Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

U Bogunovićima usmrćeno 15 ovaca obitelji Birkić iz Medviđe

Autor:

01.11.2009. 23:00
U Bogunovićima usmrćeno 15 ovaca obitelji Birkić iz Medviđe


Šteta je počinjena na stadu Sanije Birkić za vrijeme loših vremenskih prilika, snažnog vjetra nošenog kišom. Osim usmrćenih 15 još je nedostajalo pet ovaca. Kako je mladi Šime pronašao dvije žive ovce u tijesnoj jami – procjepu između dvije kamenite stijene?
Samo dva tjedna nakon najveće štete na domaćim životinjama od strane predatora u Zadarskoj županiji i maratonskog vještačenja (Krivodol kod Krupe) događa se novi žestoki napad i počinjena šteta na ovcama je 18 grla.
 Štetni događaj se slično prethodnom događa također u vrijeme izuzetno loših vremenskih prilika, snažnog vjetra praćenog kišom pa bismo mogli reći da predator voli upravo takve prilike. Vjerojatno je tako jer u takvim prilikama predator instinktivno napada i samo usmrćuje, a koristi i smanjenu pozornost pastira i blaga. Šteta je počinjena na stadu Sanije Birkić iz Medviđe, a stado je bilo na ispaši u zaselku Bogunovići. Nadzor nad stadom 22. listopada imao je najstariji sin Šime Birkić, iako mlad, srednjoškolac (15 g.) ima puno iskustva s čuvanjem blaga jer pomaže roditeljima od najranijeg djetinjstva. Tako je to kod Birkića u Medviđoj i u cijeloj Bukovici, djeca čuvaju stado čim prohodaju. A, Birkići, Sanija i Ivica imaju petero djece, najmlađe je upravo proslavilo prvi rođendan i vjerujemo da će vrlo brzo s braćom i sestrama u čuvanje blaga. Otvorenost i susretljivost djece je razvidna već pri samom dolasku na gospodarstvo, a niti malo ne iznenađuje ni njihova snalažljivost u prirodi, kršu i šumi. Iako im je kuća bila puna gostiju, kolača i raznih slastica pošto poto su htjeli poći na vještačenje pa čak i mali Frane Torbarina iz Debeljaka (10 g.) koji je došao zbog rođendana. Iako nema tako veliko iskustvo kao rođaci, mali Birkići, Frane je ugodno iznenadio vještinom snalaženja i po oštrom kamenju i gusto obrasloj šumi, a jednako tako svojom osebujnom znatiželjom za novim znanjima i spoznajama. Pri kraju vještačenja u kojem je evidentirano 15 usmrćenih ovaca, a još je nedostajalo pet grla bili smo spremni napustiti područje kad se sa jedne kamenite uzvisine oglasio Šime. Pronašao je dvije žive ovce u tijesnoj jami – procjepu između dvije kamenite stijene. Radosno, kako to samo djeca umiju svi su potrčali i nastojali pomoći u izvlačenju životinja. Vrlo uspješno izvučene su obje ovce na opće veselje Mateje, Ivane, Josipa i Frane jer bile su neozlijeđene. Prije nego su puštene u slobodu obilježene su da bi se prepoznale u stadu. I doista, stigle su u stado koje je bilo na pašnjaku ispod brda, na domaku ovčarnika, puno prije nego smo se mi spustili. I onda neka netko kaže: „glup ko ovca”.