Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Trgovina teritorijem krši međunarodne konvencije

Autor: Z L

01.11.2009. 23:00
Trgovina teritorijem krši međunarodne konvencije

Foto: FAH



Neslužbeno se saznaje da u Vladi nisu iznenađeni porukom, kao i da o Sloveniji nisu razgovarali s crkvenim predstavnicima
Izjava komisije Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije o hrvatsko-slovenskom razgraničenju, u kojoj najviše u oči upada tvrdnja da hrvatske vlasti nemaju pravo pristati na teritorijalne ustupke ni pod cijenu neulaska Hrvatske u Europsku uniju, nije euroskeptična, ustvrdio je jučer član Komisije i predstojnik Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve Gordan Črpić.
– Ni jedna europska zemlja ne bi samo tako trgovala svojim teritorijem. Ako krenemo u tom smjeru, sve se komplicira jer se stvara presedan, krši se međunarodno pravo i međunarodne konvencije, istaknuo je Črpić, ponovivši poruku iz izjave da se time “otvara Pandorina kutija opasnog međunarodnog presedana”.
U izjavi biskupa ističe se da se neriješena pitanja razgraničenja među članicama Europske unije najčešće rješavaju pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu te da “niti jedna država članica EU do sada nije ucjenjivala drugu državu-kandidata za EU ustupkom njezina državnog područja”.
“Naša komisija duboko žali da to ovog časa čini susjedna, tradicionalno prijateljska Slovenija, ali hrvatska vlada i Sabor nemaju pravo na to pristati, pa ni po cijenu neulaska u EU ili nastavka blokade. Jer hrvatski građani neće željeti ući u EU, ako ona u ovom krucijalnom pitanju ne dokaže da ona jest zajednica prava i moralnih vrijednosti”, poručili su iz Komisije, dodajući da pitanje razgraničenja ne smije biti vezano uz ulazak u EU.
Vladi posebno zamjeraju što javnost nije bila dovoljno informirana o prijedlogu rješenja graničnog spora te tvrde da tajna diplomacija, kojom je hrvatska javnost “duboko frustrirana i opravdano ogorčena”, može poremetiti odnose dvaju naroda – hrvatskog i slovenskog – koji “u 14-stoljetnoj povijesti susjedstva nisu imali značajnijih prijepora”.
“Hrvatska javnost ne zna zašto njezina vlada nije formulirala amandmane na posljednji prijedlog europskog povjerenika, kad je slovenska strana to bila učinila unoseći svoje pretenzije na hrvatski teritorij”, napominje se u izjavi Komisije, koja smatra da se Hrvatska trebala energičnije suprotstaviti “nepravdi slovenskih presizanja” koja “ugrožavaju i pravdu i mir i pridonose destabilizaciji europskog jugoistoka”.
Iako je ovo jedna od najoštrijih poruka crkvenih krugova vezana uz pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, u Vladi i Uredu predsjednika nije bilo moguće dobiti službeni komentar. Neslužbeno se tek saznaje da u Vladi nisu iznenađeni porukom, kao i da o hrvatsko-slovenskim odnosima nisu razgovarali s crkvenim predstavnicima. Naš sugovornik iz Komisije, pak, nije želio predviđati reakciju Vlade, rekavši samo da je “na nama da upozorimo”.
Za crkveni vrh, na čelu s kardinalom Josipom Bozanićem i predsjednikom HBK, nadbiskupom Marinom Srakićem, ne može se reći da je euroskeptičan u najužem smislu te riječi jer se već godinama zalažu za pristupanje Hrvatske Uniji, ali pritom redovito upozoravaju da Hrvatska u tom procesu mora zadržati svoje posebnosti, identitet i tradiciju.