Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Tisuće građana pohodile su grobove svojih najmilijih

Autor: Velimir Brkić

01.11.2009. 23:00
Tisuće građana pohodile su grobove svojih najmilijih

Foto: Velimir BRKIĆ



Tisuće svijeća jučer su obasjale groblja diljem Zadarske županije za blagdan Svih svetih. Bio je to dan sjećanja na sve one znane i neznane, kada su tisuće ljudi u miru i tišini pohodile njihova vječna počivališta na svim gradskim i mjesnim grobljima u Zadarskoj županiji. Bila su to mjesta zahvale, prisjećanja i molitve uz veličanstveni odsjaj bezbrojnih plamičaka svijeća i šarenilo buketa cvijeća kojima se cijela Zadarska županija, cijela Hrvatska poklonila sjenama onih kojih više nema među nama. Jučerašnji dan bio je podvučen sjećanjima, a trenuci okupljanja na groblju oplemenili su i nas žive.
Tradicionalni blagdan Svih svetih, kršćanska tradicija koju prihvaćaju i mnogi nekršćani, nedjelja i izuzetno lijepo vrijeme uzrok su nepreglednih kolona građana koje su do kasnih večernjih sati dostojanstveno prolazile mirnim stazama groblja, dokazivale su veličinu čovjekove ljubavi za one čiji zemni ostaci počivaju pod mramorom, betonom, travom i čempresima. Mnogi su pokraj središnjih križeva upalili lampione te odali počast pokojnicima do čijih grobova nisu mogli stići. U tišini i dostojanstvu izgovorena molitva, zapaljene svijeće i cvijeće kao znak sjećanja na trenutke provedene za života. Znak pažnje i poštovanja prema ljudima koji su ostavili traga u našim životima…
Današnji Mrtvi dan je svetkovina duša. Zvona Dušnog dana zovu čovjeka da se sjeti svoje ljudske sudbine. Naši pokojnici su otišli “tamo”, ali naša komunikacija s njima nastavlja se. Gotovo u pravilu svoje pokojnike više cijenimo negoli dok smo bili s njima ovdje na zemlji, vidljivo zajedno. Donosimo im cvijeće, svijeće, uređujemo grobove. Za zemaljskog života nismo bili uvijek tako pažljivi.
Gledajući plamičke svijeća u nastajanju, prateći ih u rasplamsavanju i ispraćajući u nestajanju, sjetili smo se da gledamo i život. Htjeli ne htjeli, sjetili smo da svi mi život u akropoli mijenjamo za onaj u nekropoli. Neki prije, neki kasnije.