Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Šime i Igor s lakoćom i do hrvatskog trona

Autor: Z L

01.11.2009. 23:00
Šime i Igor s lakoćom i do hrvatskog trona


Na u subotu završenom Otvorenom prvenstvu Hrvatske za olimpijske klase Šime Fantela i Igor Marenić u Opatiji su se nakon Svjetskog i Europskog okitili i hrvatskim zlatom, potvrdivši tako već unaprijed im rezerviran plasman. Dvojac Svetog Krševana svoju je premoć u klasi 470 demonstrirao pobijedivši u svih šest plovova, a onaj zadnji – subotnji, iako zbog bonace nije održan, zbog ranije već osiguranog naslova nisu niti trebali odjedriti. Pred odlazak na subotnju dodjelu medalja, razgovarali smo sa Šimom Fantelom.
– Nije bilo teško, ali moram priznati da klasa 470 u Hrvatskoj ne broji previše posada, tj. da nažalost i nema velike konkurencije – skromno će Fantela, dodavši:
– Nakon šest pobjeda iz šest plovova, posljednji sedmi nismo planirali jedriti, no vrijeme je na kraju učinilo svoje pa on i nije održan. Istina je da se nakon Svjetskog i Europskog prvenstva od nas očekivao i naslov državnog prvaka, no uvijek je zadovoljstvo biti najbolji u Hrvatskoj – mišljenja je trofejni jedriličar.
Nakon zlata u Kopenhagenu Igor Marenić zadobio je trombozu vene te propustio regatu u engleskom Weymouthu, zanimalo nas je stoga je li dvojac spreman za nova natjecanja i kada kreću s pripremama za predstojeću sezonu.
– Igorova ozljeda sada je iza nas, što znači da ćemo spremni ući u novu sezonu s kojom planiramo započeti u prosincu ili u siječnju sljedeće godine. Još moramo definirati koja će biti naša prva regata, ali ono što je sigurno jest da ćemo cijeli studeni iskoristiti za naše fakultetske obveze – govori Fantela.
Uz bok Šimi i Igoru stale su Enia Ninčević i Romana Župan iz Uskoka osvojivši srebro, dok u klasi 49er Pavle Kostov i Petar Cupać također osvajaju zlato. Kada se ovim rezultatima pridoda i srebro Mihovila Fantele u klasi RS:X, jednostavno je zaključiti da će članovi dva zadarska jedriličarska kluba i sljedeće godine biti vlasnici brojnih domaćih i međunarodnih odličja.


Za neke klase samo dvije medalje


Na Otvorenom prvenstvu Hrvatske (od 27. do 31. listopada) ove je godine nastupilo 105 jedriličara iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Rusije, Njemačke i Italije. Među njima se u konkurenciji Lasera natjecalo 27, Laser Radiala 24, klasi 470 12, Zvijezdi šest, klasama Finn i RS:X po pet, te u 49er-ima četiri posade.
470: 1. Šime Fantela/Igor Marenić (Sv. Krševan, Zadar), 2. Enia Ninčević/Romana Župan (Uskok, Zadar), 3. Lovro Ivanov/Marko Carić (Uskok) – deveti u ukupnom poretku Otvorenog PH.
49er: 1. Pavle Kostov/Petar Cupać (Uskok), 2. Goran Ivanković/Ivan Ivanković (Croatia, Opatija).
RS:X: 1. Luka Mratović (Mornar), 2. Mihovil Fantela (Sveti Krševan).
Sukladno pravilniku i broju sudionika u klasama Finn, 49er, RS:X i Zvijezda na Prvenstvu Hrvatske dijelile su se samo dvije medalje.