
Strogi veterinarski nadzor
– Izlazni broj dobili su samo sirevi proizvedeni od mlijeka ovaca što su u vlasništvu naše tvrtke. Posjedujemo stado od 3.000 ovaca koje su pod strogim veterinarskim nadzorom. Stoga je upravo ta sirovina namijenjena za proizvodnju paškog sira koji nosi izlazni broj. Objektivno od mlijeka našeg stada možemo proizvesti godišnje oko 30 tona paškog sira. Upravo ta količina ide na svjetsko tržište.
Pernar dalje navodi da će osvajanje svjetskog tržišta biti teško.
 Naime, u Europi su poznati sirevi od ovčjeg mlijeka iz Španjolske i Italije. Stoga nam put neće biti lak. Paški je sir skuplji od mnogih sireva. No, dobrim marketingom možemo dosta postići. Za paški sir znaju mnogi stranci, najčešće turisti koji tijekom ljeta borave u Pagu. Dobri kupci paškog sira su se do sada pokazali mnogi Slovenci, Česi, ali i gosti iz Bosne i Srbije. Znači paški sir nije stranac u Europi i svijetu. Ipak, moramo još puno toga odraditi kako bismo našu jedinstvenu deliciju jednostavno približili kupcima, istaknuo je Pernar.
Ulaganja u proizvodnju i kvalitetu
Važno je reći da je Paška sirana mnogo uložila na  proizvodnju i kvalitetu. Od rujna 2008. godine proizvodnja ove tvrtke seli se u novouređeni dvoetažni prostor tlocrtne površine preko 1.800 četvornih metara u kojem rade novi najmoderniji uređaji za obradu mlijeka, za proizvodnju sira, sirenje, dozrijevanje i skladištenje. U njenu projektnu dokumentaciju, potrebne dozvole, izgradnju, nabavu, montažu opreme i visokostandardnih ekoloških uređaja i pročistača utrošeno je 30 milijuna kuna. Radi postizanja ekoloških standarda u saniranju otpadnih voda iz svojih pogona nova Paška sirana uložila je 600.000 eura za izgradnju biološkog pročišćivača voda svjetske tvrtke H A B Sales GmbH, koji je apsolutno u skladu s visokim ekološkim standardima EU.
Sirevi u Paškoj sirani doista su velikog asortimana i visoke kvalitete. Proizvodi nekoliko vrsta sireva. Pramenko – ovčji sir proizveden od ovčjeg mlijeka proizvedenog u unutrašnjosti Hrvatske s minimalno 45% masti u suhoj tvari. Dalmatinac – miješani sir od kravljeg i ovčjeg mlijeka sa 45% masti u suhoj tvari. Primorac – polutvrdi sir iz kravljeg mlijeka s min. 45% masti u suhoj tvari. Trapist – kravlji sir s minimalno 45% masti u suhoj tvari. I, naravno, paški sir. Ova tvrtka surađuje sa 250 kooperanata na otoku Pagu od kojih otkupljuje mlijeko paške ovce, tu su i kooperanti u Bjelovarskoj-bilogorskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, proizvođači ovčjeg mlijeka koje sirana koristi za proizvodnju sira Pramenka. Godišnja proizvodnja sireva je oko 800 tona, a paškog sira u sezoni proizvede oko 100 tona.